Μια Φώτο μια Ιστορία

Αντώνης Φώτσης: Ο πρώτος Έλληνας γηγενής που έκανε ντεμπούτο στο ΝΒΑ με αντίπαλο τον... Κόμπε! (video)

Αντώνης Φώτσης: Ο πρώτος Έλληνας γηγενής που έκανε ντεμπούτο στο ΝΒΑ με αντίπαλο τον... Κόμπε! (video)
10 Νοεμβρίου 2001: Ο «Μπάτμαν» του ελληνικού μπάσκετ άφησε την δική του... κληρονομιά, καθώς πριν από 20 ολόκληρα χρόνια έγινε ο πρώτος Έλληνας γηγενής αθλητής στο ΝΒΑ, αντιμετωπίζοντας στο "Staples Center" (10/11/01) τους πρωταθλητές, Λέικερς, με τη φανέλα των Μέμφις Γκρίζλις.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Νίκος Τσώτας

Τη σεζόν 2001-02 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο ΝΒΑ από ένα 20χρονο παιδί που έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο. Ο λόγος για τον Αντώνη Φώτση τον οποίο επέλεξαν στο Νο.48 του draft εκείνης της χρονιάς οι Μέμφις Γκρίζλις, οι οποίο είχαν μόλις μετονομαστεί από Βανκούβερ Γκρίζλις.

Πριν από 20 χρόνια ακριβώς ο άλλοτε διεθνής Έλληνας φόργουορντ έζησε μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής του, καθώς κατέγραψε την πρώτη του εμφάνιση στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Το συγκεκριμένο ντεμπούτο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο σε καμία περίπτωση, καθώς από πίσω... κρύβονται δύο βαρυσήμαντοι λόγοι.

Αρχικά έπεσε κατευθείαν στα... βαθιά, αντιμετωπίζοντας σε εκείνο τον αγώνα τους πρωταθλητές την περασμένης χρονιάς, Λος Άντζελες Λέικερς, του Φιλ Τζάκσον στο ιστορικό "Staples Center", ενώ μοιράστηκε το ίδιο παρκέ με τους Κόμπε Μπράιαντ και Σακίλ Ο'Νιλ. Η συμμετοχή του Φώτση στον αγώνα τον έχρισε αυτομάτως τον πρώτο Έλληνα γηγενή αθλητή που αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα του ΝΒΑ, τοποθετώντας για μια... ζωή το όνομά του στα «βιβλία» του μπάσκετ.

Οι «αρκούδες» τότε διέθεταν στο ενεργητικό τους και τους πρωτοεμφανιζόμενους, Πάου Γκασόλ και Σέιν Μπατίε. Ο Αντώνης Φώτσης χρειάστηκε να περιμένει ως την έκτη αναμέτρηση των Γκρίζλις για να ακούσει τον Σίντνεϊ Λόου να τον φωνάζει να σηκωθεί, ώστε να περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο. Μία ψυχρολουσία τον διαπέρασε αυτομάτως, όμως η άγνοια κινδύνου που τον χαρακτήριζε τον έκανε να το ξεπεράσει εύκολα και να αρπάξει την ευκαιρία από τα... μαλλιά.

Η παρουσία του μέσα στο παρκέ μόνο ρόλο... κορμπάσου δεν είχε, αλλά αντιθέτως θέλησε γρήγορα να «φορτωθεί» με ευθύνες στην επίθεση, δίχως να αφήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο ανεκμετάλλευτο. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού χρησιμοποιήθηκε την ώρα που ο φωτεινός πίνακας έδειχνε τους Λέικερς ως το ατράνταχτο φαβορί, δώδεκα λεπτά πριν τη λήξη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχος από τη γραμμή του τριπόντου (0/3), όμως σημείωσε στην στατιστική του κατηγορία 4 πόντους, 2 ριμπάουντ και ένα κλέψιμο.

Ο «Μπάτμαν» μπορεί να κατέγραψε μία «φτωχή» σεζόν με τη φανέλα των Γκρίζλις, με μόλις 28 αγώνες στο ενεργητικό του, και να επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το τέλος της, όμως η δέκατη ημέρα του Νοέμβρη του 2001 θα του μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0