Μια Φώτο μια Ιστορία

Αυτή τη φορά ο Πεπ θα χαιρετήσει τον Τζέραρντ αλλά ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος; (video)

Αυτή τη φορά ο Πεπ θα χαιρετήσει τον Τζέραρντ αλλά ποιος θα χαμογελάσει στο τέλος; (video)

Ήταν Απρίλιος του 2001, όταν η Λίβερπουλ του εκλιπόντος Ζεράρ Ουγιέ, απέκλειε την ισχυρή Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όντας σε θέση αουτσάιντερ. Τότε που ο νεαρός Στίβεν Τζέραρντ, περιέπαιξε με μια ειρωνική χειραψία τον Γκουαρντιόλα. Σήμερα (22/5), ο Πεπ έχει πρώτης τάξεως ευκαιρία, να είναι αυτός που θα του δώσει το χέρι περιχαρής.

Γράφει ο Μάνος Φυρογένης

Η Μπαρτσελόνα της σεζόν 2000-01 δεν ήταν κάποια τυχαία ομάδα. Είχε στο ρόστερ της αστέρες της εποχής, όπως ο Ριβάλντο, ο Κλάιφερτ, ο Γκουαρντιόλα, ο Λίτμανεν, ο Κοκού και ανερχόμενα ταλέντα, τις «σημαίες» του μέλλοντος (Τσάβι, Πουγιόλ, Βαλντέζ). Την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με την πορεία της να ανακόπτεται από την εντυπωσιακή εκείνη την εποχή Βαλένθια ενώ την πρώτη χρονιά της νέας χιλιετίας, η Λιντς Γιουνάιτεντ της «έφραξε το δρόμο» προς υψηλότερες πτήσεις. Κάπως έτσι κατέληξε στο Κύπελλο UEFA, όντας εκ των φαβορί για την κατάκτησή του.

Και αφού πέρασε με δυσκολία το εμπόδιο της συμπατριώτισσας Θέλτα, συνάντησε στα ημιτελικά του θεσμού τη Λίβερπουλ. Οι «Reds» δεν ήταν εκείνη την περίοδο το φόβητρο του παρελθόντος. Τους έλειπε η «ταυτότητα» εκείνη που έκανε το σύλλογο να πρωταγωνιστεί στα Κύπελλα Ευρώπης επί μία δεκαετία (μέσα του 70ς μέχρι μέσα του 80ς). Παρόλα αυτά, οι ποδοσφαιριστές του Ουγιέ, βρήκαν τον τρόπο να αποκλείσουν τον ισχυρό της σειράς και να επιστρέψουν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, 16 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη νύχτα στο Χέιζελ.

Η πρώτη αναμέτρηση έλαβε χώρα στο Καμπ Νου, με καθυστέρηση έναρξης 15 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω του τελευταίου επεισοδίου της δημοφιλούς σαπουνόπερας EastEnders. Πιο συγκεκριμένα, το BBC είχε έρθει σε συμφωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να πάρει μια μικρή παράταση, της τάξεως του ενός τετάρτου, η εκκίνηση του πρώτου ημιτελικού ώστε να μην δυσαρεστήσει κανένα τηλεθεατή του.

Η Λίβερπουλ λογιζόταν ως το ξεκάθαρο αουτσάιντερ των ημιτελικών γεγονός που αποτυπωνόταν και στις στοιχηματικές αποδόσεις, με τον άσο της Μπαρτσελόνα να συναντάται μόλις στο 1,40. Εξαιρετικά χαμηλή απόδοση για τόσο προχωρημένο στάδιο μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όσο ανώτεροι και αν έμοιαζαν οι Καταλανοί.

Οι «Κόκκινοι του Μερσεϊσάιντ» όμως έμειναν όρθιοι στη Βαρκελώνη (0-0), δίνοντας προτεραιότητα στην άμυνα και έμειναν ζωντανοί ενόψει της ρεβάνς. Eκεί, παρόλο που το Άνφιλντ ήταν κατάμεστο από φίλους της ομάδας, με σκοπό να πανηγυρίσουν την πρόκριση στο 14ο τελικό της ευρωπαϊκής ιστορίας του συλλόγου, δεν ήταν και πάλι οι γηπεδούχοι το φαβορί. Τουλάχιστον όχι στα χαρτιά και στις στοιχηματικές αποδόσεις (2.30 ο άσος, 2.10 το διπλό).

Ούτε η ρεβάνς του Λίβερπουλ είχε κάποιο γκολ στην κανονική ροή του παιχνιδιού. Αντίθετα, ένα πέναλτι του ΜακΚάλιστερ λίγο πριν την ανάπαυλα σε χέρι του Κλάιφερτ, έκρινε την εξέλιξη του ημιτελικού, με το «χρυσό» 1-0 να παραμένει μέχρι τέλους και τους Άγγλους να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη.
thumb_85558_default_news_size_5.jpeg

Τις πρώτες του παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο έζησε σε εκείνο το UEFA Cup ο νεαρός τότε Στίβεν Τζέραρντ. Ο μετέπειτα εμβληματικός αρχηγός των «Reds» ήταν παρών και στις δυο αναμετρήσεις. Μάλιστα στη δεύτερη, αποχώρησε στο 78’ λεπτό τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο του Άνφιλντ και είδε από τον πάγκο τα υπολειπόμενα δραματικά λεπτά μέχρι το σφύριγμα της λήξης του Ελβετού Ουρς Μέγερ.

Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να πικάρει τους αντιπάλους του όταν όλα είχαν τελειώσει. Οι παίκτες των «Μπλαουγκράνα» δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τον τίτλο του φαβορί και ο αποκλεισμός έφερε σκυθρωπά πρόσωπα. Ο Stevie G με ένα πλατύ, έως ειρωνικό, χαμόγελο κατευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας, Πεπ Γκουαρντιόλα, δίνοντάς του το χέρι του. Ο Ισπανός όμως, στο τελευταίο του ευρωπαϊκό παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της αγαπημένης του Μπάρτσα, τον αγνόησε βαδίζοντας προς τα αποδυτήρια, χωρίς καν να γυρίσει να τον κοιτάξει.

Το ποδόσφαιρο, όπως και η καθημερινότητα, είναι γεμάτο με ιστορίες. Όμορφες και άσχημες, ευχάριστες ή λυπηρές. Εικόνες χαρακτηριστικές που πλάθουν ένα μύθο, μια αφήγηση. Και ο Πεπ Γκουρντιόλα βρίσκεται μόλις 90 λεπτά μακριά από το να θυμηθεί εκείνη τη στιγμή, το βράδυ της 19ης του Απρίλη του 2001 και να αντιστρέψει τους ρόλους. Nα απαντήσει με το δικό του τρόπο στο πικάρισμα του Τζέραρντ.

www.bnsports.gr 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0