Μια Φώτο μια Ιστορία

Community Shield: Όταν το τρόπαιο μοιραζόταν στους δύο φιναλίστ!

Community Shield: Όταν το τρόπαιο μοιραζόταν στους δύο φιναλίστ!

18 Αυγούστου 1990: Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχονται ισόπαλες 1-1 στον τελικό του τότε Charity Shield και αναδεικνύονται και οι δύο τροπαιούχες! Ήταν από τις τελευταίες φορές που ύστερα από ισοπαλία, το τρόπαιο θα δινόταν στον κάθε φιναλίστ για έξι μήνες, καθώς από το 1993 και μετά μπήκε στο «παιχνίδι» η διαδικασία των πέναλτι, σε έναν θεσμό που ανέκαθεν ήταν ένα απλό επίσημο φιλικό.

Γράφει ο Αντώνης Κεφαλωνίτης

Ο θεσμός του Community Shield, του αγώνα που παραδοσιακά ανοίγει την ποδοσφαιρική σεζόν στην Αγγλίακλείνει αισίως 114 χρόνια ζωής και η αλήθεια είναι ότι πολλοί ποτέ δεν κατάλαβαν τον λόγο ύπαρξης ενός τέτοιου αγώνα που ακόμα και οι ίδιοι οι Άγγλοι δεν τον συγκαταλέγουν στα λεγόμενα «Major» τρόπαια. 

Ένα επίσημο φιλικό…

Βλέπετε, στο Νησί, μόνο οι διοργανώσεις που διεξάγονται με την μορφή ενός επίσημου τουρνουά, κατά το οποίο συμμετέχουν όλες οι ομάδες, θεωρούνται βαρύνουσας σημασίας. Τίτλοι όπως το Community Shield ή Charity Shield, όπως λεγόταν παλιότερα, αν και θεωρούνται από την FA σημαντικοί, εντούτοις δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την αίγλη και την βαρύτητα για παράδειγμα του Κυπέλλου Αγγλίας ή ακόμα και του Λιγκ Καπ. Για τους Άγγλους αλλά και τον περισσότερο φίλαθλο κόσμο, το Community Shield δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φιλικό επίσημου χαρακτήρα, το οποίο ακόμα και οι ομάδες ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά.

skysports-community-shield_5403934.jpg

Ακριβώς αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέχρι και το 1993, σε περίπτωση που οι δύο φιναλίστ έρχονταν ισόπαλες, τότε το τρόπαιο το έπαιρναν και οι δύο ομάδες, έξι μήνες η κάθε μία! Συνολικά έντεκα φορές, η «Ασπίδα», το τρόπαιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης δόθηκε και στις δύο ομάδες που αγωνίστηκαν στον τελικό. Από το 1993 και ύστερα, αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που ο αγώνας έληγε ισόπαλος τότε θα ακολουθούσε η διαδικασία των πέναλτι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον τίτλο του 1974, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην δοθεί το τρόπαιο και στις δύο ομάδες σε περίπτωση ισοπαλίας αλλά να κριθεί ο τίτλος στα πέναλτι! Συμπτωματικά, έτσι έγινε, καθώς ύστερα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας, Λίβερπουλ και Λιντς έλυσαν τις διαφορές τους στη «ρώσικη ρουλέτα», με τους «reds» να είναι εν τέλει οι νικητές.

Ο τελικός του ‘90

Το 1990 στον τελικό του Charity Shield, η πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν, Λίβερπουλ, τέθηκε αντιμέτωπη με την κάτοχο του Κυπέλλου Αγγλίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Προτού η διαδικασία των πέναλτι γίνει πραγματικότητα και σε αυτή την διοργάνωση, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναγκάστηκαν να μοιραστούν το τρόπαιο του 1990 για πρώτη φορά από το 1986!

Ο Κλέιτον Μπλάκμορ έδωσε το προβάδισμα στους παίκτες του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος ωστόσο η Λίβερπουλ απάντησε, με τον Τζον Μπαρνς να ευστοχεί σε πέναλτι στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης. Το τελικό 1-1 έδωσε εξ ημισείας τον τίτλο στους δύο φιναλίστ, με τους αρχηγούς των δύο ομάδων, Ρόνι Γουίλαν (Λίβερπουλ) και Στιβ Μπρους (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) να παραλαμβάνουν μαζί την «Ασπίδα».

Ύστερα από την αυλαία του τελικού, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών της Αγγλίας έπαιξε με την αντίστοιχη της Ιταλίας, με την «squadra azzurra» να φιλοδωρεί με τέσσερα γκολ τις «λέαινες»!


Ακόμα δέκα φορές έχει μοιραστεί ο τίτλος

Συνολικά, πέρα από τον τελικό του 1990, άλλες δέκα φορές στην ιστορία του θεσμού έχει χρειαστεί να μοιραστούν το τρόπαιο οι φιναλίστ.

Το 1991, Άρσεναλ και Τότεναμ είχαν την τιμή να είναι οι τελευταίες ομάδες που θα μοιράζονταν εν τέλει τον τίτλο του Charity Shield ύστερα από το μεταξύ τους 0-0. Αυτή ήταν η μόνη περίπτωση κατά την οποία οι εχθροί του βόρειου Λονδίνου συναντήθηκαν στο θεσμό.

EA9OecgXUAACIW8.jpg

Το 1986 είχαμε ένα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ στον τελικό, με τις Λίβερπουλ και Έβερτον να μένουν στο 1-1. Η Λίβερπουλ είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας την προηγούμενη σεζόν και έτσι αγωνίστηκε στον τελικό του Charity Shield κόντρα «ζαχαρωτά» που είχαν κατακτήσει την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Το 1981, η πρωταθλήτρια Άστον Βίλα αντιμετώπισε την Κυπελλούχο Τότεναμ μπροστά σε πάνω από 90.000 θεατές στο Γουέμπλεϊ. Οι δύο ομάδες πρόσφεραν γκολ και θέαμα στο κοινό, έμειναν ισόπαλες 2-2 και μοιράστηκαν την κούπα.

1981-aston-villa-spurs-community-shield-800.jpg

Πριν τον τελικό του 1990, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν αναμετρηθεί ξανά για το Charity Shield, τόσο στον τελικό του 1977 όσο και σε εκείνον του 1964. Και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες έμειναν ισόπαλες, 0-0 και 2-2 αντίστοιχα και μοιράστηκαν τον τίτλο.

2-12.jpg

Δέκα χρόνια πριν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα μοιραζόταν για ακόμα μία φορά την «Ασπίδα» καθώς στον τελικό του ’67 αναδείχθηκε ισόπαλη με την Τότεναμ σε ένα πολύ χορταστικό παιχνίδι που έληξε 3-3.

Το 1960 η πρωταθλήτρια Μπέρνλι αγωνίστηκε κόντρα στην Γουλβς, με τον τελικό να γίνεται στην έδρα της πρώτης και το τελικό αποτέλεσμα (2-2) να μοιράζει τον τίτλο και στους δύο μονομάχους.

Η ομάδα της Γουλβς είχε την τιμητική της καθώς οι «λύκοι» ήταν φιναλίστ και στις δύο πρώτες φορές κατά τις οποίες, το τρόπαιο του θεσμού μοιράστηκε. Η πρώτη ήταν το 1949 όταν έμεινε στο 1-1 με την Πόρτσμουθ στο Χάιμπουρι ενώ το 1954, στο γήπεδό της, στο Μολινό, η Γουλβς αναδείχθηκε ισόπαλη με την Γουέστ Μπρόμιτς, σε ένα χορταστικό 4-4.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0