Μια Φώτο μια Ιστορία

Τζέιμς Γκιστ: Η πορεία του από άγραφος στη Λοκομοτίβ Κουμπάν σε 7 ομάδες της Ευρωλίγκα! (video)

Τζέιμς Γκιστ: Η πορεία του από άγραφος στη Λοκομοτίβ Κουμπάν σε 7 ομάδες της Ευρωλίγκα! (video)

Ο νεαρός Τζέιμς Γκιστ, διανύει την πρώτη του σεζόν σε ευρωπαϊκή ομάδα που αγωνίζεται σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο. Από… άγραφος στην Κουμπάν έγινε ο τέταρος παίκτης που αγωνίζεται σε 7 διαφορετικές ομάδες Euroleague και συνεχίζει…

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Ο πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, Τζέιμς Γκιστ, είναι ο τέταρος παίκτης σε σύνολο έχει αγωνιστεί σε 7 ομάδες της Ευρωλίγκα, μετά από τον Νίκο Ζήση, τον Βλάντο Ιλιέβσκι και τον Λίο Βέστερνμαν!

Ο Αμερικανός αγωνίστηκε 7 χρονιές ντυμένος στα «πράσινα», μετά από το πρωτοφανές trade στα ευρωπαϊκά γήπεδα, που έγινε ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ουνικάχα Μάλαγα, με τον Γκιστ να ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον Άντι Πάνκο να πηγαίνει στην ισπανική ομάδα. Ο «Gistopoulos», όπως είχε το όνομα του στα social media κατά τη θητεία του στο «τριφύλλι», αποτελεί τον δεύτερο μακροβιότερο Αμερικανό μετά τον Μάικ Μπατίστ (10 χρόνια)!  

Το δέσιμο με τους οπαδούς του «τριφυλλιού» ήταν μοναδικό, με τον… πράσινο λαό να τον στηρίζει, με το σύνθημα «Γκιστ, Γκιστ, Γκιστ» συμβολίζει την λατρεία που είχαν προς το πρόσωπο του, καθώς πρέπει να… αποδείξεις πολλά για να ηχήσει το όνομα σου, από χιλιάδες κόσμο και δη από ένα μπασκετικό κοινό πολύ απαιτητικό, όπως είναι αυτός του «εξάστερου».
MarylandvWakeForest9pjWtLkjMzVx.jpg

Ο Τζέιμς Γκιστ ξεκίνησε αγωνιζόμενος για τέσσερα χρόνια στο πανεπιστήμιο του Μέρiλαντ (2004-2008), ενώ την τελευταία του χρονιά, το 2008, επιλέχθηκε στο draft από τους Σαν Αντόνιο Σπερς στην 57η θέση των επιλογών. Ο Αμερικανός παρόλα αυτά, δεν είχε την… τύχη να αγωνιστεί στην κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ, καταλήγοντας στην ιταλική Μπιέλα!

Εκεί αγωνίστηκε για μια χρονιά, ενώ την επόμενη σεζόν έπαιξε για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (2009/10) εκεί που βρέθηκε συμπαίκτης με έναν επίσης γνώριμο στα ελληνικά παρκέ από τη θητεία του στον Ολυμπιακό, τον Πέρο Άντιτς! Στη Λοκομοτίβ Κουμπάν είχε τη δυνατότητα να έχει τις πρώτες του συμμετοχές (3) σε κάποιο ευρωπαϊκό κύπελλο και πιο συγκεκριμένα στο FIBA EuroChallenge!
ipiccy_image_3_3.jpg

Έκτοτε, ξεκινάει ένα πολύχρονο ταξίδι για τον Αμερικανό με την Παρτιζάν (2010/11) να αποτελεί τον πρώτο του σταθμό, σε ομάδα που αγωνίζεται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, την Ευρωλίγκα και κατέγραψε 14 συμμετοχές. Από το Βελιγράδι πήρε το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη και την Φενέρμπαχτσε (2011/12), όπου αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες τόσο στην κανονική περίοδο, όσο και στην φάση των «16».

Με το τέλος του συμβολαίου του στην Τουρκική ομάδα, μετέβη στη Ισπανία για λογαριασμό της Ουνικάχα Μάλαγα (2012). Η τύχη του στη Μάλαγα δεν ήταν αυτή που είχε ονειρευτεί και τον Δεκέμβρη έγινε ανταλλαγή με τον σέντερ του Παναθηναϊκό, Άντι Πάνκο.
james-gist-panathinaikos-superfoods-athens-eb17-89v447e64rgnaj6p.jpg

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε για 7 χρονιές (2012-2019) και αποτέλεσε το μεγαλύτερο και πιο βασικό σταθμό της καριέρας του, καθώς σε καμία άλλη ομάδα δεν έμεινε παραπάνω από μια χρονιά!

Μετά το «τριφύλλι» ο Γκιστ επέστρεψε στο Βελιγράδι, όχι για την Παρτιζάν, αλλά για τον μεγάλο αντίπαλο της, Ερυθρό Αστέρα (2019/20). Μπάγερν Μονάχου (2020/21) και πλέον η Βιλερμπάν αποτέλεσαν τις επόμενες στάσεις της καριέρας του.

Μπορεί ο Αμερικανός να έχει πάνω από 20 αγώνες στα Play-offs, αλλά το... μεγάλο του άχτι είναι πως δεν κατάφερε ποτέ του να φτάσει έως το Final-4 και δεν έχει καμία συμμετοχή!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0