Retro Stories

Ήττες μαζί για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό; Η γρουσούζικη 13η αγωνιστική του 1983, που μαζί με τη δραχμή υποτιμηθήκαν και οι μεγάλοι! (video)

Ήττες μαζί για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό; Η γρουσούζικη 13η αγωνιστική του 1983, που μαζί με τη δραχμή υποτιμηθήκαν και οι μεγάλοι! (video)
Όσοι έζησαν την εξέλιξη των αγώνων της 13ης αγωνιστικής ημέρας του Πρωταθλήματος 1982/83, δύσκολα θα τη ξεχάσουν. Ο λόγος; Οι ταυτόχρονες ήττες Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, είτε με κάτω τα χέρια, είτε με εντυπωσιακές ανατροπές, σε μια εποχή που οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου παρουσιάζονταν αχτύπητοι. Ο θρίαμβος των μέχρι τότε αποκαλούμενων «μικρών», θα άνοιγε το δρόμο για ότι θα επακολουθούσε τα επόμενα χρόνια με το κλείσιμο της ψαλίδας και ταυτόχρονα, θα έδινε 49 εκατομμύρια δραχμές σε μία 66χρονη καθαρίστρια! Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιανουαρίου 1983.
Σχετικά Άρθρα

Στάση στα Τέμπη για τον Ολυμπιακό και ήττα με κάτω τα χέρια 

Ο ερυθρόλευκοι ταξίδεψαν στη Λάρισα όντες πρωτοπόροι στη βαθμολογία με 19 βαθμούς και ήλπιζαν να παραμείνουν, με ένα ακόμη νικηφόρο αποτέλεσμα. Τα σχέδια τους όμως θα ανατρέπονταν από νωρίς. Η γηπεδούχος ομάδα ,απλή μεθοδική και έχοντας στις τάξεις της ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο, αυτό του Βαλαώρα-Μαλουμίδη, θα εξασφάλιζαν εύκολα και γρήγορα τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο. 

Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού βρέθηκε σε κακή ημέρα και κάθε επίθεση της ΑΕΛ «μύριζε» γκολ. Ο Νίκος Σαργκάνης προσπαθούσε με εντυπωσιακές επεμβάσεις να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του, αλλά αυτό δε θα κρατούσε για πολύ. Στο 23μετά από σέντρα του Βουτυρίτσα και λάθος του Μίχου, η μπάλα θα κατέληγε στον Μαλουμίδη που με συρτό σουτ θα σημείωνε το 1-0. 

Πριν προλάβουν να ισορροπήσουν τον αγώνα οι Πειραιώτες θα δέχονταν και ένα δεύτερο γκολ. Πάσα του Βουτυρίτσα στον κενό χώρο για τον Γκαμπέτα που θα δεχόταν το μαρκάρισμα του Μίχου πέφτοντας στην μεγάλη περιοχή και τον διαιτητή να υποδεικνύει ένα, μάλλον, αυστηρό πέναλτι. Ο Μαλουμίδης στο 36’ θα έστελνε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του Σαργκάνη, δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στους βυσσινί. Το Β’ ημίχρονο θα επεφύλασσε ένα γρήγορο ρυθμό ,ευκαιρίες και από τις δυο ομάδες, με το αποτέλεσμα όμως να μην αλλάζει μέχρι το τέλος και να βρίσκει τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν έξαλλα και τον προβληματισμό στους κόλπους των ερυθρολεύκων να είναι έντονος για τη δύσκολη συνέχεια. 


Επική ανατροπή του ΟΦΗ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια 
 

Καλύτερο σενάριο για την ΑΕΚ στα πρώτα 30 λεπτά της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ, δε θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο πιο φανατικός οπαδός της. Ο δικέφαλος προηγείτο άνετα με 2-0 ενώ τα χαρμόσυνα νέα από τη Λάρισα με την τοπική ομάδα να επικρατεί με το ίδιο σκορ, σήμαινε ότι θα σκαρφάλωνε στην πρώτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης, προσπερνώντας τον Ολυμπιακό. Ποιος να πίστευε όμως ότι η ομάδα του Λες Σάνον θα έφτανε σε μια εκπληκτική ανατροπή και επικράτηση, αποτέλεσμα που θα έδειχνε το δρόμο της εξόδου στον προπονητή της ΑΕΚ, Τσαϊκόφσκι.  

Μόλις στο 9’ η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ με τον Μαύρο με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή μετά από συνδυασμό του Δίντσικου και του Ράντονιτς με τον σκόρερ. Στο 26’η Ένωση θα ζευγάρωνε τα τέρματα της με κεφαλιά του Μανωλά ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Θωμά Μαύρου. Κάπου εκεί όλοι θεώρησαν πως η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος. 

