Μια Φώτο μια Ιστορία

Όταν ο «θεός» του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν πάτησε τα... τσιμέντα του Σπόρτινγκ

Όταν ο «θεός» του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν πάτησε τα... τσιμέντα του Σπόρτινγκ

Το διήμερο της 20ης και της 21ης Οκτωβρίου 1983 μνημονεύεται και θα μνημονεύεται για... πάντα ως ένα από τα πιο σημαντικά διήμερα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας μας αφού τότε γνωρίσαμε είτε διά ζώσης λίγοι τυχεροί είτε μέσω διηγήσεων οι υπόλοιποι την αυτού... αερινότητα τον Μάικλ Τζόρνταν.

Ένα χρόνο πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα του NCAA με δικό του νικητήριο σουτ στον τελικό του Final 4 απέναντι στο Τζόρτζτάουν του Πάτρικ Γιούιν. Λίγους μήνες πριν πάρει το αεροπλάνο για τη χώρα μας μαζί με τους υπολοιπους "Τάρχιλς" του Πανεπιστημίου της Νορθ Καρολάινα είχε αναδειχθεί σε παίκτης της χρονιάς στο κολεγιακό μπάσκετ. Και ως διά μαγείας έρχεται στα μέρη μας για δύο απανωτά φιλικά με την Εθνική μας ομάδα προεξέχοντος του Νίκου Γκάλη, πρώτα στο Αλεξάνδρειο στις 20 Οκτωβρίου και το επόμενο βράδυ, 21/10 στα... τσιμέντα του Σπόρτινγκ στον Αγιο Νικολαο Πατησίων.

Την πρωτοβουλία για τα φιλικά την είχε πάρει ο αείμνηστος διαιτητής και μετέπειτα παράγοντας του μπάσκετ Παντελής Δέδες που κατάφερε μέσω των διασυνδέσεών του κάτι που ακόμη και σήμερα μοιάζει ουτοπία. Η αποστολή του Νορθ Καρολάινα με προπονητή τον φημισμένο Ντιν Σμιθ ο οποίος ένα χρόνο μετά θα κατακτουσε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες (φυσικά μαζί με τον Τζόρνταν) ήρθε στην Ελλάδα το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 1983. Εκτός του Τζόρνταν από εκείνη την ομάδα ξεχώρισαν ο Σαμ Πέρκινς (στην τελευταία του σεζόν στους Τάρχιλς), ο Μπραντ Ντόχερτι και ο Κένι Σμιθ.

mj1_2.jpg

Η προπόνηση των Τάρχιλς έγινε την ίδια μέρα στο Κολέγιο της Αγίας Παρασκευής παρουσία λίγων εκλεκτών προσκεκλημένων και όσοι ήταν παρόντες έκαναν λόγο για προπόνηση-μυσταγωγία που όμοιά της δεν είχαν δει. Στις 18/10 η αποστολή του Νορθ Καρολάινα πήγε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στο τουρνουά "Δημήτρια" όπου στις 19 αντιμετώπισε την ιταλική Μπερλόνι Τορίνο κερδίζοντας 87-71 ενώ στις 20/10 για να χωρέσει στο πρόγραμμα αφού δεν υπήρχαν ημερομηνίες διαθέσιμες έπαιξε, στις 6 το μεσημέρι με την Εθνική μας ομάδα και τέσσερις ώρες αργότερα με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου που στο ρόστερ του είχε μεταξύ άλλων και τον αείμνηστο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

mj2.png

Η πρώτη από τις δύο "κόντρες" του Μάικλ Τζόρνταν με τον δικό μας "θεό" Νίκο Γκάλη ήταν φυσικά το κλου της βραδιάς. Ο Νικ βάζει 24 πόντους παρότι η άμυνα των Τάρχιλς είναι προσαρμοσμένη επάνω του αφού ο Ντιν Σμιθ θυμόταν τον "γκάγκστερ" από τα χρόνια του στο Σίτον Χολ. Η Εθνική μας που έπαιξε δίχως τον Παναγιώτη Γιαννάκη (είχε ενοχλήσεις στη μέση) προηγήθηκε 53-45 στο ημίχρονο αλλά στο 2ο δεν... αντέχει στην πίεση των Αμερικανών και χάνει 100-83 με τον Τζόρνταν να σταματάει στους 34 πόντους!

Το ιστορικό βίνετο που έχει διασωθεί από τη μετάδοση της ΕΡΤ έχει σχεδόν όλο το ματς, με τον Γκάλη να φοράει ακόμη το Νο7 στην Εθνική και τον Μάικλ Τζόρνταν με το κλασικό 23 στην γαλάζια φανέλα του Νορθ Καρολάινα.

https://www.youtube.com/watch?v=1VNv6gT1RWk

Και οι πόντοι των δύο ομάδων
ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 24, Ανδρίτσος 16, Σακελλαρίου 2, Κοκολάκης 20, Κατσούλης 10, Σταυρόπουλος 2, Ρωμανίδης 2, Καρατζουλίδης 4, Φιλίππου 1, Μάλλαχ 2, Σκροπολίθας, Αγιασωτέλης
ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ: Πέτερσον 4, Τζόρνταν 34, Χιλ 8, Τόμπσον 8, Πέρκινς 14, Μπραντ Ντόχερτι 14, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 4, Μάρτιν 4, Σμιθ

Ο Τζόρνταν το ίδιο βράδυ έβαλε άλλους 26 πόντους στη νίκη του Νορθ Καρολάινα επί του Ερυθρού Αστέρα μετά από δύο παρατάσεις και λιγότερο από 24 ώρες και ένα ταξίδι στην Αθήνα αργότερα συνέχισε το... πρόγραμμά του στα Πατήσια.

mj7_1.jpg

Ο κόσμος (υπολογίζονται σε σχεδόν 3.000) σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής είχε κατακλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου του Σπόρτινγκ ενώ εκατοντάδες έμειναν εκτός αφού η ζήτηση ήταν τεράστια. Η Εθνική μας με διαθέσιμο τον Γιαννάκη να βάζει 24 πόντους προηγήθηκε 32-18 και 42-38 στο ημίχρονο αλλά ένα ξέσπασμα των Τάρχιλς στο 2ο ημίχρονο ήταν αρκετό για αν τους δώσει ξανά τη νίκη με 79-71. Σε αυτό το ματς ο θρύλος λέει ότι σε μία... πτήση του Τζόρνταν ο προσωπικός του αντίπαλος σε εκείνη τη φάση Σωτήρης Σακελλαρίου είδε τον... πάτο το παπουτσιού του Air.

COLOR_MJ_1.png

Ιδού και τα στιγμιότυπα από τον εν λόγω αγώνα



Και οι πόντοι των δύο ομάδων
ΕΛΛΑΔΑ: Γιαννάκης 14, Ανδρίτσος 8, Σακελλαρίου 10, Κοκολάκης 16, Ρωμανίδης , Καρατζουλίδης 10, Φιλίππου 4, Μάλλαχ 7, Σκροπολίθας 2, Αγιασωτέλης
ΝΟΡΘ ΚΑΡΟΛΑΪΝΑ: Πέτερσον 6, Τζόρνταν 16, Χιλ 4, Τόμπσον 2, Πέρκινς 17, Μπραντ Ντόχερτι 4, Ματ Ντόχερτι 7, Εξουμ 2, Μάρτιν 8, Σμιθ 4, Γουλβς 2, Μέικον 7

Γιάννης Ψαράκης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0