Μια Φώτο μια Ιστορία

Άρσεναλ: Ο μοναδικός σταθμός μετρό που «βαφτίστηκε» από ποδοσφαιρικό σύλλογο, κι όλα χάρη στον Χέρμπερτ Τσάπμαν!

Άρσεναλ: Ο μοναδικός σταθμός μετρό που «βαφτίστηκε» από ποδοσφαιρικό σύλλογο, κι όλα χάρη στον Χέρμπερτ Τσάπμαν!

Τιερί Ανρί, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Θίο Γουόλκοτ και Σεσκ Φάμπρεγας ποζάρουν το 2007 στην στάση μετρό «Άρσεναλ» του Λονδίνου, τον μοναδικό που έχει πάρει το όνομα του από ποδοσφαιρικό σύλλογο. Η συγκεκριμένη εμφάνιση των «κανονιέρηδων» ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο, Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος μεταξύ άλλων ευθύνεται για την αλλαγή της ονομασίας του σταθμού!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Αν κανείς βρεθεί στο Λονδίνο και θελήσει να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι της Άρσεναλ στο Έμιρεϊτς, δε θα δυσκολευτεί να βρει την στάση του μετρό που θα πρέπει να κατέβει.

Η λέξη «Άρσεναλ» δεσπόζει σε κάθε χάρτη του λονδρέζικου μέσου μεταφοράς, με την ιστορία της ονομασίας να έχει ρίζες σχεδόν 100 χρόνια πίσω και να φέρει την «υπογραφή» του προέδρου Σερ Χένρι Νόρις, αλλά κυρίως του προπονητή της ομάδας, Χέρμπερτ Τσάπμαν!

Ο Τσάπμαν αποτελεί μια από τις θρυλικότερες μορφές των βρετανικών πάγκων, καθώς με τις ιδέες του κατόρθωσε να αλλάξει πολλά στο ποδόσφαιρο. Από τους αριθμούς στις φανέλες των παικτών, τον φωτεινό πίνακα στο γήπεδο και τους προβολείς στο Χάιμπουρι, ως τις πρωτοποριακές μεθόδους προπόνησης και το φημισμένο σύστημα VW, άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του στο άθλημα.

 Herbert_Chapman_Statue_2.jpg

Ωστόσο μια πιο άγνωστη ιστορία αποτελεί η ονομασία της στάσης του μετρό εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το Χάιμπουρι. Το 1913 ο τότε πρόεδρος του συλλόγου Σερ Χένρι Νόρις αποφάσισε να μεταφέρει την ομάδα από το Πλάμστεντ στο Βόρειο Λονδίνο και το Ίσλιγκτον.

Ο λόγος, οι μειωμένες εισπράξεις εισιτηρίων που οφειλόταν στην έλλειψη συγκοινωνίας, άρα και εύκολης πρόσβασης στο γήπεδο των «κανονιέρηδων». Ο Νόρις κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια έκταση στο Ίσλινγκτον, δίπλα από τον σταθμό «Gilliespie Road», όπου ανεγέρθηκε το Χάιμπουρι. Ήταν μια κομβικής σημασίας αλλαγή για την ιστορία του συλλόγου, αλλά αυτή που θα ακολουθούσε 20 χρόνια αργότερα θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο.

gillespie_road_underground_tube.jpg

Ο Χέρμπερτ Τσάπμαν βρέθηκε στον σύλλογο του Βόρειου Λονδίνου το 1925 και γρήγορα κατόρθωσε να τον αναμορφώσει. Μετά την αποχώρηση του Σερ Χένρι από την προεδρία, ο Βρετανός τεχνικός απέκτησε περισσότερη «δύναμη».

Το 1930, αναζητώντας τρόπους να προσεγγίσει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο, ειδικά από το κέντρο του Λονδίνου, πρότεινε την αλλαγή της ονομασίας του σταθμού έξω από το γήπεδο. «Αν ο εργαζόμενος που σχολάει στις 2 το μεσημέρι, θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, πρέπει να του είναι πολύ εύκολο να κάνει την επιλογή», σκέφτηκε. Και τι πιο εύκολο από το να του… δώσει στο πιάτο τον σταθμό που πρέπει να κατέβει.

Η πρότασή του σύντομα πήρε «σάρκα και οστά» αφού το Gillespie Road μετονομάστηκε σε Arsenal (Highbury Hill). Ωστόσο, δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις γύρω από αυτό το εγχείρημα, που για τα δεδομένα της εποχής ήταν κάτι μεγάλο.

arsenal-gillespie_road-03_240710_cps_4837196949_2.jpg

Σύμφωνα πάντως με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Τσάπμαν προσέγγισε τους υπεύθυνους του λονδρέζικου μετρό και ζήτησε την μετονομασία του σταθμού. Όταν εκείνοι αρνήθηκαν, ο Άγγλος τεχνικός τους απάντησε «Ο σταθμός πρέπει να αντικατοπτρίζει την τοποθεσία του. Ποιος έχει ακούσει την Gillespie Road; Εδώ είναι Άρσεναλ!».

DqrFPQCXcAA7LGR.jpg

Έτσι, επίσημα η αλλαγή έλαβε χώρα στις 31 Οκτωβρίου του 1932, ενώ το 1960 το Highbury Hill αφαιρέθηκε από το όνομα για να αφήσει μονάχα το Άρσεναλ. Μπορεί η μετονομασία να συνέβη 90 χρόνια πίσω, όμως ακόμα και σήμερα ο σταθμός του Βορείου Λονδίνου παραμένει ο μοναδικός που «βαφτίστηκε» από έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο…

Arsenal_station_entrance.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0