Retro Stories

Φινλανδία – Ελλάδα 5-1: Το σκληρό «μάθημα» στο ντεμπούτο του Ρεχάγκελ που… έπλασε τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

Φινλανδία – Ελλάδα 5-1: Το σκληρό «μάθημα» στο ντεμπούτο του Ρεχάγκελ που… έπλασε τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

Χειρότερο ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας… δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Ότο Ρεχάγκελ. «Συντριβή» με 5-1 από την Φινλανδία (05/09/2001) με άκρως απογοητευτική εμφάνιση, όμως αυτή αποτέλεσε το έναυσμα ώστε ο Γερμανός να εμφυσήσει τους κανόνες του και την φιλοσοφία του στoυς παίκτες και να τους μετατρέψει εν τέλει σε πρωταθλητές Ευρώπης!

Σχετικά Άρθρα

Η προσωπικότητα του Ρεχάγκελ, η φιλοσοφία του και οι αποφάσεις του, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Εκείνος ήταν ο πρώτος που πίστεψε στην ομάδα που ξεκίνησε να «φτιάχνει», όπως έχει αναφέρει και ο Άγγελος Μπασινάς στο BN Sports, για εκείνο το… μαγικό καλοκαίρι του 2004.

Μολαταύτα, για να «χτίσεις» κάτι καινούργιο και καλό, μερικές φορές χρειάζεται να… γκρεμίσεις εντελώς ό,τι υπήρχε εκεί προηγουμένως και αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτήν την περίπτωση. Ο Γερμανός επιλέχθηκε ώστε να γίνει ο νέος προπονητής της χώρας μας και στο πρώτο του ματς στην άκρη του πάγκου, η Εθνική ταξίδεψε στο Ελσίνκι για να αντιμετωπίσει την Φινλανδία.

rehaghel.jpg

Εκείνοι, με αρχηγό τον Γιάρι Λιτμάνεν, ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2001 και το «βαρύ» 5-1 αυτό ακριβώς αποδεικνύει. Η χώρα μας έκανε εύκολα αμυντικά λάθη, έμοιαζε ασύνδετη, νωθρή και στα όρια της… αδιαφορίας και με το καλημέρα, δημιουργήθηκαν ερωτήματα γύρω από το πρόσωπο του Ρεχάγκελ.

«Μπορεί να είμαι λίγο καιρό στον πάγκο, αλλά θα ήθελα να αναλάβω μέρος της ευθύνης για την ήττα. Οι παίκτες μου δεν ήταν καθόλου μαχητικοί και δεν προσπάθησαν στον αγωνιστικό χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά έπειτα από την ολοκλήρωση του ματς.

Αυτό αποτέλεσε ένα σκληρό «μάθημα» για τον «Βασιλιά Ότο», ο οποίος ήταν αποφασισμένος όμως να πετύχει. Το επόμενο παιχνίδι που ακολουθούσε ήταν έναν μήνα αργότερα απέναντι στην Αγγλία και όφειλε να προετοιμάσει σωστά την ομάδα του, ώστε να αποφύγει μία νέα ήττα με ανάλογο σκορ.

«Έχω καλούς παίκτες στη διάθεσή μου, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς και δεν νομίζω ότι θα προλάβω να το αλλάξω αυτό εγκαίρως», δήλωσε στον απεσταλμένο της αγγλικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, τρεις μέρες πριν την αναμέτρηση.

Αποφάσισε να αφήσει εκτός αποστολής τον καλύτερο και ακριβότερο Έλληνα ποδοσφαιριστή για την εποχή, τον Γρηγόρη Γεωργάτο της Ίντερ, τον… απείθαρχο από τον αγώνα με την Φινλανδία. Αυτό έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους διεθνείς, ότι χρειάζεται να συμβαδίζουν με τους δικούς του κανόνες, εφόσον θέλουν να έχουν μία θέση στην Εθνική.

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ.jpg

Σε κάθε δήλωσή του, επικαλούνταν το πατριωτικό αίσθημα των ποδοσφαιριστών, σε μία απόπειρα να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό: «Η Εθνική ομάδα είναι ζήτημα καρδιάς. Έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τους συλλόγους στα μάτια των Ελλήνων», τόνισε ο Ρεχάγκελ.

«Όποιος παίζει πρέπει να το κάνει με πάθος. Οι ποδοσφαιριστές χρειάζεται να έχουν καλό χαρακτήρα και όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Το βασικό είναι να μου δείξουν ότι η καρδιά τους χτυπά για την πατρίδα και την Εθνική μας», προσέθεσε.

Τα όσα είπε λειτούργησαν και εξελίχθηκαν στον βασικό παράγοντα παρακίνησης και στη συνέχεια. Η Αγγλία ισοφάρισε στο τελικό 2-2 με το ασύλληπτο φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στις καθυστερήσεις, αλλά η Εθνική είχε κοιτάξει στα… μάτια τα «τρία λιοντάρια».

Αυτή η εμφάνιση και αυτό το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη ισχυρή τόνωση του ηθικού για τον Ρεχάγκελ και την ομάδα του. Βασίστηκε στην αντίδραση που έβγαλαν οι παίκτες του και συνέχισε από εκεί να… πλάθει το σύνολο όπως εκείνος το ήθελε, όπως εκείνος το «έβλεπε», ως… πρωταθλητές Ευρώπης.

Τα επιτεύγματα της Ελλάδας από εκεί κι έπειτα πασίγνωστα σε όλους…

Οι συνθέσεις του αγώνα:

Φινλανδία: Μιέμι, Χέλιν, Σααρίνεν, Χίπια, Τίχινεν, Ριιχιλάχτι, Νούρμελα, Ταίνιο (62’ Βις), Φόρσελ (80’ Γιόχανσον), Λιτμάνεν (71’ Κούτσι), Κόλκα.

Ελλάδα: Ελευθερόπουλος, Μπασινάς (46’ Ζήκος), Γεωργάτος, Νταμπίζας, Αμανατίδης, Κωνσταντινίδης (25’ Γεωργιάδης), Χαριστέας, Ζαγοράκης (82’ Φύσσας), Μαχλάς, Καραγκούνης, Βρύζας.

Χρήστος Σκούρας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0