Μια Φώτο μια Ιστορία

Πιερλουίτζι Κολίνα: Το «τοτέμ» της διαιτησίας που έκανε τη σφυρίχτρα… επιστήμη! (video)

Πιερλουίτζι Κολίνα: Το «τοτέμ» της διαιτησίας που έκανε τη σφυρίχτρα… επιστήμη! (video)

13 Φεβρουαρίου 1960: Τι και αν οι διαιτητές περνούν… απαρατήρητοι στην ιστορία. Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, κατάφερε να «σπάσει» το στερεότυπο και να γίνει ο δημοφιλέστερος ρέφερι στην ιστορία. Και (σίγουρα) όχι άδικα.

«Δεν πειράζει Περλουίτζι». Μία από τις ατάκες που έχουν μείνει στην ιστορία και βγήκε από τα χείλη του Ρόι Χότζσον προς τον κορυφαίο διαιτητή της ιστορίας. Δεν είναι μία ακόμα ατάκα προς το πρόσωπο κάποιου ανθρώπου. Είναι επιβεβαιωμένη σε όλους τους τομείς και μέσα από πάνω από 450 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Στις 13 Φεβρουαρίου έρχεται στην ζωή ο Πιερλουίτζι Κολίνα. Ο άνθρωπος που θα αλλάξει την ιστορία της «σφυρίχτρας» και θα κάνει τους διαιτητές να είναι ξεχωριστοί στους αγωνιστικούς χώρους. Ένα μείγμα τρέλας, σεβασμού και τρομερών ικανοτήτων που κατέκτησε την Ιταλία και κέρδισε την υπόκλιση όλης της Ευρώπης με τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις και τα παιχνίδια.

collina4-1.jpg

Μετά από 62 χρόνια, ο Ιταλός πρώην ρέφερι αποτελεί το «τοτέμ» της διαιτησίας και το παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που μπαίνει στον χώρο και κάνει τα πρώτα του βήματα. Η καριέρα του είναι αξιοζήλευτη και οι στιγμές που πρόσφερε στον χώρο του ποδοσφαίρου μοναδικές. Ωστόσο, η πρώτη φορά που έπιασε σφυρίχτρα, ήταν για να κάνει παρέα σε έναν… φίλο του.

Σε ηλικία 17 ετών, συνοδεύει τον κολλητό του σε μία σχολή διαιτησίας και η έλλειψη ταλέντου, συνδυάστηκε με το «κλικ» που ήταν η σφυρίχτρα. Το ταλέντο του ως ο «άρχοντας» του αγώνα, ήταν αξιοζήλευτο και γρήγορα, κατάφερε στα 28 του να είναι από τους κορυφαίους ρέφερι της τρίτης κατηγορίας Ιταλίας. Δεν άργησε να σκαρφαλώσει στη Serie A, και μάλιστα, σε χρονιές που το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το κορυφαίο του πλανήτη. Ίσως και αυτό να έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Οι ικανότητές του φάνηκαν αμέσως και η φιγούρα ενός επιβλητικού διαιτητή, έκαναν τη FIFA, με μόλις 43 αναμετρήσεις στο ενεργητικό του, να τον προσθέσει στη λίστα της και να τον χρησιμοποιήσει σε διεθνή επίπεδο, όπως του Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί όλα αυτά να εντυπωσιάζουν σε θέμα ικανοτήτων αλλά ο χαρακτήρας του έγινε άξιο θαυμασμού το 1997.

Η ομοσπονδία τον έχει χρησιμοποιήσει στο μεγάλο ντέρμπι Ίντερ-Γιουβέντους. Οι «νερατζούρι» πέτυχαν γκολ το οποίο αρχικά μέτρησε από τον Κολίνα αλλά στη συνέχεια, ο βοηθός είχε αντίθετη γνώμη και ο Ιταλός ρέφερι άλλαξε την απόφασή του. Την ίδια στιγμή, κινήθηκε προς τον Ρόι Χότζον και του εξήγησε την απόφαση. Τότε, ήρθε και η μυθική απάντηση του Βρετανού κόουτς, «δεν πειράζει Περλουίτζι» και του έσφιξε το χέρι.

inter-3465136843.jpg

Οι τελικοί-ορόσημο και η στιγμή που έμεινε στην ιστορία!

