Μια Φώτο μια Ιστορία

Μοτο-Ποδόσφαιρο: Το άθλημα του μέλλοντος που εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1923!

Μοτο-Ποδόσφαιρο: Το άθλημα του μέλλοντος που εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1923!

Το ποδόσφαιρο ήταν ήδη μέρος της καθημερινότητας των Άγγλων τη δεκαετία του 1920. Έτσι, αποφάσισαν να το εξελίξουν ακόμα περισσότερο και να του δώσουν ένα νέο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Ποιο ήταν αυτό; Η προσθήκη μοτοσυκλετών!

Γράφει ο Τάσος Φαραός

 

Κρίσταλ Πάλας, Λονδίνο 1923. Στην Αγγλία το ποδόσφαιρο αποτελούσε ήδη το λαοφιλέστερο άθλημα της χώρας και έτσι οι άνθρωποι, πέρα από τη συνεχή ενασχόλησή τους με αυτό, αναζητούσαν διαρκώς νέους τρόπους, ώστε να του προσδώσουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά ήταν να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι πάνω σε μοτοσυκλέτες, μία συνήθεια που συνεχίζεται έως και σήμερα!

Αυτό είναι περισσότερο γνωστό με τον όρο «μοτο-ποδόσφαιρο» ή αλλιώς «πόλο μοτοσυκλέτας». Ποιος είναι ο τρόπος που παίζεται; Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα στοιχεία του μοιάζουν με αυτά του πραγματικού ποδοσφαίρου. Ο στόχος είναι να στείλεις τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, πετυχαίνοντας πιο πολλά γκολ από την ομάδα που αντιμετωπίζεις. Φυσικά, όπως δηλώνει και το όνομά του άλλωστε, οι παίκτες κατά τη διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού αγωνίζονται οδηγώντας τις μοτοσυκλέτες τους.

Οι δύο ομάδες απαρτίζονται από πέντε παίκτες η καθεμία. Οι τέσσερις από αυτούς οδηγούν τις μοτοσυκλέτες, ενώ ο πέμπτος είναι ο τερματοφύλακας, ο οποίος είναι ο μοναδικός που έχει το δικαίωμα να ακουμπήσει τη μπάλα με τα χέρια, ενώ ο χώρος που μπορεί να κινηθεί περιορίζεται σε ένα μικρό ημικύκλιο. Ο αγώνας αποτελείται από τέσσερις περιόδους, με χρονική διάρκεια 20 λεπτών η καθεμία.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, λοιπόν, ξεκίνησε από τους Άγγλους, ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκε σταδιακά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η Γαλλία, μάλιστα, αποτέλεσε την πρώτη χώρα που παρουσίασε το άθλημα σε οργανωμένη μορφή, στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Εκεί πλέον, υπάρχουν κανονικά διοργανώσεις, όπου αγωνίζονται οι ομάδες του μοτο-ποδοσφαίρου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Γερμανία, αλλά και στη Ρωσία, χώρες από τις οποίες προέρχονται οι καλύτερες ομάδες του χώρου.

Μοτοποδόσφαιρο_Γαλλία_παλιά.jpg

Οι αγώνες, αν και τα πρώτα χρόνια πραγματοποιούνταν πάνω σε χορτάρι, πλέον λαμβάνουν χώρα σε γήπεδα από άσφαλτο ή χώμα. Όσον αφορά τη μπάλα, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του ποδοσφαίρου, αλλά και βαρύτερη.

Στη χώρα μας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, παρ’ όλα αυτά στην Ευρώπη το μοτο-ποδόσφαιρο έχει αρκετά μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνών, τα εισιτήρια του οποίου έχουν μεγάλη ζήτηση από το κοινό, καθώς αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση του αθλήματος.

Μοτοποδόσφαιρο_συγχρονη.jpg

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πόσο ρηξικέλευθη ήταν η συγκεκριμένη κίνηση των Άγγλων το μακρινό 1923. Όταν αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παρακάτω το αγαπημένο τους άθλημα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν τελικά μία νέα τάση στην Ευρώπη, που παραμένει, εξελίσσεται, αλλά και λατρεύεται μέχρι και τις μέρες μας!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0