Μια Φώτο μια Ιστορία

Η παρθενική εμφάνιση της «Χρυσής Μπάλας» στα χέρια του Στάνλεϊ Μάθιους (video)

Η παρθενική εμφάνιση της «Χρυσής Μπάλας» στα χέρια του Στάνλεϊ Μάθιους (video)

18 Δεκεμβρίου 1956: Ο «αγέραστος» Στάνλεϊ Μάθιους γίνεται ο ποδοσφαιριστής που ανοίγει την… αυλαία του βραβείου της «Χρυσής Μπάλας». Περίπου 64 χρόνια μετά, αποτελεί την κορυφαία διάκριση παγκοσμίως και έχει περάσει από τα χέρια μεγάλων αθλητών.

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Τι ενώνει τον Γιόχαν Κρόιφ με τον Λιονέλ Μέσι και τον Ζινεντίν Ζιντάν με τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Σίγουρα όχι οι τίτλοι. Τουλάχιστον όχι μόνο. Υπάρχει ένα βραβείο που έχει την ευλογία να έχει περάσει από τα χέρια μεγάλων ποδοσφαιριστών μέσα στις δεκαετίες, με αποτέλεσμα, η αίγλη του να έχει ξεπεράσει αυτό που σκεπτόταν ο Γκαμπριέλ Ανό.

Ο συντάκτης της L’Equipe και του France Football, που είχε την ιδέα για την ίδρυση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ρίχνει στο τραπέζι ακόμα μία πρωτοποριακή πρόταση στο τραπέζι που ακούει στο όνομα της «Χρυσής Μπάλας». Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο είχε ως στόχο να αναδείξει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή ανά ημερολογιακό έτος, καθώς ήδη υπήρχε η διοργάνωση για την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης.

Λόγο της φήμη των ΜΜΕ, η διάκριση έγινε σύντομα διάσημη, ωστόσο περιοριζόταν μόνο στις ομάδες που βρίσκονται στην Ευρώπη ενώ μέχρι και το 1995, το κέρδιζαν μόνο Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές. Η παρθενική εμφάνιση του βραβείου, έγινε μία μέρα σαν και σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου του 1956.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που το κατάφερε ήταν ο Στάνλεϊ Μάθιους. Ο Βρετανός επιθετικός που μάγευε τα αγγλικά γήπεδα με τις εκπληκτικές ντρίμπλες αλλά και την απίστευτη πορεία που είχε στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ο έμπειρος άσος, όταν παρέλαβε την «Χρυσή Μπάλα» ήταν 41 ετών (!), χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να παίξει σε κορυφαίο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, αποτελεί μέχρι και σήμερα τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή της Εθνική Αγγλίας αφού η τελευταία του επίσημη συμμετοχή έγινε στα 42 του χρόνια, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας με την Στόουκ. Αξιοσημείωτο δε, πως το τελευταίο του ματς το έδωσε στα 50 του χρόνια.

Όσο για το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας», εξελίχθηκε γρήγορα στην κορυφαία ατομική διάκριση του κόσμου, με δεκάδες ποδοσφαιριστές σε τεράστιο επίπεδο να έχουν ανεβεί στο βάθρο της συγκεκριμένης διάκρισης. Ο Λιονέλ Μέσι, που κατέκτησε και το φετινό τρόπαιο, είναι ο πολυνίκης του θεσμού με επτά βραβεία στην φαρέτρα του και ακολουθεί ο Κριστιάνο Ρονάλντο με πέντε.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0