Μια Φώτο μια Ιστορία

Το «χρυσό» γκολ του Κούδα, που έκανε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, να υποκλιθεί στο «καμίνι» της Τούμπας και τον ΠΑΟΚ! (video)

Το «χρυσό» γκολ του Κούδα, που έκανε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, να υποκλιθεί στο «καμίνι» της Τούμπας και τον ΠΑΟΚ! (video)

16 Σεπτεμβρίου 1975: Η νύχτα που το ελληνικό ποδόσφαιρο έπιασε την πένα και σφράγισε μία από τις πιο ιστορικές βραδιές του. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει στην πρεμιέρα του Κυπέλλου UEFA την Μπαρτσελόνα για τον πρώτο γύρο.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

«Έχω την αίσθηση πως η δύναμη και των φιλάθλων στις κερκίδες και των παικτών στο γήπεδο είναι ίδια κι απαράλλαχτη. Για να μην πω πως είναι και μεγαλύτερη». Μία από τις εκφράσεις που αντάλλαξε ο Γιόχαν Κρόιφ με τους Έλληνες δημοσιογράφους μετά το παιχνίδι. Αναφερόταν στην Τούμπα. Σε μία βραδιά που κόπηκαν κοντά στα 43 χιλιάδες εισιτήρια, αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά του σταδίου.

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία, γράφτηκε στις τέσσερις γραμμές της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975. Ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τη Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ για την πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA. Το γήπεδο γεμίζει ασφυκτικά από το ελληνικό κοινό, με την εξέλιξη της αναμέτρησης να μετατρέπεται σε κάτι που κανείς δεν θα πίστευε.

εικόνα_Viber_2022-03-15_15-12-54.jpg

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» μένει σχεδόν άφαντος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, η ομάδα της Μπαρτσελόνα τα έχει χάσει από την πίεση της ατμόσφαιρας και το σύνολο του Λόραντ κάνει ότι θέλει στον αγωνιστικό χώρο. Από την πλευρά του, ο Χένες Βαϊσβάιλερ έψαχνε κάθε τρόπο για να βρει το «αντίδοτο», όμως ο Γιώργος Κούδας έβαλε την υπογραφή του σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Έλληνας παιχταράς έπιασε ένα ωραίο σουτ, νίκησε τον Μόρα και άνοιξε το σκορ στο 72ο λεπτό. Αυτό ήταν και το «χρυσό» γκολ που χάρισε το τρίποντο στον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, δεν έκλεψε μόνο εκείνος την παράσταση. Ο Νέτο Γκουερίνο ήταν μαγικός. Από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, κάνοντας τους Ολλανδούς να ρωτούν για εκείνον.
εικόνα_Viber_2022-03-15_15-12-53.jpg

Αξιοσημείωτο δε, είναι πως στο 67ο λεπτό, όταν ο Νέεσκενς τραυματίστηκε, ο Λόραντ δεν φοβήθηκε να ρίξει στο παιχνίδι μέχρι και επτά επιθετικούς (!), με το ρίσκο να του βγαίνει σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέρασαν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κατά του Φράνκο, κάτι που εκτιμήθηκε αρκετά από τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα.

Βέβαια, στη ρεβάνς, η Μπαρτσελόνα ξέσπασε στο σύνολο του Λόραντ και με το ευρύ 6-1, άφησαν τον Δικέφαλο εκτός συνέχειας. Αυτό δεν αναιρεί το έπος της πρώτης αναμέτρησης. Και φτάνουμε στο σήμερα, 17 Μαρτίου του 2022. Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα αποτελεί οδηγό για τον ΠΑΟΚ, που έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία του κόντρα στη Γάνδη. Το 1-0 του πρώτου αγώνα, είναι το αρχικό βήμα προς τα προημιτελικά του Europa Conference League. Αυτή τη φορά, θέλει να πανηγυρίσει την πρόκριση.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0