Μια Φώτο μια Ιστορία

Η ημέρα που ο Ρόμπιν φαν Πέρσι έμαθε να... πετάει! (video)

Η ημέρα που ο Ρόμπιν φαν Πέρσι έμαθε να... πετάει! (video)

13 Ιουνίου 2014. Η Ολλανδία αντιμετωπίζει την Ισπανία στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό στη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής και ο Ρόμπιν φαν Πέρσι σημειώνει ένα από τα πιο εμβληματικά τέρματα στην ιστορία των Μουντιάλ.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Σίγουρα τα απίθανα γκολ των Ολλανδών σε Μουντιάλ δεν αποτελούν κάτι πρωτοφανές. Το 1998 ο Ντένις Μπέργκαμπ με το μαγικό κοντρόλ και την εκτέλεση απέναντι στην Αργεντινή. Ο Τζιοβάνι φαν Μπρονκχόρστ με την βολίδα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το 2010. Ωστόσο, πάνω από όλα βρίσκεται η κεφαλιά «ψαράκι» του Ρόμπιν φαν Πέρσι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, κόντρα στην κάτοχο του τροπαίου Ισπανία.

Η «Φούρια Ρόχα» ήταν το φαβορί της αναμέτρησης και φάνηκε να το επιβεβαιώνει από νωρίς. Στο 27ο λεπτό,  ο Τσάμπι Αλόνσο ευστόχησε σε πέναλτι που κέρδισε ο Ντιέγκο Κόστα και έβαλε τους Ίβηρες μπροστά στο σκορ, σε μια από τις λιγοστές ευκαιρίες του πρώτου μέρους. Γενικότερα οι δύο ομάδες είχαν μπει νωθρά στον αγωνιστικό χώρο, με την Ισπανία ωστόσο να χάνει μια μοναδική ευκαιρία με τον Νταβίντ Σίλβα στο 43’ για να πάρει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα.

Μερικές φορές έχει κάποια αξία να κοιτάς αυτές τις χαμένες ευκαιρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην την εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Κι αυτό γιατί αν οι Ισπανοί είχαν κάνει το 2-0 σε εκείνη τη φάση, αφενός θα είχαν τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ, αφετέρου, οι Ολλανδοί θα είχαν ένα ολόκληρο βουνό να... σκαρφαλώσουν.

Αντ’αυτού συνέβη το... ανάποδο, με τον ίσως πιο αναπάντεχο τρόπο όλων. Η μπάλα έφτασε στα πόδια του Ντάλι Μπλιντ στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, με τον φαν Πέρσι να κάνει κίνηση ανάμεσα σε Ζόρντι Άλμπα και Σέρχιο Ράμος, ζητώντας την μπάλα. Ο Ράμος υπερεκτίμησε τις ικανότητές του, αφήνοντας ελεύθερο για ελάχιστο χρόνο τον Ολλανδό, θεωρόντας ότι θα τον προλάβει στον διασκελισμό.

Ήταν ακριβώς όσο χρειαζόταν για να ξεφύγει ο φαν Πέρσι, κι ενώ η βαθιά μπαλιά του Μπλιντ «έσβηνε» στο ύψος του πέναλτι, ο επιθετικός των «οράνιε» σα να σταμάτησε το χρόνο, για να περάσει μια για πάντα η στιγμή στην αιωνιότητα.

Στην συνέχεια, η Ολλανδία ήταν καταιγιστική, σκορπώντας στους... πέντε ανέμους την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Το τελικό 5-1 μιλάει από μόνο του για την εξέλιξη του ματς, με τον Άριεν Ρόμπεν να έχει κι αυτός προσθέσει ένα φανταστικό γκολ, στο οποίο έκανε «γιο-γιο» τους Ράμος και Κασίγιας. Αναμφίβολα όμως, η κεφαλιά του φαν Πέρσι πάντα θα αποτελεί μια ενέργεια που θα αφήνει άπαντες με το στόμα ανοιχτό...

Van-Persie-favela2.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0