Μια Φώτο μια Ιστορία

«It' s a boys league»: Την απόρριψη έκανε ρεκόρ... Η τρομερή ιστορία της Έλεν Ουάιτ!

«It' s a boys league»: Την απόρριψη έκανε ρεκόρ... Η τρομερή ιστορία της Έλεν Ουάιτ!
Η κατάκτηση του γυναικείου Euro 2022 από την Αγγλία, ξέθαψε ιστορίες και μία εξ αυτών αφορά το απόλυτο κανόνι της Σαρίνα Βίγκμαν. Κυρίες και κύριοι, η Έλεν Ουάιτ, το κορίτσι που κάποτε της απαγορευόταν (σ.σ. λόγω φύλου) να αγωνιστεί σε επίσημα παιχνίδια και πλέον αποτελεί την κορυφαία «λέαινα» σκόρερ στην ιστορία του «Νησιού»

Άπαντες θαυμάζουν την δομή, αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης του αγγλικού ποδοσφαίρου και όχι αδίκως, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πουθενά τα πράγματα δεν είναι αγγελικά πλασμένα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η ιστορία της Έλεν Ουάιτ. Θα πίστευε κανείς ότι η «Μέκκα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα ευνοούσε το γυναικείο ποδόσφαιρο (σ.σ. στο οποίο έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου), κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στα τέλη της δεκαετίας του 90΄. 

Μετά τον θρίαμβο της εθνικής Αγγλίας απέναντι στην Γερμανία, που συνοδεύτηκε με την πρώτη κατάκτηση τροπαίου, ένα πρωτοσέλιδο της τοπικής εφημερίδας «Bucks Herald», ξέθαψε ιστορία που κρατά από το μακρινό 1998. Πρωταγωνίστρια, η σημερινή Βρετανίδα αρχισκόρερ, η οποία τότε διένυε μόλις το 9ο έτος της ζωής της. Το πάθος της για τη «στρογγυλή θεά» την ώθησε να αγωνίζεται από πολύ μικρή ηλικία σε παράρτημα των ακαδημιών της Άρσεναλ που βρισκόταν στην γενέτειρα της (σ.σ. Αϊλέσμπερι), μαζί με άλλα κοριτσάκια που μοιραζόταν το ίδιο πάθος.

Ως εδώ όλα καλά... Ποιο ήταν το πραγματικό πρόβλημα; Η επίδοξη τότε Έλεν ήθελε να γευτεί την χαρά του πρωταθλήματος, γεγονός που της στερούσε το ίδιο το σύστημα, καθώς δεν υπήρχαν διοργανώσεις για τις ανήλικες θηλυκές παίκτριες! «Ξεροκέφαλη» αυτή τότε... δεν το έβαλε κάτω. Ζήτησε να αγωνιστεί στο τμήμα των αγοριών, αίτημα το οποίο σε πρώτη φάση έγινε δεκτό εντός των ακαδημιών.

Όχι όμως και από την τοπική διοργάνωση, η οποία ξεκαθάρισε ότι... «it' s a boys' league». Έτσι η νεαρή επιθετικός δεν κατόρθωσε να νιώσει τον ανταγωνισμό στο χόρτο, αλλά το πείσμα της την οδήγησε εδώ που βρίσκεται σήμερα. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τα 16 της, έχει πετύχει μέχρι και σήμερα όσα οι περισσότερες συνάδελφοι της απλά μπορούσαν να ονειρευτούν. Αγωνίστηκε επί μία τριετία στην αγαπημένη της Άρσεναλ, ενώ αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της εθνικής Αγγλίας.

Πέραν της ιστορικής κατάκτησης του Euro, στο οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί διαχρονικά την κορυφαία σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της, έχοντας πετύχει 52 τέρματα. Σε περίπτωση δε που σκοράρει ακόμη μία φορά, θα πιάσει τον Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος κατέχει το αντίστοιχο ρεκόρ στους «αρένες».

Αυτό είναι το παραμύθι της Έλεν Ουάιτ, της «πριγκίπισσας» από την επαρχία του Μπάκιγχαμ που παρά τις αντιξοότητες έκανε το όνειρο της πραγματικότητα. Δυστυχώς στον τόπο μας κυριαρχούν ακόμη προβλήματα αντίστοιχα με αυτό που η ίδια βίωνε 25 χρόνια πίσω, με τα μικρά κορίτσια να μην έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε επίπεδο ακαδημιών. Πλην φυσικά ελάχιστων εξαιρέσεων... Το βίωμα της, ας γίνει παράδειγμα για ολόκληρη την «γηραιά ήπειρο».

Αντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0