Μια Φώτο μια Ιστορία

Γιουβέντους: Όταν οι νεολαίοι ίδρυσαν τη... Μεγάλη Κυρία!

Γιουβέντους: Όταν οι νεολαίοι ίδρυσαν τη... Μεγάλη Κυρία!
Σε ένα παγκάκι του Τορίνο, στην Corso Re Umberto, μια παρέα φίλων και μαθητών του λυκείου Massimo D’Azeglio ίδρυσαν την Σπορτ Κλαμπ Γιουβέντους. Όλοι τους μοιράζονταν την αγάπη και το πάθος για ένα άθλημα που έμελλε να εξελιχθεί στον «Βασιλιά των σπορ» και το ημερολόγιο έδειχνε 1η Νοεμβρίου του 1897.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Ποιος να το περίμενε ότι η κραταιά Γιουβέντους των 36 πρωταθλημάτων, των 14 Κυπέλλων Ιταλίας, των 7 ευρωπαικών τίτλων, των δύο Παγκοσμίων και των πολλών σκανδάλων, θα ξεκινούσε από ένα παγκάκι. Μια παρέα νέων, ούτε καν ενήλικων, είχε «θαμπωθεί» από το αγγλικής καταβολής νεόφερτο άθλημα και ίδρυσε τη Γιουβέντους, το όνομα της οποίας στα λατινικά σημαίνει νεολαία. Εκείνους δηλαδή που οραματίστηκαν τη «Γηραιά Κυρία».

Πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο Εουτζένιο Κανφάρι και αρχικά έπαιζαν στο «Piazza D’Armi», στη περιοχή «Crocetta» του Τορίνο. Τρία χρόνια μετά την ιδρυτική συνάντηση και δύο μετά την έναρξη του ιταλικού πρωταθλήματος, η Γιουβέντους μπήκε και εκείνη στο... χορό. Το πρώτο της παιχνίδι ήταν στην έδρα της κόντρα στην Τορινέσε, την 11/5/1900 και δεν ξεκίνησε ιδανικά (ηττα 1-0).
d7249326191161.56352f127d992.jpg
Την αμέσως επομενη χρονιά έφτασε ένα βήμα πιο μακριά, μέχρι τα ημιτελικά, θριαβεύοντας επί της Ginnastica Torino με 5-0. Κάπου εκεί όμως ξεπρόβαλε η Milan Cricet (ήττα με 3-2), αφού δεν είχε φτάσει η ώρα για τον πρώτο τίτλο, ο οποίος ήρθε τον Απρίλιο του 1905 και το πρώτο Σκουντέτο.

Για να έρθει όμως αυτή η στιγμή, είχε χρειαστεί να αλλάξει χρώματα στις φανέλες της διότι.. ξέβαφαν από τις πλύσεις. Το ροζ χρώμα εξαφανιζόταν όλο και περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές της «Μεγάλης Κυρίας» φορούσαν ξεθωριασμένες εμφανίσεις. Έτσι, σε μία απέλπιδα προσπάθεια για την επίλυση του σημαντικού για την εποχή προβλήματος, οι Ιταλοί απευθύνθηκαν στην Νοτς Κάουντι. Μεσάζοντας ο Τομ Γκόρντον Σάβατζ,ο Άγγλος ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο στο Τορίνο.

Ζήτησε λοιπόν από γνωστούς του στην μητέρα-πατρίδα να ανταποκριθούν στην έκκληση βοήθειας και οι «κίσσες» του Νότιγχαμ ανταποκρίθηκαν αμέσως. Έτσι στάλθηκαν οι αυθεντικές, ασπρόμαυρες μπλούζες από το «Νησί», για να καθιερωθούν αργότερα ως οι εντός έδρας εμφανίσεις της Γιούβε και να γίνουν «μπιανκονέροι».
item_1_35.jpg

Το 1906, μια διαφωνία ως προς την έδρα που πρέπει να έχει η Γιουβέντους οδήγησε στη διάσπαση. Ο χρηματοδότης, Αλφρέντο Ντικ, πήρε αρκετούς ξένους παίκτες και ίδρυσε την Foot-ball Torino, τον μετέπειτα αιώνιο αντίπαλο που έφερε το περίφημο  «Derby della Mole». Μια δεκαπενταετία αργότερα (1923) μπήκε και η οικογένεια Ανιέλι στο παιχνίδι, σε μια ιστορική κίνηση που έμμελε να γιγαντώσει το σύλλογο.

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0