Μια Φώτο μια Ιστορία

«Μπαλέτο» στον πάγο με νικήτρια την Μάντσεστερ Σίτι στο χιονισμένο Μέιν Ρόουντ!

«Μπαλέτο» στον πάγο με νικήτρια την Μάντσεστερ Σίτι στο χιονισμένο Μέιν Ρόουντ!
9 Δεκεμβρίου 1967: Η 3η στην κατάταξη Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την 5η Τότεναμ στο Μέιν Ρόουντ για την 20η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος και επικρατεί με 4-1. Το σκορ λησμονείται γρήγορα, αλλά ο «χορός» στον πάγο… μένει στην ιστορία, σε συνδυασμό με την εκπληκτική εμφάνιση των γηπεδούχων!

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Έχουν περάσει 54 χρόνια από ένα από τα πιο «ιστορικά» ματς του αγγλικού ποδοσφαίρου, για παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με το σπορ. Ο λόγος για την αναμέτρηση της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ.

Ένα ματς που έλαβε χώρα στο Μέιν Ρόυντ, ολοκληρώθηκε με 4-1 υπέρ των γηπεδούχων, αλλά κυρίως μνημονεύεται μέχρι και σήμερα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Για την ακρίβεια, των ακραίων φαινομένων που έκαναν την εμφάνισή τους στο χιονισμένο Μάντσεστερ, αλλά δεν επηρέασαν τον διαιτητή Σμιθ να δώσει το έναυσμα για την έναρξη και τους 36.000 φίλους των ομάδων να παραβρεθούν στις εξέδρες.

Το χορτάρι του γηπέδου… άλλαξε χρώμα και όλα αποτελούσαν ενδείξεις πως τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Τι θα επέλεγαν λοιπόν οι Άγγλοι για τους οποίους το ποδόσφαιρο είναι γιορτή; Να αγωνιστούν κανονικά και να ολοκληρώσουν ένα ιδιαίτερο ενενηντάλεπτο, που έμεινε στην ιστορία ως το «μπαλέτο» στον πάγο!

Το ερώτημα είναι βεβαίως γιατί χαρακτηρίστηκε ως «μπαλέτο»; Πιθανότατα, η εμφάνιση της Μάντσεστερ Σίτι το έκανε να μοιάζει με… χορό! Η χάρη και η ισορροπία που έδειξαν οι «γαλάζιοι» σε αντίξοες συνθήκες ήταν, πράγματι, φαινομενικά χορογραφημένες, με τους «πολίτες» να διαλύουν την Τότεναμ στην παγωμένη, λευκή επιφάνεια.

Αναλυτικότερα, το σκορ άνοιξε ο Τζίμι Γκριβς για τους φιλοξενούμενους μετά από έξι λεπτά, αλλά οι Λονδρέζοι δεν έμοιαζαν εξαρχής να πατούν σταθερά στον αγωνιστικό χώρο, περιοριζόμενοι σε παθητικό ρόλο, ακόμη και μετά το προβάδισμά τους.

Ο Κόλιν Μπελ ισοφάρισε άμεσα για τη Σίτι, μετουσιώνοντας την υπεροχή της σε γκολ,  με τον Πατ Τζένινγκς να «κρατά» μόνος του την Τότεναμ με τις επεμβάσεις του, μέχρι και το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους.

Το γκολ του Μάικ Σάμερμπι στο 50’ όμως έφερε την κατάρρευση! Ακολούθησε το δοκάρι του Γιανγκ, ενώ στο 64ο λεπτό ο Τόνι Κόουλμαν έκανε το 3-1, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στο σκορ.

Το τελικό 4-1 διαμορφώθηκε στο 75΄από τον πρώτο σκόρερ για τους «πολίτες», με 19 γκολ σε εκείνη την χρονιά, Νιλ Γιανγκ, αλλά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς πως το σύνολο του Μάλκολμ Άλισον σημάδεψε ακόμη δύο φορές το δοκάρι!

Με την λήξη της αναμέτρησης, ο άνθρωπος που ισοφάρισε για τη Μάντσεστερ Σίτι, Κόλιν Μπελ, δήλωσε πως επρόκειτο για ένα ματς ειδικών συνθηκών, εκθειάζοντας παράλληλα και τον γκολκίπερ της Τότεναμ για την εμφάνισή του.

Ένα ιδιαίτερο ματς «κλείνει» αισίως 54 χρόνια… ζωής!  Μία «ιστορική» εμφάνιση για τη Μάντσεστερ Σίτι που ανάγκασε τη ManchesterEveningNewsνα την χαρακτηρίσει ως την κορυφαία τοπικής ομάδας, σε ολόκληρη την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0