Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Καντονά, η κλωτσιά και η «επανάσταση» κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο! (video)

Ο Καντονά, η κλωτσιά και η «επανάσταση» κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο! (video)
25 Ιανουαρίου 1995: Ο Ερίκ Καντονά δίνει την πιο γνωστή κλωτσιά στον παγκόσμιο αθλητισμό, γράφοντας μια νέα σελίδα στην εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Ατίθασος από γεννησιμιού του, δίχως να φοβάται να πει ανοιχτά την γνώμη του και να την υποστηρίξει μέχρι τελικής πτώσεως. Πάντοτε με τον γιακά σηκωμένο και το ανάστημα ψηλά, ο Ερίκ Καντονά στα χρόνια που έζησε εντός των τεσσάρων γραμμών μας έδειξε όχι μόνο πως παίζεται το ποδόσφαιρο αλλά και πως ήταν πια καιρός να αποβάλλουμε τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό από τον αθλητισμό!

Σαν σήμερα λοιπόν 27 χρόνια πίσω, σημειώθηκε μια από τις πιο γνωστές στιγμές τόσο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και για τον ποδοσφαιρικό κόσμο γενικότερα. Στις 25 Ιανουαρίου του 1995 η Κρίσταλ Πάλας υποδέχθηκε τους «κόκκινους διαβόλους» στο Σέλχερστ Παρκ, κυνηγώντας τον τρίτο της σερί τίτλο.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο «βασιλιάς» είχε αποβληθεί έπειτα από ένα μικροεπεισόδιο με τον Ρίτσαρντ Σο, ωστόσο τα πράγματα στη συνέχεια ξέφυγαν ακόμη περισσότερο. Ο Καντονά άρχισε να παίρνει τον δρόμο του προς τα αποδυτήρια, φτιάχνοντας τον γιακά του, όμως τελικά… αλλού ήθελε να πάει.

Όταν η κάμερα επέστρεψε στον Γάλλο τον έδειξε να απαντάει στα εις βάρος του ρατσιστικά σχόλια ενός οπαδού των γηπεδούχων, κλωτσώντας τον και προκαλώντας έναν χαμό στο γήπεδο. Οι κυρώσεις για τον ίδιο ήταν φυσικά βαριές καθώς αρχικά ήρθε αντιμέτωπος με έναν 9μηνο αποκλεισμό από την αγωνιστική δράση, όπως και φυλάκιση δύο εβδομάδων.

Επιπλέον έχασε την αρχηγία της γαλλικής εθνικής ομάδας, ενώ η Γιουνάιτεντ παρέδωσε τον τίτλο του πρωταθλήματος στη Μπλάκμπερν Ρόβερς και το Κύπελλο Αγγλίας στην Έβερτον. Όλο αυτό το διάστημα επικρατούσε η υστερία των μέσων ενημέρωσης. Φυσικά ο ίδιος ποτέ δεν σκέφτηκε πως η πράξη του ήταν λάθος: «Έχω μετανιώσει για ένα πράγμα. Θα μου άρεσε πολύ να τον είχα κλωτσήσει ακόμα πιο δυνατά», είχε παραδεχτεί αργότερα.

Ο Καντονά μάλιστα, είχε ψηφιστεί ως παίκτης της χρονιάς PFA το 1994, οπότε η εκτίμηση του ταλέντου του επεκτάθηκε πέρα ​​από το Ολντ Τράφορντ. Όμως, όταν τα πράγματα πήγαν στραβά, όπως τότε συνέβη, ο απόηχος της κατάστασης ήταν εκκωφαντικός.

Γενικότερα το 1995 ήταν μια κακή στιγμή για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Λιγότερο από ένα μήνα μετά το λάκτισμα του Καντονά, οι οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο Λάνσντοουν Ρόουντ. Ο Τζορτζ Γκράχαμ απολύθηκε από τη θέση του προπονητή της Άρσεναλ αφού ανακαλύφθηκε ότι είχε δεχτεί παράνομες πληρωμές σε μεταγραφές. 

Μόλις το 2015 ξένοι παίκτες άρχισαν να κυριαρχούν στην αγγλική κορυφαία κατηγορία, ενώ πριν από είκοσι επτά χρόνια ένας επιδέξιος, ξένος παίκτης ήταν μια σπάνια καινοτομία για την Premier League! Με λίγα λόγια δεν είχε υπάρξει ποτέ παίκτης σαν τον Καντονά στην Αγγλία

Μάλιστα μια φήμη προηγήθηκε κατά την άφιξή του στις αγγλικές ακτές. Αυτή υποστήριζε πως είχε μιλήσει ενάντια στον ιδιοκτήτη της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, ενώ επίσης πως πέταξε την φανέλα στον προπονητή του, μια μπάλα σε έναν διαιτητή και είχε αποκαλέσει το πρώην αφεντικό της εθνικής του ομάδας «σακούλα με σκ@τ@».

inpho_00005539.jpg

Η αρχική αντίδραση του Φέργκιουσον στο λάκτισμα του… κουνγκ φου ήταν ότι θα έπρεπε να πουλήσει τον Καντονά. Ωστόσο, σχεδόν αμέσως άλλαξε γνώμη, προσφέροντας υποστήριξη και προστασία στον ίδιο. 

Στην πρώτη του αυτοβιογραφία, ο Ρόι Κιν είπε: «Δεν νομίζω ότι κανένας άλλος ποδοσφαιριστής θα είχε επιδείξει την ικανότητα, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη που είχε ο Άλεξ Φέργκιουσον διαχειριζόμενος την υπόθεση Καντονά». Ο Γάλλος έμεινε και η Γιουνάιτεντ καρπώθηκε πλήρως τα οφέλη του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0