Μια Φώτο μια Ιστορία

Το πρώτο «χτύπημα» του Γκάλη στους Γιουγκοσλάβους, πριν τον θρίαμβο της 14ης Ιουνίου του 1987 (video)

Το πρώτο «χτύπημα» του Γκάλη στους Γιουγκοσλάβους, πριν τον θρίαμβο της 14ης Ιουνίου του 1987 (video)

4 Ιουνίου του 1987: Η Εθνική Ελλάδος έκανε τα πρώτα βήματα της στο Ευρωμπάσκετ για να φτάσει και μέχρι την κατάκτηση δέκα ημέρες αργότερα. Μια νίκη όπου «υπέγραψε» ο Νίκος Γκάλης με 44 πόντους απέναντι στους… τρομακτικούς Γιουγκοσλάβους του Ντράζεν Πέτροβιτς, του Πάσπαλι, του Κούκοτς, του Ντιβατς και του Ράτζα

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Τριανταπέντε χρόνια πριν, στις 4 Ιουνίου του 1987, η Εθνική Ελλάδος με τους… μυθικούς μπασκετμπολίστες και επικεφαλής τον Κώστα Πολίτη, επικράτησε των Γιουγκοσλάβων με 84-78 στον δεύτερο αγώνα του Ευρωμπάσκετ του 1987 και έβαλε στο μυαλό όλων των Ελλήνων μπασκετόφιλων τη σκέψη πως αυτή η ομάδα μπορεί να καταφέρει τα μέγιστα.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά όμως, η Εθνική Ελλάδος του Κώστα Πολίτη υποδέχτηκε την Εθνική Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν ΠέτροβιτςΖάρκο Πάσπαλι και του… εκκολαπτόμενου Τόνι Κούκοτς, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ μία μέρα πριν, στο πρώτο παιχνίδι του θεσμού, είχε επικρατήσει των Ρουμάνων (109-77)!

Ούτε ο καύσονας το 1987 δεν μπόρεσε να... λυγίσει το Νίκο Γκάλη!

Οι πάλαι ποτέ ενωμένοι Γιουγκοσλάβοι ήταν ομάδα την οποία μέχρι τότε κερδίζαμε σπάνια έως ποτέ. Η νίκη μας στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ το 1979 μνημονευόταν τότε ως η μοναδική σημαντική που είχε πετύχει η... μετέπειτα «επίσημη αγαπημένη». Μέχρι εκείνο το βράδυ της 4ης Ιουνίου.

Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε ιδανικά για τους παίκτες της Ελλάδας, καθώς στο ημίχρονο του παιχνιδιού βρίσκονταν πίσω στο σκορ με τρεις πόντους (44-41), αλλά τίποτα δεν είχε τελειώσει, με το σκορ να αφήνει ανοιχτές τις πιθανότητες και στα δύο στρατόπεδα.

Το συγκλονιστικό δεύτερο μισό του Νίκου Γκάλη δεν άφησε περιθώρια στους Γιουγκοσλάβους. Το γεγονός πως η Εθνική Ελλάδος έπαιζε στην έδρα της μπροστά σε 17.000 θεατές που άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα, σίγουρα της έδινε ένα αβαντάζ αλλά τα παιχνίδια κατακτιόνται στο παρκέ!

Με το σκορ να είναι σε απόλυτη ισορροπία (71-71) η Ελλάδα, με τον Γκάλη να βρίσκεται στην γραμμή της φιλανθρωπίας, ο Έλληνας γκαρντ, ευστόχησε και στις δύο βολές και έδωσε διαφορά δύο πόντων για την «επίσημη αγαπημένη», ενώ λίγο αργότερα ο Γιαννάκης με ένα κοντινό σουτ έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων (75-71). Οι «πλάβι» εκεί έχασαν την ψυχραιμία τους και η Ελλάδα ανέλαβε το ρόλο του οδηγού όπου με ένα επί μέρους 13-7 «καθάρισαν» το παιχνίδι και έκαναν το 2 στα 2. Στα τελευταία λεπτά η παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν καθοριστική, καθώς με αρκετά ριμπάουντ τόσο αμυντικά, όσο και αμυντικά έδωσε στην ομάδα… άλλο αέρα.


Ο «γκάνγκστερ» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 44 πόντους και έστειλε τους Γιουγκοσλάβους… σπίτι τους. Για την εθνική μας ομάδα ξεχώρισαν επίσης ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου με 11 και 8 πόντους αντίστοιχα, ενώ από την μεριά των φιλοξενούμενων την διαφορά έκαναν ο Ζάρκο Πάσπαλι με 24 πόντους και 18 σημείωσε «ο γιός του διαβόλου», Ντράζεν Πέτροβιτς.

Με την κόρνα της λήξης, ο ενθουσιασμένος κόσμος… εισέβαλε στο παρκέ και έγινε ένα «κουβάρι» με την ομάδα! Αυτή η νίκη σηματοδοτεί το υπέροχο ξεκίνημα της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ, ενώ 10 μέρες αργότερα το Ελληνικό μπάσκετ έγραφε ιστορία κατακτώντας την τρόπαιο!

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης (Νίκος Γκάλης) οδεύοντας προς τα αποδυτήρια έδωσε δηλώσεις στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, σε απόλυτα ταπεινό ύφος, παρά τους 44 πόντους με τους οποίους… εξόντωσε τους Γιουγκοσλάβους. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εμφάνιση της ομάδας. Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη, ίσως η μεγαλύτερη, αύριο όμως παίζουμε με την Ισπανία και η προσοχή μας είναι εκεί. Στόχος μας είναι η νίκη», ήταν τα πρώτα λόγια του «γκάνγκστερ», ενώ όταν ερωτήθηκε για την εμφάνιση του απάντησε: «Δεν έχω να πω τίποτε. Η ομάδα κέρδισε και αυτό με ενδιαφέρει».

Ελλάδα: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος 1, Γιαννάκης 11, Καμπούρης 5, Λινάρδος, Καρατζάς, Ρωμανίδης, Φιλίππου 4, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Ιωάννου, Χριστοδούλου 9.

Γιουγκοσλαβία: Ντρ. Πέτροβιτς 18, Α. Πέτροβιτς 5, Τζόρτζεβιτς, Κούκοτς 2, Πάσπαλι 24, Γκρομποβιτς 11, Ράντοβιτς 2, Βράνκοβιτς 2, Ραντοβάνοβιτς 10, Ντίβατς, Ράτζα, Σβετίτσανιν.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0