Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «διαβολικό» Νο3 του Ντράζεν και το κλάμα του Βράνκοβιτς!

Το «διαβολικό» Νο3 του Ντράζεν και το κλάμα του Βράνκοβιτς!
Συμπληρώνονται 29 χρόνια από την ημέρα που οι Νιού Τζέρσει Νετς -τωρινοί Μπρούκλιν Νετς- απέσυραν το «3» προς τιμήν του Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς δικαίως θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ευρωπαίους μπασκετμπολίστες που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Ο «Μότσαρτ» είχε μια υπέροχη καριέρα γεμάτη διακρίσεις. Κατέκτησε ένα Μουντομπάσκετ και ένα Ευρωμπάσκετ με την Γιουγκοσλαβία, την οποία οδήγησε και σε άλλα μετάλλια. Γρήγορα το ταλέντο του τον οδήγησε στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη, το ΝΒΑ

Έκανε πράγματα και θαύματα με τους Νετς ενώ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως «ο κορυφαίος σουτέρ της ιστορίας» και ένας από τους κορυφαίους γκάρντ στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ωστόσο η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. 

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου του 1993 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Γερμανία. Ο κολλητός του, Στόγιαν Βράνκοβιτς τον είχε παρακαλέσει να ταξιδέψει μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς αεροπορικώς, αλλά ο Πέτροβιτς φοβόταν τα αεροπλάνα. Τα θεωρούσε "βέβαιο θάνατο". Τελικά, αυτό το προαίσθημα του φίλου του επιβεβαιώθηκε, και ο χρόνος σταμάτησε στις 17:20 εκείνης της ημέρας..

Μια τελετή αναμνήσεων...

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 11 Νοεμβρίου του 1993, οι Νιού Τζέρσει Νετς σε μια συγκινητική βραδιά απέσυραν για πάντα το νούμερο "3". Ήταν όλοι εκεί. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συμπαίκτες. Και όλοι είχαν να μοιραστούν κάποια λόγια..

"Ακόμα τον βλέπω στο αεροδρόμιο να μου λέει "αντίο". Είχαμε δώσει ραντεβού την επόμενη ημέρα στο Ζάγκρεμπ, αλλά.... Όπου και αν γυρίσω τον βλέπω μπροστά μου!" έλεγε συγκινημένος ο φίλος και συμπαίκτης του, Ντίνο Ράτζα.

"Μια φορά σε μια προπόνηση έβαλε 89 στα 100 τρίποντα, μάλιστα τα 66 συνεχόμενα! Για εμένα ήταν απίστευτο, αλλά για εκείνον δεν έφτανε. Γυρίσαμε στα αποδυτήρια και αναρωτιόταν γιατί έχασε τα υπόλοιπα 11. Ήταν γεννημένος νικητής!". Αυτή ήταν η ανάμνηση του Ράμιλ Ρόμπισον εκείνο το βράδυ. 

Τα λόγια του αδερφού και το κλάμα του κολλητού του..

Η διοίκηση των Νετς προσέφερε στην οικογένεια του Ντράζεν μια τιμητική πλακέτα, ως ανάμνηση για την επιλογή του στην 3η καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ. Και φυσικά τη φανέλα με το "3" σε ένα κάδρο. 

Ο αδερφός του, Αλεξάντερ, εμφανώς συγκινημένος πήρε το μικρόφωνο και εξήγησε: "Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σας αγαπούσε ο Ντράζεν. Πολύ λίγες φορές στην αθλητική του ζωή ήταν τόσο χαρούμενος όσο στους Νετς."

Έπειτα, ήρθε η ώρα του κολλητού του, του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Με δάκρυα στα μάτια παραδέχτηκε πως ο φίλος του δε θα ξεχαστεί ποτέ σε αυτή την πόλη, και θα ζει για πολλά-πολλά χρόνια. "Θα μας λείψει πολύ..." 

Πράγματι ο "Μότσαρτ" λείπει πολύ. Όχι μόνο από τους οικείους του, αλλά από την παγκόσμια μπασκετική και μη οικογένεια..

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0