Μια Φώτο μια Ιστορία

Πώς γράφουν ιστορία οι τερματοφύλακες; Ο Αριάν Μπεκιάι έχει την απάντηση: Με κεφαλιά!

Πώς γράφουν ιστορία οι τερματοφύλακες; Ο Αριάν Μπεκιάι έχει την απάντηση: Με κεφαλιά!

Ήταν 11 Φεβρουαρίου του 2001, όταν ο Αριάν Μπεκιάι σκόραρε με το κεφάλι απέναντι στον Πανηλειακό και γινόταν μόλις ο πρώτος τερματοφύλακας που το καταφέρνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένα τέρμα που έδωσε στον ΟΦΗ έναν «χρυσό» βαθμό και ισοδυναμούσε με… μισή παραμονή!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

11 Φεβρουαρίου 2001. Στην Κρήτη ο ΟΦΗ βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στον Πανηλειακό, με το χρονόμετρο να δείχνει το πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων και το σκορ στο 1-2 υπέρ της πελοποννησιακής ομάδας. Οι γηπεδούχοι, όμως, δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Και αυτή έμελλε να έρθει από το… κεφάλι του τερματοφύλακά τους, Αριάν Μπεκιάι!

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αλβανός γκολκίπερ ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της κρητικής ομάδας το καλοκαίρι του 1997 από την Παρτιζάνι Τιράνων. Βρισκόταν στην τέταρτη σεζόν του στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ο ΟΦΗ, ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια, καλούνταν να πορευθεί χωρίς τον Ευγένιο Γκέραρντ στον πάγκο του.

Beqaj.jpg

Τα πράγματα δεν κυλούσαν ιδιαίτερα «ρόδινα» για τους Κρητικούς σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Με το πέρας 17 αγωνιστικών στο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκονταν στο όριο της ζώνης του υποβιβασμού. Ο Άρης Βασιλείου, που αποτελούσε έναν από τους μόνιμους συνεργάτες του Γκέραρντ στον ΟΦΗ, είχε διαδεχθεί τον αείμνηστο Ολλανδό τεχνικό, αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι, προπονητής της ομάδας πλέον ήταν ο Γιάννης Σαμαράς.

Η εντός έδρας αναμέτρηση απέναντι στον Πανηλειακό ήταν κομβική. Ο σύλλογος από τον Πύργο (11ος) βρισκόταν τέσσερις θέσεις πάνω από την κρητική ομάδα (15η) και έτσι μία πιθανή ήττα θα τη «βύθιζε» ακόμα περισσότερο στον βαθμολογικό πίνακα.

Τα γκολ του Γιαννακίδη και του Μάντρα είχαν διαμορφώσει, ήδη από το πρώτο ημίχρονο, το σκορ σε 0-2 υπέρ των φιλοξενούμενων. Η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, το τέρμα του Διγκόζη στο 80ο λεπτό, ήρθε για να «αναπτερώσει» το ηθικό των παικτών του ΟΦΗ, μειώνοντας σε 1-2. Ο βαθμός της ισοπαλίας ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικός.

Ο χρόνος κυλούσε και κάπως έτσι, φτάσαμε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι Κρητικοί είχαν κερδίσει ένα φάουλ και όπως όλα έδειχναν, θα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να πετύχουν το «χρυσό» γκολ. Ο Αριάν Μπεκιάι είχε ανέβει έως το σημείο του κέντρου του γηπέδου, ώστε να γεμίσει εκ νέου τη μπάλα στην περιοχή, σε περίπτωση που η άμυνα του Πανηλειακού απομάκρυνε την εκτέλεση του φάουλ.

Τότε, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος αρκετά χρόνια αργότερα, ο Σαμαράς του ζήτησε να προωθηθεί ακόμα πιο μπροστά και να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Μία κίνηση που αποδείχθηκε σωτήρια, αλλά και… ιστορική. Ο Διγκόζης εκτέλεσε, ο τερματοφύλακας των Κρητικών έπιασε την κεφαλιά και το 2-2 ήταν γεγονός!

Ένα τέρμα, που δεν έδωσε απλώς έναν υπερ-πολύτιμο πόντο στον ΟΦΗ, αλλά «χάρισε» στον Μπεκιάι μία θέση στα βιβλία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν μόλις ο πρώτος γκολκίπερ που κατόρθωνε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, χωρίς να εκτελεί κάποιο πέναλτι!

Για την ιστορία, ο ΟΦΗ παρέμεινε τελικά στην κορυφαία κατηγορία, κερδίζοντας στη «μάχη» των μπαράζ στο τέλος της σεζόν τον ΠΑΣ Γιάννινα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0