Οι Κρητικοί, με μπροστάρη τον Αυστριακό διεθνή Κίρισιτς στη μεσαία γραμμή, θα είχαν αντίθετη άποψη. Έκλεισαν υποδειγματικά τα μετόπισθεν και βγήκαν στην επίθεση επωφελούμενοι της χαλαρότητας της αμυντικής και μεσαίας γραμμής των γηπεδούχων. Στο 30’ ο Τσιριμώκος θα μείωνε το σκορ σε 2-1, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Κίρισιτς και ασταθή απόκρουση του Οικονομόπουλου. Η ισοφάριση θα ερχόταν στο 54’. Ο Καργιώτης θα έβρισκε τον Γεωργιάδη που με ψύχραιμο πλασέ θα έφερνε το ματς στα ίσια. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πιστέψει στην ολική ανατροπή, και πράγματι θα την κατάφερναν στο 67’ όταν από υπέροχη μπαλιά του Κίρισιτς, ο Τσιριμώκος θα προλάβαινε και την έξοδο του τερματοφύλακα της ΑΕΚ για το 2-3. 

Τα σφυρίγματα της εξέδρας έδειχναν να ξυπνούν τους γηπεδούχους που βγήκαν μαζικά στην επίθεση και σφυροκοπούσαν την εστία του Λαφτσή χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες. Ήταν όμως πολύ αργά. Με το σφύριγμα της λήξης οι οπαδοί της ΑΕΚ αποδοκίμασαν έντονα τη διοίκηση και τα έψαλλαν στον προπονητή ενώ κάποιοι θερμόαιμοι προέβησαν σε καταστροφές στα γραφεία του γηπέδου. Η επόμενη μέρα θα έβρισκε τον Τσαϊκόφσκι εκτός ομάδας και τον Κώστα Νεστορίδη να αναλαμβάνει υπηρεσιακός προπονητής. Η ήττα αυτή θα ήταν η πρώτη εντός έδρας, μετά από 53 αγώνες και 3 χρόνια (τελευταία από τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβρη του ‘79) 

thumbnail_aek_ofh_2-3.jpg

thumbnail_0065_2.jpg

thumbnail_αθ_ηχω_2_1.jpg


Διασυρμός του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο από τον Πανιώνιο
 

Από την «κατάρα» της 13ης αγωνιστικής δε γλύτωσε ούτε ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι, έχοντας μείνει πίσω στη κούρσα του Πρωταθλήματος, ταπεινώθηκαν από τον ουραγό Πανιώνιο,  που έφτασε σε μια πανάξια νίκη με 3-1 μπροστά σε 23.000, με τους θεατές να επευφημούν σε κάθε επίθεση τους Νεοσμυρνιώτες. Αυτή για το τριφύλλι, θα ήταν μόλις η πρώτη εντός έδρας από τον Πανιώνιο, από καταβολής της Α’ Εθνικής (1959). 

Τίποτα δε προδίκαζε τη δραματική εξέλιξη και στη Λεωφόρο. Το Α’ ημίχρονο θα ήταν άγονο, με τους πράσινους να επιτίθενται και τους κυανέρυθρους να αμύνονται σθεναρά, έχοντας τον τερματοφύλακα Αντώνη Μανίκα σε εξαιρετική ημέρα. Πέρα από την άκαρπη υπεροχή τους, οι γηπεδούχοι είχαν να επιδείξουν μόνο δυο σουτ του Θανάση Δημόπουλου, με το τελευταίο στο 17’ να βρίσκει το κάθετο δοκάρι. 

Με την έναρξη της επανάληψης ήρθε και η κατάρρευση των γηπεδούχων. Επέλαση του Παπαμιχαήλ, ύστερα από λάθος του Παπαβασιλείου, που θα περνούσε διαδοχικά Καψή και Δάφκο για να γράψει το 0-1. Αυτό το γκολ , φόρτισε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα με τους οπαδούς των πρασίνων να καταφέρονται εναντίον των ποδοσφαιριστών τους και τους Νεοσμυρνιώτες να κάνουν ό,τι θέλουν στον αγωνιστικό χώρο. 

thumbnail_pao-panivnios.jpg

Συνέπεια των παραπάνω γεγονότων θα ήταν και η αποβολή του Άνθιμου Καψή στο 52’, η πρώτη μετά από 15 χρόνια καριέρας, για χτύπημα στον σκόρερ του Πανιωνίου. Οι γηπεδούχοι, αν και με παίκτη λιγότερο, βγήκαν μαζικά στην επίθεση και πίεσαν για την ισοφάριση. Στο 72’ ο Δημόπουλος θα σημάδευε με κεφαλιά το δοκάρι ενώ στο 75’ θα χανόταν η μεγαλύτερη ευκαιρία. Μετά από φάουλ του Τσινού η μπάλα θα έβρισκε το χέρι του Χατζόπουλου με τον διαιτητή να σφυρίζει την εσχάτη των ποινών κι ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Λα Λινγκ είχε σημειώσει γκολ.  

Έπειτα από τις διαμαρτυρίες σχεδόν και των 22 ποδοσφαιριστών, ο Μολούκος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού θα αποτύγχανε να σημειώσει το 1-1 αφού ο Μανίκας με εξαιρετική επέμβαση θα διατηρούσε ανέπαφη την εστία του. Στην εξέλιξη της φάσης κι ενώ τα νεύρα ήταν τεντωμένα ο Δημήτρης Σαραβάκος θα αντίκριζε την κόκκινη κάρτα για ένα χτύπημα εκτός φάσης στον Λα Λίνγκ. 

