Μια Φώτο μια Ιστορία

Ενρίκε Μακάγια Μάρκες: Ο δημοσιογράφος που θα καλύψει 17ο σερί Μουντιάλ και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες!

Ενρίκε Μακάγια Μάρκες: Ο δημοσιογράφος που θα καλύψει 17ο σερί Μουντιάλ και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες!

1958-2022: Ο Ενρίκε Μακάγια Μάρκες ποζάρει με τις διαπιστεύσεις από τα Μουντιάλ του ’58 και του ’62, λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης στο Κατάρ. Ο Αργεντινός δημοσιογράφος πρόκειται σύντομα να σπάσει ένα ρεκόρ Γκίνες, αφού θα δώσει το «παρών» για 17η διαδοχική φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Γράφει ο Βασίλης Βασιλείου

Υπάρχει ένας μεγάλο αριθμός δώρων που μπορεί κανείς να λάβει στα γενέθλιά του. Από μια γραβάτα ή ένα ρολόι, ως βιβλία, κοσμήματα και παπούτσια. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να είναι εξίσου ακριβό και ιδιαίτερο, όμως στην περίπτωση του Ενρίκε Μακάγια Μάρκες το δώρο που θα πάρει ανήμερα των γενεθλίων του, δεν μπορεί να χωρέσει σε «κουτί», ούτε να φέρει περιτύλιγμα και σίγουρα η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Πολύ πιθανό το όνομα του να είναι άγνωστο στη χώρα ματς, όχι όμως και στην Αργεντινή, όπου ο Ενρίκε Μάρκες έχει γράψει τη δική του ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας και του ραδιοφώνου. Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Αργεντίνος πρόκειται να «κλείσει» 88 χρόνια ζωής. Την ίδια ημέρα θα βρίσκεται στο στάδιο «Αλ Μπάιτ» του Κατάρ για να μεταδώσει το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης, ανάμεσα στους οικοδεσπότες και το Εκουαδόρ και μαζί θα σπάσει ένα… παγκόσμιο ρεκόρ!

Ήταν καλοκαίρι του 1958, όταν ο Μάρκες επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Στοκχόλμη για να βρεθεί στο πρώτο του Μουντιάλ ως δημοσιογράφος. Εξήντα-τέσσερα χρόνια μετά, η διαδικασία γνωστή πλέον στον Αργεντίνο, ο οποίος θα δώσει το «παρών» σε 17η διαδοχική διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

QKFD44X44BCUFPZC3YSNFO2TRA.jpg

«Ήμουν 23 χρονών τότε και δεν ταξίδευε σχεδόν κανείς. Θα ήμασταν έξι Αργεντινοί δημοσιογράφοι. Η τηλεόραση δεν είχε ακόμα μεταδόσεις των αγώνων. Εγώ ήμουν απεσταλμένος του ραδιοφώνου ‘’Ο Belgrano’’ μαζί με τον Ευγένιο Ορτέγκα Μορένο. Ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο που εμφανίστηκε ο Πελέ», δήλωσε ο ίδιος για την πρώτη του αποστολή στη Σουηδία, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για το Κατάρ.

Ένας άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει από κοντά καθετί μικρό και μεγάλο που συνέβη σε Μουντιάλ. Το «άστρο» του Πελέ, τον «Θεό» Μαραντόνα, το μοναδικό τρόπαιο της Αγγλίας και πόσες ιστορίες ακόμη… Αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Τα Μουντιάλ μου: από τη Σουηδία 58 ως τη Ρωσία 2018» (Mis Mundiales: de Suecia 58 a Rusia 2018), όπου εξιστορεί τα πάντα γύρω από τις περιπέτειες του στις διοργανώσεις. Μάλιστα, μέσα στο βιβλίο αναφέρει την Ολλανδία του 1974 ως την καλύτερη ομάδα που έχει δει ποτέ, παρότι δεν κατέκτησε το τρόπαιο.

Τώρα έχει έρθει η ώρα να προσθέσει ένα ακόμη κεφάλαιο στο «βιβλίο της ζωής του» και ποιος ξέρει, ίσως καταφέρει να δει τον αγαπημένο του Μέσι, να κατακτά το τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, όπως έκανε αρκετά χρόνια πριν με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

ZAPVJEND35AL3CAMM2TX6XF6QU.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0