Retro Stories

Όσκαρ Aλβάρεζ: Το αργεντίνικο «κανόνι» που ήρθε στην Ελλάδα για κάτι καλύτερο και… λατρεύτηκε στον ΠΑΣ! (video)

Όσκαρ Aλβάρεζ: Το αργεντίνικο «κανόνι» που ήρθε στην Ελλάδα για κάτι καλύτερο και… λατρεύτηκε στον ΠΑΣ! (video)

Το ημερολόγιο έδειχνε 27/4/2016 όταν ο Όσκαρ Αλβάρεζ άφηνε την τελευταία του πνοή σε τούτον τον κόσμο. Ο χαρισματικός Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για κάτι καλύτερο οικονομικά, «μεσουράνησε» στον ΠΑΣ Γιάννινα τη δεκαετίας των 70ς πριν φορέσει την πράσινη φανέλα.

Ψηλός και συνάμα αέρινος. Με κορμοστασιά καμαρωτή και ταπεραμέντο άλλης εμβέλειας. Η χαίτη μακριά και οι κάλτσες κατεβασμένες  κάτι σαν τον συμπατριώτη του Μάριο Κέμπες, πριν καν εκείνος τα σκεφτεί. Ο Όσκαρ Αλβάρεζ πέρασε τον Ατλαντικό το 1972 για κάτι καλύτερο και κατόρθωσε να αφήσει για τα καλά το στίγμα του στο εγχώριο προϊόν για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο. Ήταν τέτοια η συνεισφορά του άλλωστε στους Ηπειρώτες  που τον… λάτρεψαν.

Μία τέτοια μέρα σαν και αυτή δηλαδή, επτά χρόνια πριν, ο «Άλβαρα» όπως τον αποκαλούσαν άφησε τα εγκόσμια για κάπου καλύτερα και το BN Sports παρουσιάζει μία σύντομη… ωδή στο αργεντίνικο «κανόνι».
αλβαρέζ.jpg

Ένα… λατινοαμερικάνικο κύμα με τελικό προορισμό τα Γιάννινα έλαβε χώρα το πρώτο εξάμηνο του 1972. Πρώτα ήρθαν οι Παστερνάκης, Γκλασμάνης, μετά ο Κοντογιωργάκης, στη συνέχεια οι Μοντέζ, Αλβαρέζ και τελευταίος ο Λίσα. Κάπου εκεί ανάμεσα και ο Πορτογάλος προπονητής Γκόμεζ Ντε Φαρία, έβαλε το… χεράκι του στην αλματώδη συνεισφορά των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Όσκαρ Αλβάρεζ.

Ο Αργεντινός επιθετικός, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι τότε  στην πατρίδα του, έκανε το… υπερπόντιο ταξίδι από τη Μπάνφιλντ και την Νιού Ολντ Μπόις για ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο στην Ήπειρο του το πρόσφεραν. Από τη μεριά του φρόντισε και εκείνος να το ανταποδώσει εμφατικά, περίτεχνα με το δικό του τρόπο που έγινε αγαπητός πολύ γρήγορα από τον κόσμο του «Αίαντα της Ηπείρου».
alvarez-grammetiatis.jpg

Την τετραετία λοιπόν εκείνη (1972-76), ο Όσκαρ Άλβαρεζ φόρτωσε με 77 γκολ τα αντίπαλα δίχτυα και δεν άργησε να γίνει το όνομά του του σύνθημα στα χείλη των φίλων του ΠΑΣ. Με μπροστάρη τον Αργεντινό, οι Ηπειρώτες ανέβηκαν και στα «μεγάλα σαλόνια» τα δύο τελευταία έτη της παρουσίας του εκεί, με τον «Άλβαρα» να αποτελεί φυσικά το μεγάλο πολυβόλο (33, 22, 12 και 10 γκολ αντίστοιχα). Ένας φορ ασταμάτητος, με χαρακτηριστικά Ινδιάνου. Ο Αλβάρεζ αγωνίστηκε στα Γιάννινα την τετραετία 1972-76, έχοντας 123 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος με 78 γκολ.  Νούμερα που τον τοποθετούν στη 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών και για χάρη του οποίου το καλοκαίρι του 1976, τα Γιάννινα χωρίστηκαν στα δύο.

Ο λόγος φυσικά ήταν η εμπλοκή των μεγάλων και η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Ο Αλβάρεζ ήταν το… αγαπημένο παιδί του κόσμου και υπό το «φως» της μετακίνησής του στην Αθήνα, είχε σημάνει συναγερμός στην πόλη από τον Ιούλιο. Οι διαψεύσεις από τη μεριά της διοίκησης έδιναν και έπαιρναν ωστόσο οι φήμες ολοένα και φούντωναν μέχρι επιβεβαιώθηκαν.

Ο αργεντινός σέντερ φορ φόρεσε τα «πράσινα» για άλλη μια τετραετία (1976-80) όντας καθοριστικός στη σεζόν του νταμπλ και του Κυπέλλου Βαλκανίων, στέλνοντας τη μπάλα 19 φορές στα αντίπαλα δίχτυα. Με το «τριφύλλι» στο στήθος σκόραρε συνολικά 55 γκολ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στον Ατρόμητο.

Η άρρηκτη σχέση του ωστόσο με τα Γιάννινα παρέμεινε μια για πάντα. Αφενός οι Ηπειρώτες οι οποίοι ήταν «κολλημένοι» μαζί του και αφετέρου ο ίδιος που… βούρκωνε όταν αναφερόταν στον ΠΑΣ, αποφεύγοντας παρόλα αυτά τις συχνές – κάθε άλλο – επισκέψεις του στην πόλη που μεγαλούργησε.

Όταν λοιπόν έκλεισε τα μάτια του τέτοιες μέρες το 2016, τα Γιάννινα βυθίστηκαν στη δίνη τους και τη θλίψη καθώς είχαν χάσει έναν άνθρωπο δικό τους. Με το… ταξίδι του Όσκαρ Αλβάρεζ για άλλους τόπους μακρινούς ήταν σαν να «ξεριζώθηκε» από την πόλη και ένα κομμάτι της ιστορίας της καθώς αυτό ήταν ο Αργεντινός για την ομάδα και το καμάρι της πόλης.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0