Μια Φώτο μια Ιστορία

ΟΦΗ: Το «déjà vécu» του 1996 και το «déjà senti» που απεύχεται να βιώσει

ΟΦΗ: Το «déjà vécu» του 1996 και το «déjà senti» που απεύχεται να βιώσει

29 Μαΐου 1996: Η αναμέτρηση Απόλλων - ΟΦΗ στην Ριζούπολη έχει μόλις ολοκληρωθεί με νικητές τους Κρητικούς. Ο Κώστας Φραντζέσκος και ο Μανώλης Πατεμτζής σπεύδουν να ακούσουν στο ραδιόφωνο το τέλος του αγώνα Πανηλειακός - Ηρακλής, καθώς από το αποτέλεσμα στον Πύργο κρίνεται το αν ο ΟΦΗ θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Πάντα η τελευταία αγωνιστική μιας σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα κρύβει ενδιαφέρον. Τα σενάρια, τα «μαθηματικά», τα τρανζιστοράκια, η αγωνία, όλα αποτελούν αναπόσπαστο κόμματι της. Η φετινή τελευταία αγωνιστική της Super League έχει ένα και μόνο διακύβευμα. Τη θέση που απομένει για να διαμορφωθεί η εξάδα των πλέι-οφ, που εκτός από τον πρωταθλητή θα αναδείξουν και τις ομάδες θα που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Πίσω στην σεζόν 1995/96, ΟΦΗ και Ηρακλής έδιναν μάχη σώμα με σώμα για την έξοδο στην Ευρώπη. Πριν την 34η και τελευταία αγωνιστική, ο «Γηραιός» κρατούσε την τύχη στα χέρια του. Με 55 βαθμούς, έναν περισσότερο από την ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ, ήξερε ότι με νίκη απέναντι στον Πανηλειακό θα ήταν εκείνος που θα εξασφάλιζε το εισιτήριο για το Κύπελλο UEFA. Οι Κρητικοί από την άλλη, για να εξαντλήσουν όλες τις ελπίδες τους ήθελαν αποκλειστικά το τρίποντο απέναντι στον αδιάφορο Απόλλωνα και φυσικά στραβοπάτημα του Ηρακλή στην Ηλεία.

Οι αναμετρήσεις των δύο διεκδικητών της 4ης θέσης είχαν ίδια ώρα έναρξης. Σαν από συνεννόηση, Νίκος Μαχλάς για τον ΟΦΗ και Γιώργος Ανατολάκης για τον Ηρακλή, σκοράρουν ταυτόχρονα και ανοίγουν το σκορ για τους δύο διεκδικητές στο 30ο λεπτό κάθε αναμέτρησης. Ωστόσο, λίγο πριν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού, ο Θοδωρής Αρμύλαγος ισοφαρίζει για τον Πανηλειακό και «βάζει φωτιά» στην βαθμολογία.

apollon-ofi1996-e16460686557541.jpg

Ο αγώνας στην Ριζούπολη ολοκληρώνεται με το σκορ στο 1-0 υπέρ του ΟΦΗ, που ως εκείνο το σημείο έχει το Κύπελλο UEFA στην «αγκαλιά» του. Οι «ασπρόμαυροι» με το τελευταίο σφύριγμα του ρέφερι σπεύδουν να βρουν κάποιο ραδιοφωνάκι για να μάθουν τα νέα από τον Πύργο, όπου οι δύο ομάδες είναι ακόμα ισόπαλες. Ο Ηρακλής, σε μια από τις τελευταίες φάσεις του ματς, κερδίζει ένα φάουλ και έχει ευκαιρία να φέρει την μπάλα στην περιοχή του Πανηλειακού. Ο Στέφανος Μπορμπόκης εκτελεί και ο Γιώργος Παπαδόπουλος με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Γκέραρντ μπερδεύεται και υψώνει τις γροθιές του πανηγυρίζοντας. Νομίζει πως το γκολ είναι για τον Πανηλειακό, αλλά οι παίκτες του έχουν αντιληφθεί τι πραγματικά έχει συμβεί. Οι πανηγυρισμοί των Κρητικών, γρήγορα δίνουν τη θέση τους σε σκηνές αμηχανίας. Οι ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ, απαρηγόρητοι, ξαπλώνουν στο χορτάρι, ενώ την ίδια ώρα οι άνθρωποι του «Γηραιού» ξεκινούν τους δικούς τους πανηγυρισμούς.

Έτσι, ο Ηρακλής κατέκτησε στο νήμα την 4η θέση και παράλληλα την συμμετοχή στο Κύπελλο UEFA. Από την άλλη, ο ΟΦΗ χρειάστηκε να περιμένει έναν χρόνο για να νιώσει και εκείνος την ίδια απόλαυση, αφού την σεζόν 1996/97 ήταν σειρά του να τερματίσει στην τετράδα.

Επιστροφή στο 2022 και την τελευταία αγωνιστική για την κανονική διάρκεια της Super League, όπου ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει τον Απόλλωνα. Οι Κρητικοί κυνηγούν την είσοδό τους στα πλέι-οφ, ωστόσο χρειάζονται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να το πετύχουν. Μια κατάσταση «déjà vécu» για αυτούς δηλαδή, αφού «την έχουν ξαναζήσει». Αυτό που απεύχονται όμως, είναι μια κατάσταση «déjà senti», αφού δεν θέλουν να αποτύχουν, ένα συναίσθημα βέβαια που «έχουν ξανανιώσει».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0