Μια Φώτο μια Ιστορία

Τo Splash του Φίνεϊ στο Τσέλσι – Πρέστον που έγινε… άγαλμα και έμεινε στην ιστορία!

Τo Splash του Φίνεϊ στο Τσέλσι – Πρέστον που έγινε… άγαλμα και έμεινε στην ιστορία!
25 Αυγούστου 1956: Η Τσέλσι φιλοξενεί την Πρέστον στη… λίμνη του Στάμφορντ Μπριτζ, αλλά το ματς μένει στην ιστορία για μία «μαγική» ενέργεια του Τομ Φίνεϊ, που καταφέρνει να περάσει δύο παίκτες της Τσέλσι στο βρεγμένο τερέν, προσφέροντας στον φακό μία ιστορική φωτογραφία!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Έχουμε γυρίσει τον χρόνο 67 χρόνια πίσω. Τότε που η Τσέλσι φιλοξενούσε την Πρέστον στο Στάμφορντ Μπριτζ, τον Αύγουστο του 1956, θέλοντας να επικρατήσει απέναντι σε μία ομάδα που ιστορικά την δυσκολεύει.

Μπορεί ο 8ος μήνας του χρόνου να θυμίζει καλοκαίρι στην Ελλάδα, όμως στο «Νησί» τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όπως ακριβώς συνέβη και εκείνο το απόγευμα του Αυγούστου στο Λονδίνο, με τους «μπλε» να καλούνται να παίξουν ποδόσφαιρο σε ένα γήπεδο που έμοιαζε περισσότερο με λίμνη, παρά με αγωνιστικό χώρο.

Το ματς ξεκινάει και η μπάλα σχεδόν δεν… τσουλάει. Ωστόσο, οι Άγγλοι μαθημένοι στον «κυκλοθυμικό» καιρό αποφασίζουν να ολοκληρωθεί η αναμέτρηση, με το 1-0 των γηπεδούχων να μένει μέχρι το τέλος.

Παρά ταύτα, με το πέρασμα των χρόνων, ουδείς θα θυμόταν το εν λόγω ματς, αν κάτι δεν ξεχώριζε. Για αυτό φρόντισε όμως, ο επί σειρά ετών ποδοσφαιριστής της Πρέστον, Τόμ Φίνεϊ, ο οποίος προέβη σε μία εντυπωσιακή κίνηση κατά την διάρκεια της συνάντησης.

Προσπέρασε δύο ποδοσφαιριστές των «μπλε», με την μπάλα να σηκώνει… ολόκληρο το νερό του Στάμφορντ Μπριτζ, αυτό να του έρχεται στο πρόσωπο και αυτός να… συνεχίζει.

Μία ντρίμπλα που χάρισε στον φωτογραφικό φακό μία ανεπανάληπτη στιγμή, ούσα και η καλύτερη λήψη της σεζόν, η οποία εν συνεχεία κόσμησε το ποδοσφαιρικό μουσείο, Deepdale που βρίσκεται στο Πρέστον.

Συγκεκριμένα, το The Splash όπως ονομάστηκε, έκανε την εμφάνισή του στις 31 Ιουλίου του 2004 και παρουσιάστηκε από τον Φίνεϊ, με την φωτογραφία να έχει τραβηχτεί από τον Τζον Χόρτον.

Finney_statue.jpg

Μέχρι και τα 91 του χρόνια όταν και απεβίωσε, ο Φίνεϊ εξιστορούσε διαρκώς την ιστορία που «κρύβει» πίσω της η ιστορική φωτογραφία. Πλέον, άπαντες την ξέρουν και όλοι γνωρίζουν πως επρόκειτο για έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή που «κατάφερε» με το πέρασμα των χρόνων να μην… ξεχαστεί, χάρη σε εκείνη του την έμπνευση, το 1956!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0