Μια Φώτο μια Ιστορία

Μισός αιώνας από το περίφημο γκολ του Κλαρκ στο μοναδικό FA Cup της Λιντς, που αποτέλεσε έμπνευση για ένα… τραγούδι!

Μισός αιώνας από το περίφημο γκολ του Κλαρκ στο μοναδικό FA Cup της Λιντς, που αποτέλεσε έμπνευση για ένα… τραγούδι!

Πέρασαν 50 χρόνια και… 64 ώρες από το τελευταίο FA Cup που κατέκτησε η Λιντς. Για την ακρίβεια, το μοναδικό στην ιστορία των «παγωνιών», τα οποία επικράτησαν στον τελικό του Wembley της Άρσεναλ και πιστοποίησαν μία από τις καλύτερες χρονιές της ιστορίας τους, σε συνδυασμό με την κατάκτηση της 2ης θέσης του αγγλικού πρωταθλήματος, εμπνέοντας τους Μέισον και Ριντ, ως προς την σύνθεση του ύμνου τους!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Γυρνάμε τον χρόνο στο μακρινό 1972. Τότε που η Λιντς, η οποία έχασε το πρωτάθλημα μόλις για έναν βαθμό από την Ντέρμπι Κάουντι, υποδεχόταν την Άρσεναλ, που ήθελε να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο FA Cup, πράγμα που είχαν καταφέρει μόλις δύο ομάδες μέχρι τότε.

Η Νιούκαστλ το 1952 και η Τότεναμ δέκα χρόνια αργότερα. Ωστόσο, ο 44ος τελικός του FA Cup που διεξήχθη στο Wembley, 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του (91ος συνολικά), δεν ήταν η βραδιά των «κανονιέρηδων».

Αναλυτικότερα, το εξαιρετικό δίδυμο της Λιντς, Τζόουνς και Κλαρκ συνεργάστηκαν, για να ανοίξει ο τελευταίος το σκορ στο 53’, ενώ σημαντικές ευκαιρίες για να διαφοροποιηθεί το 1-0, έλαβαν χώρα και για τις δύο ομάδες.

Η Άρσεναλ είδε το σουτ του Τσάρλι Τζορτζ να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, ενώ τόσο ο Λόριμερ, όσο και ο Κλαρκ, είδαν προσπάθειές τους να σταματούν στο δοκάρι. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 1-0, ενώ τους πανηγυρισμούς των «παγωνιών» του Ντον Ρέβι σταμάτησε ο τραυματισμός του Μικ Τζόουνς, που αδυνατούσε να περπατήσει μετά το τέλος του ενενηνταλέπτου και χρειάστηκε την βοήθεια του Νόρμαν Χάντερ για να παραλάβει το μετάλλιο των νικητών.

Τα χρόνια πέρασαν, ο τελικός του 1972 δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τον κόσμο της Λιντς, μιας και σηματοδότησε το μοναδικό Κύπελλο της ιστορίας της, αλλά η πορεία που διαγράφουν φέτος η Άρσεναλ και η ομάδα του Τζέσι Μαρς, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο προπονητής της Λιντς γεννήθηκε έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του FA Cup, αλλά πιθανώς θα είναι αυτός που θα χρεωθεί έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό της. Μην ξεχνάμε πως μετά τη νίκη των Λονδρέζων επί των «παγωνιών» στην 36η αγωνιστική της Premier League, η Λιντς συνεχίζει το αρνητικό ρεκόρ της κόντρα στην Άρσεναλ.

Δεν την έχει κερδίσει από το 2003, έχοντας ως απολογισμό σε 12 ματς, 10 ήττες και δύο ισοπαλίες. Τα γκολ υπέρ της Άρσεναλ είναι τριπλάσια… Αλλά ό,τι και αν συμβεί, ακόμη και αν η Λιντς υποβιβαστεί, εκείνος ο τελικός του FA Cup και εκείνη η μεγάλη νύχτα δεν θα ξεχαστεί ποτέ… Οι μουσικοσυνθέτες, Λες Ριντ και Μπάρι Μέισον, φρόντισαν για αυτό!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0