Μια Φώτο μια Ιστορία

Μιγκέλ Καλέρο: Ο κίπερ της Πατσούκα που «σκόραρε» με το καπέλο!

Μιγκέλ Καλέρο: Ο κίπερ της Πατσούκα που «σκόραρε» με το καπέλο!

15 Μαίου 2006. Πατσούκα και Τσίβας Γουαδαλαχάρα αναμετρώνται στους ημιτελικούς του εγχώριου πρωταθλήματος για μία θέση στον τελικό. Οι γηπεδούχοι προκρίνονται στις καθυστερήσεις και επικρατεί πανζουρλισμός. Το νικητήριο γκολ σημείωσε ο Ακιβάλδο Μοσκέρα, όμως μέχρι και σήμερα οι φίλοι των «τούζος» μνημονεύουν τον συμπαίκτη του με το... καπέλο. Ο λόγος για τον Μιγκέλ Καλέρο, ο οποίος σαν σήμερα έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Γράφει ο Νικόλας Μπιλάλης

Γεννήθηκε το 1971 στην πόλη Χινέμπρα της Κολομβίας, παίρνοντας στη συνέχεια τη Μεξικανική υπηκοότητα. Ο Καλέρο μπήκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου εξ απαλών ονύχων, κάνοντας τα πρώτα του «βήματα» στην Ντεπορτίβο Κάλι. Σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, ενώ από το 1992 και έπειτα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου. 

cali.jpg

Η εκτόξευση της καριέρας του ήρθε το 1996, όταν ο ίδιος βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα που τον ανέδειξε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Με τις θετικές εμφανίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη ο Καλέρο βρέθηκε στην Ατλέτικο Νασιονάλ και αργότερα στην Πατσούκα, όπου αγαπήθηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.
Με τους Μεξικανούς κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 4 CONCACAF Champions League και ένα Copa Sudamericana, πραγματοποιώντας 395 συμμετοχές στο ενδεκαετές πέρασμά του (2000-2011). Αποτέλεσε μέλος της αποστολής της Κολομβίας στο Μουντιάλ του 1998, ενώ ακόμη στέφθηκε πρωταθλητής Αμερικής το 2001.

Μεταξύ άλλων, ο Καλέρο ήταν προσφιλής στο κοινό λόγω και του ιδιαίτερου στιλ του. Καπέλο, μπαντάνα και ένα ζευγάρι φτερά στο πίσω μέρος της φανέλας του, αποτελούσαν το «σήμα κατατεθέν» του «Ελ Κοντόρ»

calero10.jpg

Το παιχνίδι με την Τσίβας που έμεινε στην ιστορία:

Η Πατσούκα αντιμετώπιζε στην έδρα της την Τσίβας Γουαδαλαχάρα, στο πλαίσιο των ημιτελικών της Clausura. Με το σκορ να παραμένει 3-1 υπέρ των φιλοξενούμενων μέχρι και τα τελευταία λεπτά (τελικό σκορ 4-3), οι «τούζος» αναζητούσαν το «χρυσό» γκολ που θα τους έστελνε στα τελικά της διοργάνωσης. Στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης, έπειτα από μια σέντρα μέσα στην περιοχή, ο Μιγκέλ Καλέρο «έστειλε» τη μπάλα στα δίχτυα με το... καπέλο ξεσπώντας σε έντονους πανηγυρισμούς. Το γκολ μπορεί να πιστώθηκε, τελικά, στον συμπαίκτη του Ακιβάλδο Μοσκέρα, ωστόσο στη συνείδηση των περισσοτέρων φιλάθλων, σκόρερ ήταν ο Καλέρο. Μια εβδομάδα αργότερα, η Πατσούκα βρέθηκε στους τελικούς, κατακτώντας το τέταρτο πρωτάθλημα στην ιστορία της.



Η αλήθεια είναι πως η φάση είναι παραπλανητική. Χωρίς replay και με «γυμνό» μάτι ο Καλέρο πράγματι φαίνεται να σκοράρει. Το πιο πιθανό είναι και ο ίδιος να πίστεψε κάτι τέτοιο, αν λάβουμε υπόψιν και τον πανηγυρισμό του. Αυτό που ωστόσο ο περισσότερος κόσμος δε γνωρίζει, είναι ότι ο Κολομβιανός έχει σκοράρει με το καπέλο και μάλιστα τρις! Χαρακτηριστικότερο τέρμα του αποτέλεσε αυτό ενάντια στην Τσιάπας, όπως επίσης και το γκολ του πίσω από το κέντρο του γηπέδου με την Ντεπορτίβο Περέιρα.



Για τον κόσμο της Πατσούκα αλλά και γενικότερα για όλους τους Μεξικανούς, ο Καλέρο υπήρξε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Τον Οκτώβριο του 2011 «κρέμασε» τα γάντια του, με τον απολογισμό να «γράφει» 717 συμμετοχές και 3 γκολ. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, υπέστη εγκεφαλική θρόμβωση στο σπίτι του στην Πατσούκα. Παρά την άμεση νοσηλεία του, δεν κατάφερε να βγει νικητής, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 4 Δεκεμβρίου του 2012. Το «ύστατο χαίρε» του τερματοφύλακα έλαβε χώρα στο Εστάντιο Ιντάλγο, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου για να τον αποχαιρετήσει.

calero5_2.jpg

Δέκα χρόνια μετά, κανένας στην Πατσούκα δεν ξεχνάει το όνομά του. Μέσα από τις μνήμες των «τούζος» ο Καλέρο θα βρίσκεται πάντα εκεί, να τους βγάζει το «καπέλο» μαζί με τα «φτερά» του...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0