Μια Φώτο μια Ιστορία

Η απόφαση, οι στάχτες και η λύτρωση (video)

Η απόφαση, οι στάχτες και η λύτρωση (video)
08/07/2010: Ο Λεμπρόν Τζέιμς ανακοινώνει την απόφασή του να εγκαταλείψει το Κλίβελαντ  και να ενταχθεί στο δυναμικό των Μαϊάμι Χιτ, γνωρίζοντας την κατακραυγή των φίλων των Καβαλίερς που φτάνουν μέχρι το σημείο να καίνε τις φανέλες με το «23».

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

«The Decision». Έτσι είναι ευρύτερα γνωστή στους κύκλους του NBA η 8η Ιουλίου από το 2010 και έπειτα. Μια τέτοια μέρα πριν από 12 χρόνια ο Λεμπρόν Τζέιμς ανακοίνωσε στον τηλεοπτικό αέρα του ESPN την απόφασή το να εγκαταλείψει το Κλίβελαντ μετά από μία επταετία με τους Καβαλίερς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο Νο1 του draft το 2003 (σσ. κατευθείαν από το Λύκειο, χωρίς καν να πάει στο Κολλέγιο ως είθισται) και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ένα νέο περιβάλλον, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Μαϊάμι Χιτ

«Νιώθω ότι θα μου δώσει την καλύτερη ευκαιρία να κερδίσω και να κερδίσω για πολλά χρόνια, και όχι μόνο να κερδίσω στην κανονική περίοδο ή απλώς να κερδίσω πέντε παιχνίδια στη σειρά ή τρία παιχνίδια στη σειρά, θέλω να είμαι σε θέση να κερδίσω πρωταθλήματα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λεμπρόν. Στους Χιτ αγωνίζονταν εξάλλου ήδη οι Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος, οπότε ως επί το πλείστον δημιουργήθηκε μία super team. 

Το ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «The Decision» που είχε ετοιμάσει το ESPN για την ανακοίνωση του Λεμπρόν είχε διάρκεια 75 λεπτά και παρακολουθήθηκε κατά μέσο όρο από 9.9 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η τηλεθέαση έπιασε το πικ της με 13.1 εκατομμύρια θεατές την ώρα που ο Τζέιμς γνωστοποίησε την απόφασή του. 



Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος της ομάδας Νταν Γκίλμπερτ έγραψε ένα γράμμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των Καβς, μέσα στο οποίο χαρακτήριζε τον Λεμπρόν εγωιστή, άκαρδο και αναίσθητο! Να σημειώσουμε δε, ότι δύο ημέρες αργότερα ο αείμνηστος Ντέιβιντ Στερν, τότε Κομισάριος του NBA, επέβαλε πρόστιμο της τάξης των 100.000 δολαρίων στον Γκίλμπερτ για τα γραφόμενά του. 

 Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εν λόγω απόφαση του Λεμπρόν δεν «κάθισε» καλά ούτε στους οπαδούς των Καβαλίερς, που θεώρησαν τον Τζέιμς προδότη. Πολλοί μάλιστα δεν έμειναν στα λόγια αλλά βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν τις φανέλες με το νούμερο «23»! 

Κάπως έτσι, ο Λεμπρόν κατάληξε στη λίστα του Forbes με τους πιο αντιπαθείς αθλητές του πλανήτη, αν και αυτό το συναίσθημα άλλαξε γρήγορα στη συνείδηση του κόσμου. Ο Λεμπρόν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του τη σεζόν 2011-12 (σσ. μία χρονιά αφότου μετακόμισε στο Μαϊάμι), ενώ ακολούθησε ακόμα ένα την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο. 

Αντίθετα οι Καβς πήραν την κατιούσα μετά την αποχώρηση του «βασιλιά». Η λήξη της σεζόν 2010-11 βρήκε την ομάδα με ρεκόρ 19 νικών και 63 ηττών, συμπεραλαμβανομένου ενός αρνητικού σερί 26 αγώνων χωρίς ροζ φύλλο, ενώ τις τρεις από τις τέσσερις χρονιές που ακολούθησαν την απομάκρυνση του Λεμπρόν οι Καβαλίερς είχαν την πρώτη επιλογή στο draft, διαλέγοντας μεταξύ άλλων των Καϊρί Ίρβινγκ, ο οποίος έφερε ξανά την ελπίδα στην πόλη, αναδεικνυόμενος Rookie of the Year το 2012. 

Η ιστορία έκανε τον κύκλο της το 2014, όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς επέστρεψε ως άλλος Μεσσίας στο Κλίβελαντ και υποσχέθηκε να φέρει ένα πρωτάθλημα στην πόλη. Ο «King James» δεν αθέτησε τον λόγο του και δύο χρόνια αργότερα έβαλε τέλος στην ξηρασία, χαρίζοντας στου Καβς τον περθενικό τους τίτλο στο NBA, πραγματοποιώντας μάλιστα ιστορική ανατροπή στους τελικούς που είχαν βρεθεί να χάνουν με 3-1 από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0