Μια Φώτο μια Ιστορία

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης: Η επική ρεβάνς του 1993 στο Παρίσι! (video)

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης: Η επική ρεβάνς του 1993 στο Παρίσι! (video)

18 Μαρτίου 1993: Η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης για την ρεβάνς στο κατάμεστο «Παρκ Ντε Πρενς» και οι Παριζιάνοι κάνουν το αδύνατο-δυνατό ανατρέποντας το εις βάρος τους 3-1, παίρνοντας την πρόκριση για τον ημιτελικό!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν για τον δεύτερο γύρο των «16» και καλείται να υπερασπιστεί την έδρα της, όπως και να ανατρέψει το 1-0 εις βάρος της σκορ. Κατά το παρελθόν οι δύο αντίπαλοι έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, με τους Ισπανούς να έχουν το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις μετρώντας 6 νίκες, ενώ η Παρί μετράει 4 και 2 φορές έχουν
βρεθεί ισόπαλοι.

Η πρώτη… επαφή των δύο αντιπάλων χρονολογείται πίσω στο 1993, στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA (φάση των «8»). Μάλιστα οι Γάλλοι στην πορεία τους μέχρι εκεί, είχαν συναντήσει την ομάδα του ΠΑΟΚ. Η πρώτη αναμέτρηση έλαβε χώρα στο Παρίσι, με τους γηπεδούχους να επικρατούν με 2-1. Στον επαναληπτικό αγώνα στην Τούμπα, οι Θεσσαλονικείς στο ημίχρονο έχαναν με 2-0. Στις κερκίδες του γηπέδου υπήρχαν εντάσεις και μερικά επεισόδια τα οποία στην συνέχεια έγιναν εκτεταμένα και ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το παιχνίδι κρίθηκε από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA, με την γαλλική ομάδα να το παίρνει «στα χαρτιά» με 3-0 και τον ΠΑΟΚ να δέχεται τον αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση της UEFA για δύο χρόνια.

Πίσω στις αναμετρήσεις της Ρεάλ με την Παρί. Ο πρώτος αγώνας της σειράς το 1993 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ισπανικής ομάδας, με τη «βασίλισσα» να ισοπεδώνει την Παρί Σεν Ζερμέν με σκορ 3-1. Προβάδισμα που ήταν δύσκολο να ανατραπεί. Κι όμως, ο αγώνας στο Παρίσι φίλαγε μεγάλες ανατροπές.

Στις 18 Μαρτίου 1993 το «Παρκ Ντε Πρενς» ήταν κατάμεστο, ενώ οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν είχαν τονώσει το ηθικό των παικτών με μια επίσκεψη τους στο προπονητικό εν όψει της ρεβάνς. Με ένα γρήγορο γκολ οι Γάλλοι πήραν το προβάδισμα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να εξασφαλίσουν την πρόκριση. Χρειάζονταν άλλα δύο. Με το χρόνο να κυλάει εις βάρος τους και το χρονόμετρο να έχει ξεπεράσει το 80ο λεπτό, τα πόδια των ποδοσφαιριστών γινόντουσαν ολοένα και πιο «βαριά». Στο 81ο λεπτό τα γκολ για τους γηπεδούχους διπλασιάστηκαν από τον Ζινολά, ενώ στο 88έγινε το 3-0, με τους Γάλλους να κρατάνε την πρόκριση στα χέρια τους.
Όλα κυλούσαν υπέρ της Παρί, αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης είχε ακόμα μερικούς… σφυγμούς και με ένα γκολ του Ζαμοράνο στο 90+3 έφερε το σκορ σε απόλυτη ισορροπία (3-1). Η παράταση απείχε μονάχα μερικά λεπτά. Στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ένα φάουλ έξω από την περιοχή της Ρεαλ στάθηκε η αφορμή για ανησυχία στα καρέ των Ισπανών. Ο Βάλντο εκτελεί, ο Κομπουαρέ γίνεται ο αποδέκτης της μπάλας και την στέλνει στο πλεκτό για το 4-1.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξεσπάνε στις εξέδρες του «Παρκ Ντε Πρενς» και οι Γάλλοι βρίσκονται στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

Για την ιστορία στην επόμενη φάση ο αντίπαλος της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η Γιουβέντους, όπου σε διπλούς αγώνες η «Κυρία» επικράτησε σε Ιταλία και Γαλλία, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Εκεί η «Γιούβε» συνάντησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ όπου επίσης σε διπλούς αγώνες, πήρε δύο νίκες και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0