Μια Φώτο μια Ιστορία

«Αφιερωμένο στην Μακεδονία»: Το ντεμπούτο του Ντανιέλ Μπατίστα με την Εθνική ομάδα! (video)

«Αφιερωμένο στην Μακεδονία»: Το ντεμπούτο του Ντανιέλ Μπατίστα με την Εθνική ομάδα! (video)

12 Οκτωβρίου 1994: Ο Ντανιέλ Μπατίστα πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική ομάδα, και γίνεται ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που φοράει το εθνόσημο, σημειώνοντας μάλιστα το παρθενικό του γκολ στον θρίαμβο επί της Φινλανδίας με 4-0.

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ερχόμενη από την πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1994, η Εθνική ομάδα θέλησε να αλλάξει σελίδα. Ο νέος της στόχος ήταν το εισιτήριο που θα την οδηγούσε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Αγγλία, με τον Κώστα Πολυχρονίου να βρίσκεται στο τιμόνι της και αρκετούς νέους παίκτες να έχουν ενταχθεί στο ρόστερ της.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Ντανιέλ Μπατίστα ο οποίος έγραψε ιστορία στο εγχώριο ποδόσφαιρο. Με τη συμμετοχή του στην αναμέτρηση κόντρα στην Φινλανδία, την οποία η Ελλάδα «πάτησε» με 4-0, έγινε ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που φόρεσε το εθνόσημο! Ο ίδιος μάλιστα είχε σχολιάσει χιουμοριστικά το γεγονός λέγοντας πως «Ο πρώτος Μαύρος ήταν ο Θωμάς, εγώ έρχομαι δεύτερος».

Το ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες έλαβε χώρα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 8ου προκριματικού ομίλου του EURO. Το σκορ είχε ανοίξει ο Δημήτρης Μάρκος με κεφαλιά στο 22’, ενώ λίγα λεπτά πριν από την ανάπαυλα ο Μπατίστα σημείωσε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο.

Ο Ζήσης Βρύζας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο λόγω τραυματισμού στο 42', με τον «Ντανιέλο» να παίρνει τη θέση του στο παιχνίδι. Να σημειωθεί πως ο επιθετικός είχε μόλις πάρει εκείνη τη χρονιά τόσο την ολλανδική, όσο και την ελληνική υπηκοότητα.

Ο τότε επιθετικός του Ολυμπιακού συνδύασε το ντεμπούτο του με το παρθενικό του γκολ, διπλασιάζοντας τα τέρματα για τη «γαλανόλευκη» με κεφαλιά στο 69’. Στη συνέχεια ο Νίκος Μαχλάς έγραψε τον επίλογο του... μονολόγου σημειώνοντας δύο γκολ (76’, 89’) και διαμορφώνοντας έτσι το τελικό 4-0.

«Αφιερώνω το πρώτο γκολ που σημείωσα με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας στη Μακεδονία. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω γι’ αυτή. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα που με αποθέωσαν οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσω, μία επιβράβευση των προσπαθειών μου», ήταν τα πρώτα λόγια του συγκινημένου Ντανιέλ Μπατίστα έπειτα από τον θρίαμβο της Ελλάδας και το δικό του προσωπικό κατόρθωμα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0