Μια Φώτο μια Ιστορία

ΑΕΚ: Τα πρώτα ιστορικά εγκαίνια του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1930 και το φιλικό με τον Ολυμπιακό

ΑΕΚ: Τα πρώτα ιστορικά εγκαίνια του γηπέδου της στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1930 και το φιλικό με τον Ολυμπιακό

2/11/1930: Μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία της ΑΕΚ είναι η σημερινή καθώς στις 2 Νοεμβρίου πριν 92 χρόνια μπήκε στη ζωή της μία για πάντα η Φιλαδέλφεια

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Πριν από 92 ολόκληρα χρόνια γράφτηκε ιστορία για την ΑΕΚ και τη Νέα Φιλαδέλφεια: Το ημερολόγιο έγραφε 2 Νοεμβρίου του 1930, όταν επίσημα άρχισε η ζωή της ΑΕΚ να χτυπά σε αυτή την πόλη. Ήταν τα πρώτα ιστορικά εγκαίνια και το πρώτο ματς που έδωσε η Ένωση στο μέρος που αποτελεί μέχρι σήμερα, με μια διακοπή 19,5 χρόνων (από τον Μάη του 2003 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022) τη φυσική της έδρα.

Το πρώτο παιχνίδι που έδωσε λοιπόν, η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε σαν σήμερα πριν από 92 χρόνια. Ήταν ένα φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό που έληξε 2-2. Πάμε όμως να θυμηθούμε την ιστορία αυτού του γηπέδου που η ΑΕΚ έχει το σπίτι της. Ήταν το 1926 όπου παραχωρήθηκε ο χώρος στους πρόσφυγες της Νέας Φιλαδέλφειας (τότε η περιοχή λεγόταν Ποδονίφτης), μετά από προσπάθειες του προέδρου της ΑΕΚ, Κωνσταντίνου Σπανούδη, προς την κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ένας χώρος ανώμαλος και δεντρόφυτος, ο οποίος με την εθελοντική εργασία των προσφύγων μετατράπηκε σε γήπεδο! Το 1930 κατάφερε και διαμορφώθηκε ένας αθλητικός χώρος με αποδυτήρια, κάτι σαν περίφραξη, αλλά χωρίς εξέδρες και τα εγκαίνιά του έγιναν σαν σήμερα με το φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Ένα παιχνίδι που συγκέντρωσε πάνω από πέντε χιλιάδες κόσμο, σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός αν και είχε αγώνα πρωταθλήματος στον Πειραιά, με αντίπαλο τον Πειραϊκό, αποφάσισε και έστειλε εκεί τη δεύτερη ομάδα του και την πρώτη στη Φιλαδέλφεια να παίξει με την ΑΕΚ!
enhteti.jpg

Το ματς ήταν ιστορικό και αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι διαιτητής του ήταν ο Παναγής Βρυώνης. Ο άνθρωπος που ουσιαστικά έφερε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου σπούδαζε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Βρυώνης ήταν απ’ αυτούς που πρωτοστάτησαν ώστε έχουμε την ίδρυση του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου στη χώρα μας το 1906 που ήταν το ΓΣ Γουδή, ενώ μεταξύ άλλων διετέλεσε πρόεδρος της ΕΠΟ και διαιτητής. Το 1930 ήταν 55 ετών κι αν και παλαίμαχος δέχθηκε την πρόσκληση να διευθύνει τον ιστορικό αγώνα.

Στα του ματς η ΑΕΚ προηγήθηκε δυο φορές στο παιχνίδι με δυο γκολ του επιθετικού της Ηλία Ηλιάσκου και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε ισάριθμες φορές με δυο γκολ του Βασίλη Ανδριανόπουλου.
entheti_egkainia.jpg

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Ιερεμιάδης, Ασδέρης, Παρασκευάς, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Δεληκάρης Ι, Παντερμαλής, Δεληκάρης ΙΙ, Ηλιάσκος, Μούγγρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0