Μια Φώτο μια Ιστορία

«I am a Special One»: Όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο προσγειώθηκε στον «πλανήτη» Τσέλσι αλλάζοντας την ιστορία του συλλόγου

«I am a Special One»: Όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο προσγειώθηκε στον «πλανήτη» Τσέλσι αλλάζοντας την ιστορία του συλλόγου

02 Ιουνίου 2004: Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Πόρτο, Ζοσέ Μουρίνιο, παρουσιάζεται από την Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κάνοντας τους πάντες να αντιληφθούν, ότι δεν πρόκειται για έναν οποιονδήποτε προπονητή αλλά για τον «Special One».

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαρίου

Τα τελευταία 20 χρόνια, η άνοδος της Premier League και η εξέλιξη των ομάδων της, έχει επιφέρει νέα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.  Η ανάληψη των διοικητικών ηνίων της Τσέλσι από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς το 2003, έφερε ένα νέο «αέρα» στις τάξεις του συλλόγου, ο οποίος οδήγησε και στη γιγάντωση του. Ωστόσο, τα θεμέλια  της αλλαγής αυτής, άρχισαν να μπαίνουν όταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, πήρε την απόφαση να προσλάβει, έναν νέο, σε ηλικία προπονητή, που σε δύο χρόνια είχε καταφέρει να κατακτήσει Κύπελλο UEFA και Champions League.

Το ημερολόγιο, έγραφε 2 Ιουνίου 2004, όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο, γινόταν (για πρώτη φορά) προπονητής της Τσέλσι, μεταμορφώνοντας τους μπλε του Λονδίνου, από… «κομπάρσους» σε πρωταγωνιστές.



Το σπριντ στο Όλντ Τράφορντ που τον οδήγησε στην κορυφή  
maxresdefault_26.jpg
9 Μαρτίου του 2004 και η Πόρτο του Μουρίνιο, ταξίδευε στο Όλντ Τράφορντ για να αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, για τη φάση των «16» του Champions League. Oι «Δράκοι», στην πρώτη αναμέτρηση, είχαν επικρατήσει με 2-1 στο Nτραγκάο των «κόκκινων διαβόλων, δύο εβδομάδες πριν και ο Πορτογάλος, ήταν έτοιμος να αποκλείσει τον μετέπειτα μεγάλο του αντίπαλο στην Premier League. Το… έργο στο Μάντσεστερ, δυσκόλεψε όταν η κεφαλιά του Πολ Σκόουλς στο 32’, έδινε σκορ πρόκρισης στους γηπεδούχους. Στο 90ο λεπτό όμως, το γκολ του Κοστίνια, έδωσε την πρόκριση στην Πόρτο και αφορμή στον Μουρίνιο, να πραγματοποιήσει μια κούρσα θριάμβου, για να πανηγυρίσει τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.



Ωστόσο η κούρσα αυτή, ουσιαστικά θα σταματούσε, στις 26 Μαϊου στον τελικό του Γκεζελκίρχεν, εκεί που η Πόρτο έκανε το back to back στα ευρωπαϊκά τρόπαια, αφού μετά το Κύπελλο UEFA του 2003, κατέκτησε και το Champions League το 2004, νικώντας 3-0 τη Μονακό του Άκη Ζήκου.


«Μη με αποκαλείτε αλαζόνα… Είμαι ο Special One»
0_Screenshot-2021-06-02-at-124724.png

Τα κατορθώματα του Μουρίνιο, δεν πέρασαν απαρατήρητα στην «γηραιά Αλβιώνα» και ιδιαίτερα στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που τον υπολόγιζε ως τον νέο «θεμελιωτή» της επόμενης ημέρας για την Τσέλσι. Η συμφωνία επήλθε κι έτσι στις 2 Ιουνίου του 2004, ο Μουρίνιο, παρουσιάστηκε στο Στάμφορντ Μπριτζ, ως ο νέος προπονητής των «μπλε». Ήταν η μέρα που ο Πορτογάλος, από κοινός θνητός της προπονητικής, μετατράπηκε στον πολυσυζητημένο Special One, που είχε στόχο, να ανέβει στο θρόνο της Premier League, σπάζοντας το «δίπολο» Φέργκιουσον – Βενγκέρ, oι οποίοι μονοπωλούσαν τους τίτλους με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ, αντίστοιχα.