Το 1999, η UEFA τον ρίχνει στα πολύ βαθιά, καθώς αναλαμβάνει τις τύχες του μεγάλου τελικού του Champions League ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Μπάγερν Μονάχου. Ένα παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία για την μαγική ανατροπή των «κόκκινων διαβόλων» στο τέλος του αγώνα αλλά και για την κίνηση σεβασμού από τον Κολίνα. Στο τέλος του αγώνα, το φωτογραφικός φακός τον έπιασε να παρηγορεί τους ποδοσφαιριστές των «Βαυαρών».

GettyImages-52927115.jpg

Τρία χρόνια μετά, ήρθε η σειρά της FIFA. Ο Κολίνα προσθέτει και δεύτερο τελικό στο ενεργητικό του, αυτή τη φορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει τη Γερμανία και την κερδίζει για τον 5ο τίτλο της ιστορίας της. Τότε ήταν που ο μεγάλος Όλιβερ Καν παραδέχθηκε πως ο Κολίνα είναι κορυφαίος διαιτητής αλλά και… «γρουσούζης» καθώς θυμήθηκε τον τελικό του Champions League.

Ανάμεσα σε αυτά, ήρθε και το στιγμιότυπο που έγραψε ιστορία. Ήταν η πρεμιέρα του EURO 2000. Η Ολλανδία αντιμετωπίζει τη Τσεχία για τη φάση των ομίλων και στο 66ο λεπτό, ο Ρέπκα πέφτει άτσαλα και παίρνει τη κίτρινη κάρτα. Ο ίδιος συνέχισε τα νεύρα και ο Κολίνα έδειξε ποιος είναι ο… άρχοντας του αγώνα υψώνοντας τη φωνή και επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί έναν διαιτητή που δεν αφήνει τίποτα να περνάει.

Η προσπάθεια της ιταλικής ομοσπονδίας να τον κρατήσει για έναν χρόνο ακόμα και το Hall of Fame…

Όταν έφτασε στα 45 του χρόνια, ο Πιερλουίτζι Κολίνα, βάση νόμου, έπρεπε να κρεμάσει την σφυρίχτρα του. Και όμως, οι οπαδοί δεν το επέτρεψαν. Η δημοσιότητά του, έκανε την ιταλική ομοσπονδία να αλλάξει τον νόμο και να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 46 χρόνια, ώστε να μείνει για ακόμα μία σεζόν ο Ιταλός ρέφερι στη δράση. Εν τέλει, λόγω άλλων παραγόντων, ο νόμος δεν θεσπίστηκε ποτέ και ο Κολίνα έριξε αυλαία στον προκριματικό αγώνα του Champions League ανάμεσα στην Έβερτον και τη Βιγιαρεάλ.

gadfhc.jpg

«Όταν πρόκειται για διαιτητές, το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό είναι το δικό του. Από το ντεμπούτο του το 1977 μέχρι και το κύκνειο άσμα το 2005, ο Κολίνα έγραψε την ιστορία του ποδοσφαίρου». Εύστοχη παρατήρηση του γαλλικού περιοδικού, λίγες ώρες μετά την προσθήκη του Περλουίτζι Κολίνα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Ιταλός διαιτητής βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος ρέφερι στα χρονικά. Και πως να μην συμβεί αυτό, όταν μέτρησε επτά σερί κατακτήσεις του βραβείου του καλύτερου διαιτητή στον πλανήτη (1998 με 2005).

Το 2011, το όνομά του βρέθηκε ανάμεσα σε αυτά των Ρομπέρτο Μπάτζιο, Πάολο Μαλντίνι, Μισέλ Πλατινί και Μάρκο φαν Μπάστεν, όταν μπήκε στο Hall of Fame του ιταλικού ποδοσφαίρου. Φυσικά, κανείς δεν ξεχνάει και τη φιγούρα του στο εξώφυλλο του PES του 2005. Είναι ο πρώτος και μοναδικός διαιτητής που έχει καταφέρει να βρίσκεται στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό παιχνίδι των βιντεοπαιχνιδιών.

16081395828531.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0