Μια Φώτο μια Ιστορία

«Ευχαριστούμε τον αδερφό ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας»: Η ημέρα που ο ΠΑΟΚ στάθηκε στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας (video)

«Ευχαριστούμε τον αδερφό ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας»: Η ημέρα που ο ΠΑΟΚ στάθηκε στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας (video)
02/09/1999: Η Τούμπα ανοίγει τις πύλες τις για να υποδεχτεί την Γαλατασαράι, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, λόγω του φονικού σεισμού που είχε προηγηθεί στην γειτονική χώρα. Μία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση του ΠΑΟΚ που έμελλε να μείνει στην ιστορία!

Το ημερολόγιο έγραφε 17 Αυγούστου... ημέρα θρήνου για τον τουρκικό λαό. Σεισμός της κλίμακας 7,8 ρίχτερ παρέσυρε ότι βρήκε στον διάβα του στο βορειοδυτικό τμήμα της γειτονικής χώρας, μην αφήνοντας εκτός τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Συνολικά 15 χιλ. νεκροί αριθμήθηκαν, ενώ οι ζημιές άφησαν σχεδόν μισό εκ. κατοίκους άστεγους, βυθίζοντας την χώρα σε θλίψη.

Στον απόηχο της τραγωδίας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προέβη σε κάτι παραπάνω από μία αξιέπαινη κίνηση, διοργανώνοντας φιλικό με την φημισμένη Γαλατασαράι. Απώτερος σκοπός η συγκέντρωση εσόδων για τους πληγέντες, είτε μέσω της φυσικής παρουσίας του κόσμου στο γήπεδο, είτε μέσω της ενίσχυσης από ειδικό τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα έξω από το Στάδιο της Τούμπας, στήθηκε κινητή μονάδα αιμοδοσίας, για άμεση και ουσιαστική βοήθεια... Όλα αυτά σε μία περίοδο που ακόμη και στο αθλητικό κομμάτι, οι ελληνικοί σύλλογοι απέφευγαν τις αναμετρήσεις με τους Τούρκους, υπό τον φόβο επεισοδίων.
γαλατα.jpg

Για την ιστορία η αναμέτρηση έληξε με σκορ 2-0 υπέρ της ομάδας του Φατίχ Τερίμ, παρουσία 11 χιλ. φιλάθλων, με τον προπονητή της Γαλατά να δηλώνει με το πέρας της αναμέτρησης: «Κερδίσαμε τη φιλία σας, όχι το ματς. Το αποτέλεσμα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Δεν είχαμε πρόβλημα ό,τι και αν συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο». Αναφορικά με το ποσό που συγκεντρώθηκε αυτό ανήλθε στις 24.326.000 δραχμές, 700 χιλ. ευρώ σε σημερινά χρήματα, ενώ στήριξη υπήρξε και από άλλους ελληνικούς συλλόγους όπως ο Πανιώνιος και η Λάρισα.

Οι δε παίκτες της τουρκικής ομάδας (σ.σ. εν απουσία του μεγάλου αστέρα Χακάν Σουκούρ), εμφανίστηκαν στο γήπεδο του «Δικεφάλου του Βορρά», με ένα πανό που έγραφε το εξής μήνυμα: «Ευχαριστούμε τον αδερφό ελληνικό λαό που συμμερίζεται τον πόνο μας»Τα εύσημα φυσικά πηγαίνουν και στην Ξάνθη, η οποία λίγες μέρες αργότερα διεξήγαγε και αυτή φιλικό με την Κοτσαελισπόρ, εκεί όπου 5 χιλ. υποστηρικτές της, πέρασαν ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα. 

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στις εικόνες που είδαμε στον μπασκετικό αγώνα της Ελλάδας με την γειτονική χώρα, με τις αποδοκιμασίες στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου και τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν, έχει σημασία να θυμόμαστε ότι υπάρχει και το... άλλο πρόσωπο. Αυτό των συμπατριωτών μας που νιώθουνε ανθρωπιά, που δεν βλέπουν σύνορα και δεν διαβρώνονται από γεωπολιτικά και ιστορικά, παρελθοντικά ζητήματα!


Οι παίκτες που αγωνίστηκαν

ΠΑΟΚ: Κόβατς, Τετράτζε, Ζαφειρίου (46′ Ντόλμπεργκ), Νάγκμπε, Χασιώτης (46′ Κατσαμπής, 64′ Καραδήμος), Μαχαιρίδης, Μαραγκός (46′ Μπάντοβιτς), Γεωργιάδης, Σάμπρι (70′ Τουρσουνίδης), Φρούσος, Βαλέντσια (46′ Βρύζας).

Γαλατασαράι: Ταφαρέλ (89′ Ινάν), Τεζκάν, Καπόνε, Γιλντιρίμ, Έβερτον, Πενμπέ, Ερίς (73′ Αταλαΐ), Καγιά, Ντο Σάντος (83′ Αζέρ), Σας (60′ Γιοζγκατλί), Ακιούζ.

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0