Μια Φώτο μια Ιστορία

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Το επεισοδιακό ντέρμπι του 1999 και η «πέτρα του σκανδάλου» που πέρασε και δεν ακούμπησε! (video)

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Το επεισοδιακό ντέρμπι του 1999 και η «πέτρα του σκανδάλου» που πέρασε και δεν ακούμπησε! (video)

Λίγες ώρες έμειναν για ένα ακόμα αθηναϊκό ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω στο Μάιο του 1999 και ένα «άγονο» 0-0, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεχνιόταν γρήγορα, ωστόσο φρόντισε ο Κρίστοφερ Ρε, να μείνει στην ιστορία.

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Το παραδοσιακό ντέρμπι των Αθηνών ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ «μαγνητίζει» τα ποδοσφαιρικά βλέμματα στο πρόγραμμα της Super League, το βράδυ της Κυριακής (11/9, 21:30) στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τις δύο ομάδες να αναμετρώνται για 155η φορά από την αναδιάρθρωση και την καθιέρωση της Α’ Εθνικής.

Το BN Sports αφορμάται από το γεγονός αυτό και όντας πιστό στη «ρετροειδή του φύση», υπενθυμίζει ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι που έχουν δώσει και το οποίο «πήρε φωτιά» σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Ήταν Γενάρης του 1999, όταν η ΑΕΚ έφερε στην Ελλάδα «πακέτο» από την Άρσεναλ τους Κρίστοφερ Ρε και Αλμπέρτο Μέντες, με τους οπαδούς της «Ένωσης» να κάνουν τη νύχτα μέρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δυο αθλητές που γαλουχήθηκαν στα χέρια του Αρσέν Βενγκέρ, ωστόσο δεν δικαίωσαν ούτε στο παραμικρό τις προσδοκίες.
remesa4.jpg

Το Μάιο της ίδιας χρονιάς, το ελληνικό πρωτάθλημα έβαινε προς την ολοκλήρωσή του (30η αγωνιστική) με τον πρωταθλητή να έχει κριθεί ουσιαστικά (Ολυμπιακός) και τις Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να «κονταροχτυπιούνται» για τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League.

Λιγοστός ο κόσμος στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, σε μία ζεστή μέρα την οποία φρόντισε ο Ρε να «ανάψει» ακόμα περισσότερο. Ο Παναθηναικός του Χουάν Ραμόν Ρότσα ακολουθούσε «κατά πόδας» τους κιτρινόμαυρους του Όλεγκ Μπλαχίν στη βαθμολογία (30η αγωνιστική) και όλα κυλούσαν φυσιολογικά μέχρι το ρολόι να δείξει το 25’.

Ο Λιβεριανός επιθετικός, τον οποίο είχε χρίσει ο σπουδαίος Ζορζ Ουέα ως διάδοχο του κάποια χρόνια πριν, έκανε ένα καθαρό φάουλ στον Κώστα Κωνσταντινίδη και ό,τι ακολούθησε του σφυρίγματος του διαιτητή Ψυχομάνη, παρέπεμψε σίγουρα σε άλλο άθλημα. Για κάποιον ανεξήγητο, τουλάχιστον προφανή, λόγο, ο Ρε «πετάχτηκε σαν ελατήριο» από το χορτάρι και αφού αντάλλαξε κάποια «γαλλικά» με τον αμυντικό των «πρασίνων», τον έσπρωξε και έπειτα τον χτύπησε στο πρόσωπο. Αυτό ήταν. Το φυτίλι άναψε και έγινε το «έλα να δεις» τόσο εντός του αγωνιστικό χώρου, όσο και εκτός.
wreh.jpg

Ο Ηλίας Ατματσίδης έτρεξε σαν «ταύρος εν υαλοπωλείο» από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη για να ζητήσει εξηγήσεις από τον άτακτο συμπαίκτη του για την απερίσκεπτη ενέργειά του ενώ και ο Άγγελος Μπασινάς ενεπλάκη στο επεισόδιο δεχόμενος την απευθείας κόκκινη κάρτα για χτύπημα στον Κοπίτση. Παίκτες και μέλη του staff είχαν γίνει μία μάζα, με κάποιους να αλληλοσπρώχνονται και άλλους να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα «πνεύματα».
2685802πππλλλμμνννηηη.jpg
2685791.jpg

Η ένταση μεταφέρθηκε και στην εξέδρα των επισήμων, με τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιώργο Βαρδινογιάννη να αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα. Εκατέρωθεν χτυπήματα, σακάκια τραβηγμένα, γιακάδες σηκωμένοι. Μία έκρυθμή κατάσταση εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου που πήρε έκταση σε «χρόνο ντε-τε».
melissanidis_pao_2.jpg

Για την ιστορία και το τυπικό της υπόθεσης, να αναφερθεί πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς σκορ (0-0), με τον Ανδρέα Λαγωνικάκη να χάνει τεράστια εύκαιρα, από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, στις καθυστερήσεις για να δώσει τη νίκη στους «πρασίνους». Η ΑΕΚ κράτησε τελικά την 2η θέση και αυτά τα 25 λεπτά ήταν τα τελευταία που αγωνίστηκε ο πρωταγωνιστής του ροντέο με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα.

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0