Retro Stories

Η πρεμιέρα του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, το ιστορικό σερί και τα 38" αγνής αγάπης (video)

Η πρεμιέρα του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας, το ιστορικό σερί και τα 38
 Ο Φερνάντο Σάντος έκανε ντεμπούτο -έστω και ανεπίσημο- με την Εθνική Ελλάδας μία ημέρα σαν σήμερα (11/08). Η προσφορά του στο ποδόσφαιρο της χώρας μας ήταν ήδη γνωστή, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, τι είδους υπέροχη «περιπέτεια» ξεκινούσε για τον 55χρονο -τότε- Πορτογάλο τεχνικό.
Σχετικά Άρθρα
Η κληρονομιά που άφησε ο Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας και το ποδόσφαιρο της χώρας γενικότερα, είναι -οριακά- ανυπολόγιστη.

Ο διάδοχός του, πέραν της μεταβατικής φάσης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος το καλοκαίρι του 2010, μετά την επιστροφή του στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά από 16 χρόνια, είχε να διαχειριστεί και τη βαριά «σκιά» του προκατόχου του. Τρεις παρουσίες σε μεγάλα «ραντεβού» εθνικών ομάδων ήταν αυτές (EURO 2004 & 2008, Παγκόσμιο Κύπελλο 2010), ενώ στην κορυφή τους έστεκε το θαύμα, με την κατάκτηση του EURO 2004.

«Σας ευχαριστώ για όσα ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί. Ήταν μερικά από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου» τόνισε ο Ότο Ρεχάγκελ, ενημερώνοντας τους παίκτες κι επισήμως, πως αποχωρεί από το «τιμόνι» της Εθνικής Ελλάδας.

Το δύσκολο εγχείρημα ανατέθηκε σε έναν άνθρωπο που γνώριζε καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας περάσει ήδη έξι χρόνια -συνολικά- σε αυτό: τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μία ημέρα σαν σήμερα (11/08) το 2010, σε ένα φιλικό απέναντι στη Σερβία, έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο της. Έστω και ανεπίσημο, μιας και επρόκειτο για φιλικό ματς.

Πάντως, η «καλή μέρα» που ανέτειλε επί εποχής του, φάνηκε από την αρχή.

σαντος.jpg

Ένα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 45ο λεπτό ήταν αρκετό. Η Ελλάδα επικράτησε με σκορ 1-0, παρά τις πολλές ευκαιρίες των Σέρβων -που δύο φορές σημάδεψαν το δοκάρι και βρήκαν έναν εξαιρετικό Σηφάκη απέναντί τους- και τα νέα πρόσωπα. Ενδεικτικά, οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Στέργος Μαρίνος και Γιάννης Μανιάτης, έκαναν ντεμπούτο σε εκείνο το ματς, με τους δύο πρώτους, να μην καταγράφουν άλλη συμμετοχή με τη «γαλανόλευκη» στην καριέρα τους.

Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων:

Σερβία (Ράντομιρ Άντιτς): Ντούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς (46΄ Κολάροφ), Πέτροβιτς, Κουζμάνοβιτς, Μίλιγιας (46΄ Νίνκοβιτς), Κράσιτς (46΄ Τόσιτς), Γιοβάνοβιτς (65΄ Μρτζα), Ζίγκιτς (74΄ Πάντελιτς)

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (81΄ Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46'  Αβρ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (65΄ Καφές), Καραγκούνης (87΄ Μαρίνος), Νίνης (74΄ Γιαν. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46΄ Γκέκας), Σαμαράς.

«Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι στα ματς με τη Γεωργία και την Κροατία για τα προκριματικά. Θα έχουμε περισσότερες μέρες στη διάθεσή μας τότε για προπονήσεις και αυτό θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε κάποια πράγματα που θέλουμε» ανέφερε ο Φερνάντο Σάντος μετά το πέρας της φιλικής αναμέτρησης, στις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Και πράγματι, παρότι δεν κέρδισε στα δύο ματς που ακολούθησαν, πέτυχε με εμφατικό τρόπο, τον μεγάλο στόχο.



Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήρθε ισόπαλο τόσο εντός έδρας με τη Γεωργία (1-1), όσο κι εκτός έδρας με την Κροατία (0-0). Έως το τέλος της κούρσας, όμως, σημείωσε επτά νίκες σε οκτώ ματς στον όμιλό της στα προκριματικά και «σφράγισε» την παρουσία του στο EURO 2012, ως πρώτο σε ένα γκρουπ με Γεωργία, Κροατία, Λετονία, Ισραήλ και Μάλτα.

Παράλληλα, αρχής γενομένης από το φιλικό με τη Σερβία, «έτρεξε» ένα αήττητο σερί 17 αγώνων σε φιλικές και επίσημες αναμετρήσεις και έντεκα μόνο σε επίσημα ματς!

Εν τέλει, έλαβε τέλος στο δεύτερο ματς της Ελλάδας στο EURO του 2012, απέναντι στην Τσεχία. Παρά την ήττα, όμως, και την ισοπαλία στην πρεμιέρα, η νίκη επί της Ρωσίας χάρις το γκολ του Καραγκούνη, έδωσε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά.



Όλοι πίστεψαν στο θαύμα απέναντι στην τότε πανίσχυρη Γερμανία, όταν ο Γιώργος Σαμαράς έφερε το ματς στα ίσα, αλλά ακολούθησε η ήττα με σκορ 4-2. Οι μεγάλες στιγμές με τον Φερνάντο Σάντος στο «τιμόνι», όμως, δεν τελείωσαν εκεί.



Στο επόμενο μεγάλο ραντεβού εθνικών ομάδων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014, η Ελλάδα έδωσε ξανά το «παρών».

Η ιστορία εκεί είναι γνωστή. Το buzzer beater πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, την έστειλε στους «16», όπου ένα χαμένο πέναλτι κόντρα στην Κόστα Ρίκα, στοίχισε μία νέα ιστορική πρόκριση, αυτήν τη φορά, στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.



Με το τέλος της ελληνικής πορείας στα γήπεδα της Βραζιλίας, ήταν γνωστό πως έκλεινε και ο κύκλος του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.

Τι είδους «κεφάλαιο» αποτελεί, πάντως, και τι προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια, μιας και δέκα χρόνια συνολικά, υπηρέτησε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Εθνική Ελλάδας.

Δεδομένα, το πρόσημο της συγκεκριμένης σχέσης, ήταν και είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Φαίνεται από την καθολική αποδοχή και αγάπη, προς το πρόσωπό του. Η οποία, όπως αποδεικνύει το παρακάτω βίντεο, είναι αμοιβαία.



Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0