Μια Φώτο μια Ιστορία

Προτού η Λίβερπουλ «τρελάνει» την Μπαρτσελόνα, είχε δεχθεί ίδιο... χαστούκι στα ημιτελικά, από την Ίντερ του Ερέρα! (video)

Προτού η Λίβερπουλ «τρελάνει» την Μπαρτσελόνα, είχε δεχθεί ίδιο... χαστούκι στα ημιτελικά, από την Ίντερ του Ερέρα! (video)
12 Μαΐου 1965: Η Ίντερ του Ελένιο Ερέρα «σφραγίζει» τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μέσω μίας επικής ανατροπής επί της Λίβερπουλ! Ένα γερό «χαστούκι» που έγινε οδηγός για τους Reds, στον δρόμο προς τις έξι κατακτήσεις που ακολούθησαν!
 
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
 
Στη σύγχρονη ιστορία του Champions League, η επιστροφή της Λίβερπουλ από την «κόλαση» του 3-0, το οποίο... φορτώθηκε φεύγοντας από το Καμπ Νόου την Πρωτομαγιά του 2019, αποτελεί τον ορισμό της ανατροπής. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς πως εξασφάλισε ένα εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του θεσμού, στον δρόμο προς την επιστροφή της κορυφής της Ευρώπης, μετά από 14 χρόνια. Πριν από 60 χρόνια περίπου, όμως, στη θέση της Μπαρτσελόνα βρέθηκε η ίδια! Ποιος την άφησε εκτός, με τόσο επίπονο τρόπο; Η αποψινή (16/02, 22:00) της αντίπαλος: η Ίντερ!
 
Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Μαΐου του 1965. Η κάτοχος του τροπαίου -τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών- Ίντερ, υποδέχεται τη Λίβερπουλ, στη ρεβάνς του 3-1 υπέρ των Άγγλων στο Άνφιλντ. Η ατμόσφαιρα καυτή. Μωβ καπνογόνα καλύπτουν τα πάντα. «Προσγειώθηκαν στα σκαλιά μπροστά μας» θυμάται στη βιογραφία του ο Σάνκλι
 
Ίσως η «υποδοχή» που είχαν ετοιμάσει οι φίλοι των «νερατζούρι» έπαιξε τον δικό της ρόλο στις μετέπειτα διαμαρτυρίες των παικτών της Λίβερπουλ. Ίσως θεώρησαν πως το πολεμικό «σκηνικό» δεν περιορίστηκε στις αντιδράσεις των Μιλανέζων. Πέρα από κάθε συζήτηση περί αδικίας, όμως, η Ίντερ επιβλήθηκε κατά κράτος στον αγωνιστικό χώρο. 
 
Ο Μάριο Κόρσο άνοιξε το σκορ μόλις στο 9ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, η Ίντερ του Ελένιο Ερέρα πήρε σκορ πρόκρισης. Ο Πεϊρό κινήθηκε έξυπνα στην πλάτη του Λόρενς, γκολκίπερ των Άγγλων, και τον παρατηρούσε να σκάει την μπάλα. Στο κατάλληλο timing πετάχτηκε, του την έκλεψε και προ κενής εστίας έγραψε το 2-0
 
Με τη συμπλήρωση μίας ώρας, η επικράτηση της Ίντερ, πήρε διαστάσεις θριάμβου, όταν ο Φακέτι σημείωσε το 3-0, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης. Η Ίντερ ήταν στον τελικό, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Φρόντισε να πανηγυρίσει ξανά την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, επικρατώντας με 1-0 της Μπενφίκα, αλλά χρειάστηκε 45 χρόνια για να πάρει την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά» στα χέρια της.

 

Από την άλλη, η Λίβερπουλ έμεινε να απορεί πώς έμεινε εκτός του πρώτου τελικού της ιστορίας της στην εν λόγω διοργάνωση. Οι λόγοι συνοψίστηκαν στην παραδοχή των Σάνκλι και Πέισλι, πως στην Ευρώπη πρέπει να είσαι πιο πονηρός. 
 
Αν αναλογιστεί κανείς πως έκτοτε ακολούθησαν 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών και 2 Champions League, μάλλον οι Reds έμαθαν από το πάθημά τους.
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0