Μια Φώτο μια Ιστορία

Το δείγμα της ποδοσφαιρικής «αλητείας» του Τότι που γιγάντωσε την κόντρα με τη Λάτσιο!

Το δείγμα της ποδοσφαιρικής «αλητείας» του Τότι που γιγάντωσε την κόντρα με τη Λάτσιο!

11 Απριλίου 1999: Ο Φραντσέσκο Τότι σηκώνει τη φανέλα της Ρόμα και δείχνει στους οπαδούς της Λάτσιο, το μήνυμα «Σας καθάρισα ξανά».

Γράφει ο Νότης Χάλαρης

Η ποδοσφαιρική πλευρά της Ρώμης ζει και αναπνέει για το μεγάλο ντέρμπι της πόλης ανάμεσα στην Λάτσιο και την Ρόμα. Μία κόντρα που καλό διατηρείται από τα τέλη του 1927. Ήταν η χρονιά που ιδρύθηκαν οι «τζιαλορόσι» και έβαλαν τέλος στο μονοπώλιο της Λάτσιο που είχε από τις αρχές του 1900. Έτσι, γεννήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στην ιστορία του ιταλικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Επί σειρά ετών, η Ρώμη έχει χωριστεί στα δύο. Στην κυριολεξία. Παρότι μοιράζονται το ίδιο γήπεδο (Ολίμπικο), οι οπαδοί έχουν πραγματική έχθρα. Κανείς δεν ξεχνάει τα δύο πανό μεταξύ των οπαδών. Οι «τζιαλορόσι» είχαν γράψει πως η Λάτσιο είναι «ομάδα προβάτων που την ακολουθούν οι Βοσκοί», με τους φίλους των Λατσιάλι να απαντούν πως η Ρόμα είναι «ομάδα μαύρων που την ακολουθούν Εβραίοι», χωρίς να κρύψουν ποτέ τις αντιλήψεις τους.

Totti-derby-1999-e1554980688877.webp

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχει δείξει ανοιχτά την κόντρα του με την Λάτσιο, είναι ο Φραντσέσκο Τότι. Ο «θρύλος» της Ρόμα είχε έρθει ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τους φίλους των Λατσιάλι, και μία από αυτές, ήταν στις 11 Απριλίου του 1999. Η Ρόμα είναι η τυπικά γηπεδούχος αλλά στο γήπεδο βρισκόντουσαν και φίλοι της Λάτσιο.

Οι «τζιαλορόσι» κερδίζουν εύκολα με 3-1, με τον Ιταλό επιθετικό να έχει σκοράρει ένα γκολ. Αυτό ήταν το δεύτερο στην ίδια σεζόν, όταν στον πρώτο γύρο, ο Τότι είχε βρει δίχτυα και στον αγώνα με γηπεδούχο την Λάτσιο (3-3). Στο τέλος του αγώνα και ανάμεσα στους πανηγυρισμούς, ο παλαίμαχος άσος έβγαλε την μπλούζα και έδειξε έντονα το μήνυμα που είχε από κάτω.

Συγκεκριμένα, έγραφε: «Vi ho purgato ancora» που στα ιταλικά σημαίνει «Σας καθάρισα ξανά». Η παραπάνω φωτογραφία, δείχνει την αφετηρία μίας τεράστιας κόντρας μεταξύ ποδοσφαιριστή και οπαδών. Έπειτα από αυτό, τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, είχαν ως επίκεντρο τον Τότι.

Βέβαια, την στιγμή που ο εμβληματικός αρχηγός ανακοίνωσε πως θα «κρεμάσει» τα παπούτσια του, οι οπαδοί της Λάτσιο υποκλίθηκαν στην ιστορία που έγραψε. Συγκεκριμένα, με πανό στις κερκίδες του Ολίμπικο, έγραψαν: «I nemici di una vita salutano Francesco Totti», που σημαίνει: «Οι εχθροί μιας ζωής χαιρετούν τον Φραντσέσκο Τότι». Τέλος, ο ίδιος έπαιξε σε 47 ματς κόντρα στους συμπολίτες, σκοράροντας 11 γκολ και μοιράζοντας επτά ασίστ.

095455.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0