Οι ομάδες είχαν μείνει με 10 ποδοσφαιριστές όμως αυτός που κυριολεκτικά πετούσε στον αγωνιστικό χώρο ήταν ο Πανιώνιος. Μέσα σε 5 λεπτά θα πετύχαινε 2 γκολ στον Παναθηναϊκό που για κάποιο ανεξήγητο λόγο αγωνιζόταν άναρχα ,χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Στο 77’ ο Λα Τουσέ προχώρησε ανενόχλητος από το κέντρο του γηπέδου, αποφεύγοντας και τον Δάφκο για το 0-2. Στο 82’ ο θρίαμβος θα επισφραγιζόταν και με τρίτο γκολ με τον Στέλιο Αποσπόρη να σκοράρει σαν σε προπόνηση έχοντας για μια ακόμη φορά μοναδικό αντίπαλο τον άτυχο τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Το μόνο που θα κατάφερνε το τριφύλλι ήταν να μειώσει το σκορ με μια ατομική ενέργεια του Τσινού στο 88’ , κάτω από ειρωνικά χειροκροτήματα για το τελικό 1-3

thumbnail_pao_diamartyries.jpg

Το ναυάγιο των πρασίνων έφερε τις έντονες αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας που πολιορκούσαν τα αποδυτήρια αλλά και της διοίκησης, που θα μοίραζε αφειδώς τιμωρίες ,με πιο σημαντικές τις διακοπές συμβολαίου για 1 μήνα σε Λιβαθηνό και Καψή, χρηματικά πρόστιμα σε Κωνσταντίνου, Καρούλια, Λα Λίνγκ και Κυράστα για αγωνιστικούς και πειθαρχικούς λόγους, με τον τελευταίο να δηλώνει πάνω στην ένταση πως σταματά το ποδόσφαιρο! Το τέλος της περιόδου θα έβρισκε τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης, ολοκληρώνοντας έτσι μια κάκιστη αγωνιστική χρονιά και με την καθολική απαίτηση των φίλων του, για επανεκκίνηση. 

Δείτε τα γκολ των τριών αναμετρήσεων παρακάτω: 



Το χρυσό 13αρι της συνταξιούχου καθαρίστριας
 

Μετά το σοκ των αποτελεσμάτων και τις απώλειες των τριών «μεγάλων», το ερώτημα που θα βασάνιζε τους φιλάθλους και τους εκατομμύρια παίκτες του ΠΡΟ-ΠΟ ήταν αν υπήρχε 13αρι. Στην πλατεία Ομονοίας, δεκάδες φίλαθλοι σχημάτιζαν πηγαδάκια και συζητούσαν τα αποτελέσματα που περιελάμβαναν και την εκτός έδρας νίκη της Δόξας Δράμας επι του Εθνικού με 3-2 αλλά και την επικράτηση του Απόλλων Αθηνών επι του Ηρακλή με 1-0. Οι «επαγγελματίες παίκτες» όπως αυτοαποκαλούνταν, ισχυρίζονταν πως με τα δεδομένα αυτά δεν υπήρχε πιθανότητα να βρεθεί υπερτυχερός ενώ άλλοι τηλεφωνούσαν στον ΟΠΑΠ ισχυριζόμενοι ότι είναι οι τυχεροί και ζητούσαν να ενημερωθούν για το ύψος των κερδών. 

Η αλήθεια θα αποκαλυπτόταν την επόμενη ημέρα με το κλείσιμο της διαλογής. Μια 66χρονη συνταξιούχος καθαρίστρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου από του Ζωγράφου, η κυρία Δήμητρα Ζωγοπούλου, ήταν η μοναδική πολυεκατομμυριούχος παίζοντας ένα απλό δελτίο αξίας 96 δραχμών θα κέρδιζε το ποσό ρεκόρ για την εποχή, των 49 εκατομμυρίων δραχμών! Η ίδια θα δήλωνε στους δημοσιογράφους πως έπαιζε συστηματικά και κρυφά από τα παιδιά της για χρόνια, καθώς δε γνώριζε τις ομάδες, αφήνοντας άναυδο το φίλαθλο κοινό της χώρας. 

thumbnail_deltio.jpg

thumbnail_ηχωαβ.jpg


Η κοινωνία αιφνιδιάζεται από την ξαφνική υποτίμηση της δραχμής 
 

Μέσα στο σκηνικό αυτό της τουλάχιστον ασυνήθιστης 13ης αγωνιστικής, οι Έλληνες θα βίωναν μια ακόμη κατάσταση που θα τους αιφνιδίαζε. Την ξαφνική υποτίμηση του νομίσματος κατά 15,5% έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων, απόφαση της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομίας Γεράσιμου Αρσένη, που στόχο είχε να επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές ειδών διατροφής και ταυτόχρονη ενίσχυση των εξαγωγών μέσω ανταγωνιστικότερων τιμών, απόφαση που θα έβρισκε υποστηρικτές αλλά και θα ξεσήκωνε φωνές και αντιδράσεις… 

thumbnail_αθ_ηχω1.jpg

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0