Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Ομπαμεγιάνγκ μεγάλωσε και κατάφερε στα 32 του… πανηγυρίζοντας, να μιμηθεί τον Ανρί! (video)

Ο Ομπαμεγιάνγκ μεγάλωσε και κατάφερε στα 32 του… πανηγυρίζοντας, να μιμηθεί τον Ανρί! (video)

18 Ιουνίου 1989: Ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ «κλείνει» τα 32 του χρόνια, βάζει ένα ακόμη κεράκι στην τούρτα γενεθλίων του και κοιτάει πόσα άλλαξαν τον χρόνο που πέρασε. Έναν δύσκολο χρόνο, που ξεκίνησε στην Άρσεναλ και κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο «θρυλικός» πανηγυρισμός του στο ματς με την Τότεναμ, δεν θα ξεχαστεί ποτέ!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Τα 32 του χρόνια «κλείνει» ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Το χαμογελαστό παιδί που μεγάλωσε αλλά δεν άλλαξε συνήθειες. Ακόμη μοιάζει μικρότερος από την ηλικία του, ακόμη συνηθίζει να σκοράρει και ακόμη καταφέρνει να προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις που προκύπτουν, από την Γερμανία μέχρι και την Ισπανία.

Η σεζόν που πέρασε αποτελεί πιθανόν μία από τις πιο ιδιαίτερες στην καριέρα του. Ξεκίνησε στην Άρσεναλ, φαινόταν πως θέλει να αποχωρήσει, η εικόνα του δεν άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου και η λύση της συνεργασίας του με τους «κανονιέρηδες» ήταν μονόδρομος.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή όμως, πάντα θα υπάρχουν ορισμένες εκλάμψεις. Ορισμένες καλές στιγμές που θα αποτελούν την εξαίρεση. Πόσο μάλλον από την στιγμή που μιλάμε για έναν επιθετικό που έχει ως δεύτερη φύση του το γκολ και αντλεί ψυχολογία ως γνήσιος σκόρερ από ένα τέρμα, ακόμη και σε κακό βράδυ της ομάδας του.

Το οξύμωρο λοιπόν της υπόθεσης; Η κορυφαία στιγμή του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στο Βόρειο Λονδίνο, στην πενταετία που διένυσε σε αυτό, έλαβε χώρα στην χειρότερή του περίοδο ποδοσφαιρικά.

Στις 15 Νοεμβρίου, όπου η Άρσεναλ υποδεχόταν την Τότεναμ στο Έμιρεϊτς και μετά το 1-0 του Έμιλ Σμιθ Ρόου, ήρθε ο Γκαμπονέζος για να θυμίσει στους Λονδρέζους το ένδοξο παρελθόν τους.

Τι σημαίνει αυτό; Ήταν 16 Νοεμβρίου του 2002 όταν η Άρσεναλ φιλοξενούσε την Τότεναμ στο Χάιμπουρι, μία σεζόν προτού πάρει στα χέρια της το μοναδικό αήττητο πρωτάθλημα στην σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μία χρονιά πριν από τους «Invincibles», με τον Αρσέν Βενγκέρ αρχικά να «γράφει» ιστορία απέναντι στην Τότεναμ, και εν συνεχεία να κατακτά μαθηματικά το πρωτάθλημα στο «σπίτι» της.

Η απορία όμως κρατάει χρόνια και συζητείται ακόμη και τώρα… Τι ήταν καλύτερο; Το 3-0 απέναντι στην «μισητή» αντίπαλο στην έδρα της Άρσεναλ, με τον Τιερί Ανρί να πετυχαίνει ένα απίθανο σόλο και να πανηγυρίζει όπως κανένας άλλος, ή το 2-2 της επόμενης σεζόν στις τελευταίες «στροφές» του πρωταθλήματος, και η κατάκτηση ενός ιστορικού πρωταθλήματος στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν;


Σωστή απάντηση δεν υπάρχει, αλλά αδιαμφισβήτητα εκείνος ο πανηγυρισμός έδωσε στους δημοσιογράφους μία εικόνα που δεν θα λησμονηθεί ποτέ, με το τελικό 3-0 να επισκιάζεται από την εν λόγω φωτογραφία. Και επαναλήφθηκε μετά από 19 χρόνια, από έναν «τύπο» που επίσης φορά το «14» και δεν δίστασε να «αντιγράψει» εκείνον τον πανηγυρισμό, με τον Ανρί να παρακολουθεί από τις εξέδρες του Έμιρεϊτς.


Το γήπεδο άλλαξε, ο Ανρί είναι στην κερκίδα και ο Ομπαμεγιάνγκ αποτελεί τον αρχηγό της Άρσεναλ, αλλά οι νίκες απέναντι στην Τότεναμ συνοδεύονται από μεγάλες στιγμές. Το 3-0 τότε, το 3-1 τώρα, και ο Ανρί με τον Ομπαμεγιάνγκ να τρέχουν το γήπεδο για να βρεθούν απέναντι στους φίλους της!

Κάπως έτσι, ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ μένει στην ιστορία. Ακόμη και αν δύο μήνες μετά δεν βρίσκεται καν στο Βόρειο Λονδίνο. Ακόμη και αν έχει απαξιωθεί πλήρως. Συνδέθηκε με την Άρσεναλ, ταυτίστηκε μαζί της και εκείνο το γκολ του τον Νοέμβριο δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Όχι απαραίτητα επειδή συνέβη απέναντι στην Τότεναμ, αλλά επειδή η εικόνα του Τιερί Ανρί να πανηγυρίζει έτσι, αναβίωσε!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0