Μια Φώτο μια Ιστορία

Ματίας Στάινερ: Μια «χρυσή» υπόσχεση στην αδικοχαμένη σύζυγό του!

Ματίας Στάινερ: Μια «χρυσή» υπόσχεση στην αδικοχαμένη σύζυγό του!
Πεκίνο, Αύγουστος 2008: Ο Ματίας Στάινερ πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην άρση βαρών (105+ κιλά), κρατώντας στα χέρια του μια φωτογραφία της αδικοχαμένης συζύγου του, Σούζαν. 
Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Η κατάκτηση ενός χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου είναι η ύψιστη διάκριση για έναν αθλητή, αλλά καμιά φορά η κορυφή μπορεί να είναι μοναχική. Για τον αρσιβαρίστα Ματίας Στάινερ σίγουρα ήταν, αφού μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της ζωής του, δεν μπορούσε να έχει στο πλευρό του τη σύζυγό του, Σούζαν, παρά μόνο μια φωτογραφία της, μέσα από την οποία κρατούσε ζωντανή τη μνήμη της και την υπόσχεση που είχε δώσει, αφότου εκείνη έχασε τη μάχη με τη ζωή.

Το καλοκαίρι του 2007, η μόλις 25χρονη σύζυγός του Σούζαν, ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο. «Νομίζεις ότι έχεις βάλει τη ζωή σου σε τάξη. Εγώ ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η γυναίκα μου σπούδαζε, είχε την καριέρα της μπροστά της. Τότε, μια μέρα όλα τελείωσαν».

Ο Ματίας, αφού έκλαψε, θρήνησε και σκέφτηκε να παρατήσει μια για πάντα την Άρση Βαρών, κατάλαβε ότι αυτή θα ήταν μια απόφαση που θα τη μετάνιωνε. Μέσα του έδωσε μια υπόσχεση στη Σούζαν. Ότι θα πάει στο Πεκίνο και θα κερδίσει. Ένα χρόνο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 , ο Στάινερ ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου! Κάνοντας πράξη την υπόσχεσή του, πανηγύρισε κλαίγοντας και χοροπηδώντας σαν μικρό παιδί. Έδειξε σε όλον τον κόσμο ότι είναι ένας αγαθός γίγαντας.

Η ψυχική δύναμη αυτού του ανθρώπου ήταν ασύγκριτη σε σχέση με την σωματική. Ο τελικός δεν ξεκίνησε καλά για τον Ματίας. Στην κίνηση του αρασέ σήκωσε εύκολα τα 198 και τα 203 κιλά, όμως απέτυχε και στις τρεις προσπάθειές του στα 207, μένοντας τέταρτος. Απέτυχε και στα 235 κιλά στο ζετέ. 

«Θα τα αφήσουμε, θα πάμε για τα 246» του είπε ο προπονητής του. «Μα πώς; Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν σήκωσα ούτε τα 235. Πώς θα πάω παραπάνω;» αναρωτήθηκε, αλλά δεν είχε πολύ χρόνο για να το σκεφτεί. Έπρεπε να βγει και σηκώσει το βάρος. Όμως η μπάρα του έφυγε προς τα πίσω.

Χρειαζόταν μια γενναία απόφαση. Ο προπονητής του, Φρανκ Μάντεκ, τον προέτρεψε να αυξήσει κι άλλο το βάρος, στα 248 κιλά. Ο Ματίας τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας το αργυρό μετάλλιο. Αλλά δεν του αρκούσε αυτό. Ήθελε πλέον να κυνηγήσει το χρυσό. Ο Εβγκένι Τσιγκίσεφ ήταν πρώτος με 460 κιλά. Για να τον ξεπεράσει, ο Σταίνερ χρειζόταν να ανέβει από τα 248 στα 258 κιλά στο ζετέ. Μεγάλη η απόσταση, αλλά η θέλησή του μεγαλύτερη. Ο Ματίας βγήκε και τα σήκωσε. 461 κιλά στο σύνολο. Ήταν πλέον χρυσός Ολυμπιονίκης!

«Δεν είμαι προληπτικός. Δεν πιστεύω σε υψηλότερες δυνάμεις, αλλά ελπίζω να με είδε, το εύχομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στάινερ.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0