Μια Φώτο μια Ιστορία

Η νύχτα που η Τσέλσι νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης: Ο πρώτος ευρω-τελικός στον Πειραιά πριν από 52 χρόνια! (video)

Η νύχτα που η Τσέλσι νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης: Ο πρώτος ευρω-τελικός στον Πειραιά πριν από 52 χρόνια! (video)

Μετά την απόφαση για την διεξαγωγή του τελικού UEFA Super Cup 2023 στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κάνουμε αναδρομή στο πρώτο και τελευταίο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης που έλαβε χώρα στον Πειραιά, ανάμεσα σε Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης  το 1971!

Γράφει ο Δημήτρης Γέροντας

Ήτανε Μάιος του 1971, όταν ο Πειραιάς φιλοξενούσε τελευταία φορά ευρωπαϊκό τελικό με παρευρισκόμενους στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης» δύο τεράστιους συλλόγους που πρωταγωνιστούν μέχρι τις μέρες μας, την Τσέλσι και την Ρεάλ Μαδρίτης!

 Μάλιστα οι δύο ομάδες δεν αρκέστηκαν σε ένα παιχνίδι, καθώς ενδεχόμενη ισοπαλία στο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τότε, δεν οδηγούσε στα πέναλτι αλλά σε επαναληπτικό αγώνα! Έτσι, το 1-1 της 19ης Μαίου ανάμεσα σε Τσέλσι και Ρεάλ άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς και τα πάντα κρίθηκαν στην ρεβάνς δύο μέρες αργότερα. Μπορεί η αγωνία να παρατάθηκε και ο κόσμος να είχε «αγκαλιάσει» τις δύο ομάδες στο πρώτο «ραντεβού» τους, με 45.000 κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά το Καραϊσκάκης, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη και στο δεύτερο ματς. Το γήπεδο ήταν μισοάδειο με τις εφημερίδες της εποχής να κάνουν λόγο για 19.917 εισιτήρια, τα οποία ερμηνεύονταν από το γεγονός πως πολλοί Έλληνες αποφάσισαν να περάσουν την ημέρα... οικογενειακά λόγω της ονομαστικής τους εορτής! (21 Μαίου - Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης).

Στο αγωνιστικό κομμάτι των δύο αναμετρήσεων, Οι Λονδρέζοι έφτασαν μία ανάσα από το να κατακτήσουν το τρόπαιο χωρίς να χρειαστεί δεύτερο παιχνίδι, καθώς προηγήθηκαν με γκολ του Πίτερ Όσγκουντ στο 58ο λεπτό, όμως ο Ιγκνάσιο Θόκο είχε διαφορετική άποψη, και ισοφάρισε στην τελευταία φάση του παιχνιδιού στέλνοντας τις δύο ομάδες στον επαναληπτικό. 

Εκεί, η Τσέλσι μπήκε στο ματς καλύτερα με τον προπονητή της, Ντέιβ Σέξτον, να πείθει τους ποδοσφαιριστές του πως η αναμέτρηση αποτελούσε τεράστια ευκαιρία για τον σύλλογο, με αποτέλεσμα αυτοί να προηγηθούν πριν από το 40ο λεπτό της αναμέτρησης με 2-0, χάρις σε τέρματα των Τζον Ντέμπσει και του Όσγκουντ. Ο δεύτερος βρήκε δίχτυα σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, με άμεση συνέπεια να οδηγηθούν οι Λονδρέζοι στην ανάπαυλα με προβάδισμα ασφαλείας. Ανάλογη ήταν η εξέλιξη και του δεύτερου μέρους με το γκολ του Φλέιτας στο 75’ για τους Μαδριλένους να μην στέκεται ικανό για να στερήσει ξανά στην Τσέλσι τους πανηγυρισμούς με την ολοκλήρωση των 90 λεπτών, με τους «μπλε» του Λονδίνου να κατακτούν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο, επί ελληνικού εδάφους! 

www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0