Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο Κλαφ σηκώνει το πρωτάθλημα, η Ντέρμπι πανηγυρίζει και... μισό αιώνα μετά αποτελεί το φαβορί για τον υποβιβασμό στην League 1!

Ο Κλαφ σηκώνει το πρωτάθλημα, η Ντέρμπι πανηγυρίζει και... μισό αιώνα μετά αποτελεί το φαβορί για τον υποβιβασμό στην League 1!

Ο Μπράιαν Κλαφ κρατάει το τρόπαιο του πρωταθλητή, έχοντας οδηγήσει την Ντέρμπι Κάουντι μέσα σε μία τετραετία από την αφάνεια της δεύτερης κατηγορίας στο πρωτάθλημα Αγγλίας, και μετά έως και τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μέρες τόσο μακρινές για τους φίλους των «κριαριών» που βλέπουν την ομάδα τους τώρα να μπαίνει υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Γράφει ο Δημήτρης Μανάκος

Δέκα χρόνια είχαν περάσει από την τελευταία φορά που η Ντέρμπι Κάουντι βρισκόταν στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας ως μοναδική ανάμνηση από κατάκτηση τροπαίου, αυτήν του FA Cup το 1946.

Κάποια στιγμή, αυτή η δύσκολη περίοδος για την ιστορική Ντέρμπι Κάουντι θα έφτανε σε ένα τέλμα. Ένα έναυσμα χρειαζόταν άλλωστε, προκειμένου να διαφοροποιηθεί η κατάσταση, και να αλλάξει την ιστορία του ο σύλλογος. Μία ιστορία που αμαυρώθηκε πολλές φορές, ταλαιπωρήθηκε σε μικρότερες κατηγορίες, επέστρεψε, αλλά πλέον βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε δυσχερή θέση.

Το πράγμα άλλαξε όταν ο Μπράιαν Κλαφ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ντέρμπι Κάουντι το 1967! Η ομάδα βίωσε μία φανταστική τετραετία, ανέβηκε στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, και μετά την 9η θέση του 1970-71, όπου αποτέλεσε μία από τις έξι ομάδες που κατάφερε να κερδίσει την πρωταθλήτρια Άρσεναλ, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της!

Συγκεκριμένα, το 1971-72 η Ντέρμπι Κάουντι ολοκλήρωσε την σεζόν με 58 βαθμούς! Σε ένα δραματικό φινάλε, η Ντέρμπι επικράτησε της Λίβερπουλ με 1-0, και παρά το γεγονός πως τόσο οι «κόκκινοι», όσο και η Λιντς με την Μάντσεστερ Σίτι βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, με έναν βαθμό λιγότερο, κατόρθωσε να πάρει το πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα αυτό, υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ επί της ουσίας αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της. Εν συνεχεία έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πανηγύρισε για δεύτερη φορά την κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου επί αγγλικού εδάφους το 1975, αλλά η επόμενη δεκαετία, την βρήκε «πληγωμένη».

Υποβιβάστηκε μέχρι και στην τρίτη κατηγορία, επέστρεψε στην «ελίτ» του αγγλικού πρωταθλήματος το 1987, αλλά τέσσερα χρόνια μετά και πάλι χαρακτηριζόταν από αστάθεια, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αλλαγές που υπέστη στην διοίκησή της, με αποτέλεσμα να μην διέπεται από οικονομική σταθερότητα.

Πλέον, 28 χρόνια μετά, η κατάσταση στην Ντέρμπι Κάουντι δεν έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Το αντίθετο μάλιστα. Ο θάνατος του Μπράιαν Κλαφ το 2004 επέφερε κατήφεια στον σύλλογο, ο γιος του, Νίγκελ Κλαφ, ανέλαβε τις τύχες της ομάδας για μία τετραετία, αλλά δεν μπόρεσε να την οδηγήσει στην πολυπόθητη επιστροφή στην Premier League, και ο χρόνος λειτουργούσε αρνητικά στην περίπτωση τόσο της ομάδας, όσο και του εκάστοτε προπονητή που αναλάμβανε να την επαναφέρει στις επιτυχίες του παρελθόντος.

Κάτι ανάλογο άλλωστε βίωσε και ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος κατάφερε, αν και οι πιθανότητες δεν ήταν υπέρ του, να οδηγήσει την Ντέρμπι στην σωτηρία πέρυσι, ξεπερνώντας έστω και οριακά, την διαδικασία του υποβιβασμού μέσω των Play off.

Και ενώ ο κόσμος της πίστεψε πως αυτή η απροσδόκητη επιτυχία θα λειτουργούσε ευεργετικά, εντούτοις η κατάσταση που βιώνει η Ντέρμπι γίνεται όλο ένα και χειρότερη. Η συμφωνία που επιχείρησε να «κλείσει» με τον Ισπανό επιχειρηματία, Έρικ Αλόνσο, δεν επετεύχθη ποτέ, η ομάδα έχασε χρόνο, και εν τέλει στην αρχή της σεζόν, πέρασε σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης.

Το γεγονός αυτό στην Αγγλία επισύρει ποινές, με την μεγαλύτερη να αποτελεί η αφαίρεση βαθμών. Το -12 ήχησε εκκωφαντικά στα αυτιά των φίλων της Ντέρμπι, με τους μεγαλύτερους να «κλονίζονται» από τις τεράστιες επιτυχίες του παρελθόντος και να ενθυμούνται τα πρωταθλήματα και την εκπληκτική πορεία στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του '70, εν αντιθέσει με τους νεότερους που βιώνουν την χειρότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της, και φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην Premier League, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον για τον αγαπημένο τους σύλλογο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0