Retro Stories

Όποιος «ξέγραψε» τον Πανιώνιο, το πλήρωσε: Ο Ναλιτζής, το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό και μία... μεθυσμένη Νέα Σμύρνη! (video)

Όποιος «ξέγραψε» τον Πανιώνιο, το πλήρωσε: Ο Ναλιτζής, το Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό και μία... μεθυσμένη Νέα Σμύρνη! (video)

Πριν από ακριβώς 26 χρόνια (29/04/1998), ο Πανιώνιος κατέκτησε το δεύτερο, αλλά εξίσου... γλυκό με το πρώτο, Κύπελλο της ιστορίας του, «σοκάροντας» τον Παναθηναϊκό στον τελικό του «Γ. Καραισκάκης».

Ο Πανιώνιος αποτελεί, όπως μαρτυρά και το προσωνύμιό του («Ιστορικός»), μια εκ των ιστορικότερων ελληνικών ομάδων, την οποία οι περισσότεροι φίλαθλοι επιθυμούν να δουν ξανά να πρωταγωνιστεί.

Κι αν μόλις χθες (28/04), γιόρτασε με... φιέστα την άνοδο στην Super League 2, ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες, σήμερα (29/04) μπορεί να «γιορτάσει», αναπολώντας έναν σπουδαίο, έως και «ηρωικό» θρίαμβο.

Τη σεζόν 1997-98, ο Πανιώνιος είχε μόλις επιστρέψει στην Ά Εθνική κατηγορία, και πάλευε για τον υποβιβασμό, με υπηρεσιακό προπονητή τον άλλοτε εμβληματικό παίκτη του, Χρήστο Εμβολιάδη.

Τι το ξεχωριστό, λοιπόν, μπορεί να συνέβη εκείνη τη χρονιά; Οι πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα δεν είναι πολλές. Μόνο μία εκπληκτική, θαυματουργή πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας θα μπορούσε να την καταστήσει αξιομνημόνευτη.

Βέβαια, ακόμα και μια  τέτοια πορεία φάνταζε αδύνατη, όταν ο Πανιώνιος έχασε το πρώτο του παιχνίδι στη διοργάνωση από τον Πανελευσινιακό, και μάλιστα με το καθαρό 3-1. Κι όμως, κατάφερε να πετύχει σπουδαία ανατροπή, με δικό του 3-0 εντός έδρας, και από εκεί και πέρα δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω.

Ορφέας Αλεξανδρούπολης (επίσης με μεγάλη δυσκολία), Απόλλων Καλαμαριάς και ΠΑΟΚ ήταν τα επόμενα «θύματά» του, ενώ στον τελικό τον περίμενε, με τον ρόλο του ακλόνητου φαβορί, ο Παναθηναϊκός.

Η ατμόσφαιρα στο «Γ.Καραϊσκάκης» ήταν πολύ έντονη, στον τελικό της 29ης Απριλίου του 1998, και «εξερράγη» στο 53ο λεπτό, όταν και ο Ναλιτζής έβαλε τους «κυανέρυθρους» μπροστά στο σκορ!

Ο Πανιώνιος άντεξε μέχρι το τέλος στην πίεση του Παναθηναϊκού, σε ένα περιπετειώδες παιχνίδι που περιλάμβανε τρεις αποβολές (46΄ Γ.Χ Γεωργιάδης, 58΄ Καμίτσης, 72΄ Ιωαννίδης)!

Αυτό ήταν και το δεύτερο κύπελλο της πλούσιας ιστορίας του, μετά από εκείνο που είχε κατακτήσει το 1979, και ο τελευταίος μεγάλος του τίτλος μέχρι και σήμερα.

Οι συνθέσεις του τελικού:

Πανιώνιος (Χρήστος Εμβολιάδης)
: Στρακόσια, Μπουγάς, Ιωαννίδης, Κατσαμπής (78’ Καρασαββίδης), Βόκολος, Μάντζιος, Μένταν (66’ Κάφαλης), Καμίτσης, Ναλιτζής (73’ Βάσμπεργκ), Σαπουντζής, Φύσσας

Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65’ Σιμπνιέφσκι), Νικολαΐδης, Γκούμας, Γ. Σ Γεωργιάδης, Κολιτσιδάκης, Γ.Χ Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Μίκλαντ (48’ Μπασινάς), Αλεξούδης.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0