Μια Φώτο μια Ιστορία

Κώστας Κεντέρης: Η μέρα που ο «γιος του ανέμου» έκανε την 3η χρυσή του στάση, στον... σταθμό του Μονάχου (video)

Κώστας Κεντέρης: Η μέρα που ο «γιος του ανέμου» έκανε την 3η χρυσή του στάση, στον... σταθμό του Μονάχου (video)
9 Αυγούστου 2002: Ακριβώς 20 χρόνια πριν, ο Μυτιληνιός Πρωταθλητής, Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία στα 200 μέτρα, κάνοντας το 3/3 με την «κατάκτηση» και του Μονάχου πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ που σε ελληνικό επίπεδο, μάλλον δεν θα σπάσει ποτέ...
Γράφει ο Έκτορας Σταυρόπουλος

Για τον σταθμό του Μονάχου τραγουδούσε ο αείμνηστος Στράτος Διονυσίου, με την Βαυαρική πρωτεύουσα όμως, μόνο... αφιλόξενο μέρος να μην αποδεικνύεται για τον Κώστα Κεντέρη πριν από ακριβώς 20 χρόνια. Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν συμμερίζεται καθόλου την... μαύρη μοίρα που επεφύλασσε το Μόναχο στον πρωταγωνιστή του γνωστού λαϊκού άσματος. Αντίθετα ο Κεντέρης έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από εκεί, καθώς ήταν η 3η στάση σε μια «χρυσή» τριετία για τον ίδιο αλλά και για τον ελληνικό στοίβο. 

Η αρχή έγινε το 2000, όταν ο «γιος του ανέμου», όπως πολύ εύστοχα τον αποκαλούσαν εκείνη την εποχή, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ το 2001 η συνέχεια ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον στον Καναδά και το 2002 το καλό… τρίτωσε. Ο Κώστας Κεντέρης κατέκτησε και 3ο τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ο μοναδικός 200αρης στην ιστορία που το έχει πετύχει διαδοχικά και στις 3 διοργανώσεις), θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα, για πιο επιτυχημένος Έλληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών... 

Ανεξάρτητα αν στην πορεία το όνομά του «λερώθηκε» με την υπόθεση ντόπινγκ και τα τελευταία χρόνια της σπουδαίας καριέρας του, ο προβολέας έπεσε περισσότερο σε εξωαγωνιστικά ζητήματα. Δεν παύει όμως εντός των γραμμών του γηπέδου να αποτελεί ίσως τον κορυφαίο που είδαμε ποτέ στα "γαλανόλευκα"... Στο Μόναχο πάντως, που τυχαίνει να διοργανώνει και φέτος το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, ο Κεντέρης το... δήλωσε. Έχοντας «φτερά στα πόδια», ο απίστευτος αυτός αθλητής έκοψε πρώτος το «νήμα», με τρία δάχτυλα υψωμένα στον ουρανό, ένα για κάθε πρωτιά που πέτυχε αυτή την «μαγική» τριετία. 
kenteris4.jpg
Στον τελικό του Μονάχου προκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση, καθώς κατέλαβε την 1η θέση του γκρουπ του στα προκριματικά με 20.55, εν συνεχεία έπραξε αναλόγως στα προημιτελικά με 20.29 και στα ημιτελικά με 20.18. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης είχε να αντιμετωπίσει στον τελικό τα διόλου αμελητέα μεγέθη των Φράνσις Ομπικουέλου (Πορτογαλία), Μάρλον Ντέβονις (Μεγάλη Βρετανία), Κρίστιαν Μάλκολμ (Μεγάλη Βρετανία), Μάρτσιν Γεντρουσίνσκι (Πολωνία), Μάρκο Τοριέρι (Ιταλία), Τρόι Ντάγκλας (Ολλανδία) και Μάρτσιν Ούρμπας (Πολωνία). 

Στον μεγάλο τελικό, παρά τον «κόντρα» άνεμο ο Κεντέρης ήταν απλά ασυναγώνιστος... Με το απίστευτο Πανελλήνιο ρεκόρ των 19.85 (που φυσικά αποτέλεσε και ρεκόρ αγώνων) έβαλε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στο στήθος του, ως ο απόλυτος «βασιλιάς» των 200 μέτρων. Το ρεκόρ του μάλιστα παραμένει... ανέγγιχτο μέχρι και σήμερα, ακριβώς 20 χρόνια μετά. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του επιτεύγματος, εν έτη 2022, δεν υπάρχει εν ενεργεία Έλληνας σπρίντερ που να έχει «κατέβει» κάτω από τα 20:58 στα 200 μέτρα, με το ρεκόρ του Κεντέρη να φαντάζει πραγματικά απροσπέλαστο.
kenteris3.jpg
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ατομικό του Κώστα ήταν το 20.04 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον το 2001. Για την ιστορία, στον τελικό πίσω από τον Κεντέρη έμειναν οι Φράνσις Ομπικουέλου (20.21) με ασημένιο μετάλλιο και Μάρλον Ντέβονις (20.24) με το χάλκινο. Οι δηλώσεις αμέσως μόλις έχει κατακτήσει... τα πάντα μέσα σε τρία χρόνια, συγκινούν, με χαρακτηριστική την λαχανιασμένη ατάκα του που έμεινε στην ιστορία, «για την πατρίδα μου»! Ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Ο ελληνισμός είναι παντού, έτρεξα στο Σίδνεϊ, στον Καναδά και τώρα στο Μόναχο και παντού είδα συμπατριώτες μας. Η αγάπη τους μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη σε αυτό. Έπρεπε να κατέβω από τα 20 δεύτερα για να λέγομαι "200αρης" και το έκανα μέσα από την καρδιά μου. Ο Χρήστος Τζέκος (σ.σ. προπονητής του) μου είπε όταν ήρθαμε στο Μόναχο ότι τρέχω αντίπαλος με το χρονόμετρο. Όμως το χρονόμετρο είναι απρόσωπο, εγώ θέλω αντιπάλους και σήμερα εδώ υπήρχαν αθλητές που μπορούσαν να τρέξουν γρήγορα. Με αυτή την σκέψη, έσφιξα τα δόντια και πέτυχα αυτό το χρόνο...» 


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0