Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πιο… ψυχικό φιλί, ήταν εκείνο του Μαραντόνα με τον Κανίγια! (video)

Το πιο… ψυχικό φιλί, ήταν εκείνο του Μαραντόνα με τον Κανίγια! (video)
14 Ιουλίου 1996: Η Μπόκα Τζούνιορς «διαλύει» με 4-1 τη Ρίβερ Πλέιτ και ο Ντιέγκο Μαραντόνα με τον Κλαούντιο Κανίγια γιορτάζουν τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους στο Superclasico με ένα φιλί!

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Στις 14 Ιουλίου του 1996, η Μπόκα Τζούνιορς έλαμψε μπροστά στους φιλάθλους της, κάνοντας… τέσσερα κομμάτια την πρωταθλήτρια Ρίβερ Πλέιτ. Το αποτέλεσμα του αγώνα είναι μια από τις αναμνήσεις που οι οπαδοί του συλλόγου είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα ξεχάσουν, ωστόσο άλλο ήταν το γεγονός που σημάδεψε τον αγώνα.

Αγωνιστικά, απόλυτος πρωταγωνιστής για τον θρίαμβο Γενοβέζων με 4-1 αναδείχθηκε ο Κλαούντιο Κανίγια ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 5’ και μέχρι το ημίωρο της αναμέτρησης είχε ουσιαστικά «τελειώσει» το ματς, έχοντας σημειώσει χατ τρικ (18’, 27’). Οι αντίπαλοι μπόρεσαν να μειώσουν προσωρινά με τέρμα του Γκαμπριέλ Αμάτο στο 42ο λεπτό, ωστόσο οι γηπεδούχοι δεν τους άφησαν σε καμία περίπτωση να το χαρούν.

Με τον Χοσέ Μπασουάλντο να βρίσκει δίχτυα μόλις ένα λεπτό αργότερα (43’) οι παίκτες της Μπόκα Τζούνιορς πανηγύρισαν έξαλλα την επιτυχία τους, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Κλαούντιο Κανίγια να μοιράζονται ένα φιλί έπειτα από την επίτευξη αυτού του τέρματος το οποίο ο Τύπος βάπτισε «το φιλί της ψυχής»! Φυσικά υπήρξε μια ιστορία πίσω από αυτήν τους την πράξη…

Όπως είπε ο ίδιος ο Μαραντόνα αυτή η ιστορία είναι αδιαχώριστη από το θέμα της ομοφυλοφιλίας που ταλαιπωρούσε το αργεντίνικο ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα ο τότε προπονητής της Εθνικής, Ντανιέλ Πασαρέλα, είχε τονίσει δημοσίως ότι δεν θα καλέσει ομοφυλόφιλους παίκτες στην αποστολή της ομάδας. Έτσι λοιπόν ο «θεός» στη συνέχεια απάντησε λέγοντας ότι ήλπιζε ότι η Μπόκα θα έφερνε τον Ρουντ Γκούλιτ, τον καλύτερο παίκτη των αρχών της δεκαετίας του '90 που παραδέχτηκε ανοιχτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος!

«Σε αυτή τη χώρα που μιλάει για ελευθερία, διώχνουμε δύο άντρες που φιλιούνται στο λεωφορείο. Είναι αυτό ελευθερία; Αν δηλαδή ένας γκέι σκόραρε τρία γκολ σε ένα παιχνίδι, τι θα έκανε γι, αυτό ο Πασαρέλα;», πρόσθεσε στην απάντησή του προς τις προκλητικές δηλώσεις του τεχνικού. 

Ένα φιλί που ταξίδεψε εποχές

Σχεδόν 26 χρόνια αργότερα εκείνο το φιλί, που έχει ιδιαίτερη αξία στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μαζί με τη σημαία της LGBTQ+ έχει γίνει σήμα κατατεθέν για την κοινότητα στη Λα Πλάτα. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υπερηφάνειας με τον τον τίτλο «Το φιλί του Θεού» και βρίσκεται στην πόλη.

gAjJX6Iuj_720x0__1.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0