 

Τα θεμέλια για την επιτυχία και ο δρόμος προς τον τίτλο
9503dfdbae38cf0539cd68899b6f9992.jpg

Είχαν περάσει 50 χρόνια από την ποδοσφαιρική σεζόν  1954/55, όταν και η Τσέλσι κατακτούσε το πρώτο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Το «στοίχημα» για τον Αμπράμοβιτς ήταν μεγάλο, αλλά για τον Μουρίνιο τεράστιο.

Γνωρίζοντας καλά από «χτίσιμο» ομάδων, ο Πορτογάλος, αποφάσισε να κινηθεί, με σύνεση στο μεταγραφικό παζάρι, «ψωνίζοντας» ορθολογικά. Πραγματοποιώντας συνολικά 10 μεταγραφές, η Τσέλσι, μεταμορφώθηκε χάρη στις μισές. Ντιντιέ Ντρογκμπά, Πετρ Τσεχ, Ρικάρντο Καρβάλιο, Πάουλο Φερέιρα και Άριεν Ρόμπεν, πήραν κατευθείαν φανέλα βασικού και άλλαξαν τον τρόπο προσέγγισης στο παιχνίδι της ομάδας.

cc566a0ad5c6f1e7d2056d1b728b9b48_crop_exact.jpg

Το αποτέλεσμα;

Η Τσέλσι, επέστρεψε στην κορυφή του Αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από μισό αιώνα, πραγματοποιώντας μια υπέροχη σεζόν.
Σε 38 αναμετρήσεις, το σύνολο του Μουρίνιο, είχε 28 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις μια ήττα τον Οκτώβριο του 2004 από την Μάντσεστερ Σίτι, με 1-0 στην 9η αγωνιστική.
Το εντυπωσιακό, ήταν, ότι οι «μπλε», δέχθηκαν στο πρωτάθλημα μόλις 15 γκολ, έχοντας σε 25 αναμετρήσεις κρατήσει ανέπαφη την εστία τους, χάρη στον… κέρβερο Πετρ Τσεχ.

 Επιπλέον, η Τσέλσι, κατέκτησε το League Cup, εκείνης της σεζόν, νικώντας 3-2 τη Λίβερπουλ, ενώ έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου γνώρισε την ήττα με 1-0 από τη Νιουκάστλ..

Αξιοσημείωτο, είναι επίσης το γεγονός, πως οι ποδοσφαιριστές της Τσέλσι, σάρωσαν και τα ατομικά βραβεία για το 2005. Ο Φράνκ Λάμπαρντ, αναδείχθηκε ο MVP της σεζόν στην Premier League τη στιγμή που ο Πετρ Τσεχ παρελάμβανε το  «Χρυσό Γάντι».

Τα θεμέλια είχαν ήδη μπει και μια νέα αυτοκρατορία, χτιζόταν!




Δεν υπάρχουν «αντίο» στο δρόμο μας
382799-23731766-2560-1440.jpg

19 Σεπτεμβρίου 2007. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, αποχωρεί από την Τσέλσι, μετά από μια απρόσμενη ισοπαλία, στο Τρόντχάιμ της Νορβηγίας απέναντι στη Ρόζενμποργκ, για τους ομίλους του Champions League. Αυτό το αποτέλεσμα, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, στις τεταμένες σχέσεις του Πορτογάλου με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Jose-Roman.png

Παρόλα αυτά, το αρνητικό κλίμα μεταξύ  των δύο ανδρών, φαίνεται ότι με τον καιρό αποκαταστάθηκε, κι έτσι το καλοκαίρι του 2013, ο Special One, επέστρεψε στο Στάμφορντ Μπριτζ, κατακτώντας ακόμη ένα πρωτάθλημα το 2015, μέχρι να πει το οριστικό του «αντίο» στο σύλλογο λίγους μήνες αργότερα.




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0