Retro Stories

Λουίς Σουάρες: Ένας πιστολέρο που... δαγκώνει φτάνει το 2011 στο «Νησί» για χάρη της Λίβερπουλ! (video)

Λουίς Σουάρες: Ένας πιστολέρο που... δαγκώνει φτάνει το 2011 στο «Νησί» για χάρη της Λίβερπουλ! (video)
Δώδεκα χρόνια πίσω ο Λουίς Σουάρες άφηνε την Ολλανδία και τον Άγιαξ για να φορέσει τα κόκκινα της Λίβερπουλ και να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα, την Premier League, θέλοντας με το πάθος του για νίκες και τη δίψα του για γκολ να οδηγήσει τους Reds στην κορυφή. 
Σχετικά Άρθρα

«Δεν θα τους ξεμπροστιάσω», γελάει, καθώς αποκαλύπτει ότι «ένας ή δύο» παίκτες της Λίβερπουλ ήταν εντυπωσιασμένοι όταν ανακοινώθηκε ότι ο Λουίς Σουάρες ήταν καθ' οδόν για το Άνφιλντ τον Ιανουάριο του 2011, αναφέρει ο Τζο Κόουλ σε δηλώσεις του χωρίς να αποκαλύπτει ωστόσο τα ονόματα τους…  

Οι Reds είχαν προχωρήσει γρήγορα για να τον αποκτήσουν, πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 23 εκατομμύρια λίρες για να τον πάρουν από τον Άγιαξ, όπου είχε πετύχει 111 γκολ σε τέσσερις σεζόν. 

Ο Ντάμιαν Κομολί, τότε τεχνικός διευθυντής της Λίβερπουλ, είχε ενημερωθεί ​​από τον Στιβ Χίτσεν, τον αρχισκάουτερ του συλλόγου, ότι ο Αίαντας ήταν πρόθυμος να πουλήσει και ότι ο Σουάρες, ο οποίος εξέτιε ποινή αποκλεισμού επειδή δάγκωσε τον Ότμαν Μπακάλ της PSV κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ήταν πρόθυμος να φύγει. 

«Μας έδωσε ένα προβάδισμα», είπε ο Κομολί, ο οποίος θα διαπραγματευόταν επίσης την απόκτηση (35 εκατομμυρίων λιρών) του Άντι Κάρολ από τη Νιούκαστλ, καθώς και την πώληση του Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι με 50 εκατομμύρια λίρες τον Ιανουάριο. . 

Ακούγεται περίεργο να το πούμε, δεδομένων των όσων γνωρίζουμε τώρα, αλλά ήταν ο Κάρολ που θεωρούνταν η πιο συναρπαστική υπογραφή εκείνη την εποχή. Ήταν μια μεταγραφή-ρεκόρ Βρετανίας και είχε κατακτήσει την Premier League με τη Νιούκαστλ. Ήταν ακατέργαστος, δυνατός και θα... αναλάμβανε τη φανέλα με το Νο9 που άφηνε ο Τόρες

FKFs9nAVgAID_Zp.jpg

Στο Μέλγουντ, όμως, οι παίκτες της Λίβερπουλ μαγεύτηκαν αμέσως από τον άνθρωπο που θα φορούσε τη φανέλα Νο7. 

«Ο Λουίς μπήκε και μας έκοψε την ανάσα στην προπόνηση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κάραγκερ, ενώ ο Κόουλ θυμάται ότι μίλησε με τον Τζέραρντ μετά την πρώτη προπόνηση του Σουάρες και ρώτησε «πώς στο διάολο καταφέραμε να τον υπογράψουμε;» 

«Ήξερα από την πρώτη προπόνηση ότι θα γινόταν ένας ξεχωριστός παίκτης. Μερικοί από τους παίκτες - όχι ο Στίβι ή ο Καρρά, - ήταν δύσπιστοι γιατί ήταν διαφορετικός, ήταν "ωμός", αλλά ήταν ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Τον κοίταξα από την πρώτη μέρα και σκέφτηκα "ουάου!", ανέφερε ο Κόουλ

Ο Τζέι Σπίρινγκ ήταν ένας νεαρός μέσος που μόλις είχε μπει στην πρώτη ομάδα της Λίβερπουλ όταν έφτασε ο Σουάρες. Θυμάται ότι ήταν ενθουσιασμένος βλέποντας τα νέα για την υπογραφή του Σουάρες να παίζουν συνεχώς στο Sky Sports News. Την επόμενη μέρα, οδήγησε στο Μέλγουντ λίγο πιο γρήγορα και έφτασε νωρίτερα, ανυπόμονος να δει τον Σουάρες. Δεν απογοητεύτηκε. «Η πρώτη του προπόνηση έδωσε τον τόνο σε όλα», ανέφερε ο Σπίρινγκ: «Ήταν ένας νικητής. Ήταν απίστευτος. Ήμουν πολύ τυχερός που προπονήθηκα τόσο με τον Σουάρες όσο και με τον Τόρες και αν έπρεπε να διαλέξω τον έναν από τον άλλον, θα διάλεγα πάντα τον Σουάρες. Καθημερινά, ήταν 100% εκεί, αφοσιωμένος, με πάθος, εργατικός και με νοοτροπία νικητή. Δεν άλλαξε ποτέ και οι εμφανίσεις του ήταν απλώς εξωπραγματικές». 

EPmUoFaWsAAS6JW.jpg

Ο Σουάρες υπέγραψε επίσημα στη Λίβερπουλ, στις 31 Ιανουαρίου, και στις 2 Φεβρουαρίου βρέθηκε στον πάγκο για έναν αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Στόουκ Σίτι στο Άνφιλντ. Στο 63' αντικατέστησε τον Φάμπιο Αουρέλιο και 16 λεπτά αργότερα πέτυχε το πρώτο του γκολ με τους Reds! 

«Ονειρικό ντεμπούτο του Βασιλιά Λουίς», έγραψαν στο Liverpool Echo. Οι οπαδοί των Reds είχαν βρει έναν νέο ήρωα. 

Το ταλέντο του Σουάρες ήταν εμφανές από την ημέρα που έφτασε, αλλά θα χρειαζόταν λίγος χρόνος για να ξεκινήσει σταθερές και νικηφόρες εμφανίσεις. 

Οι πρώτοι 18 μήνες του στο Μέρσεϊσαϊντ ήταν ένα μείγμα από το υπέροχο και το... γελοίο. Σκόραρε απίστευτα γκολ και έκανε αξιόλογα πράγματα, αλλά έχασε και πολλές ευκαιρίες. Συγκρούστηκε με αντιπάλους και διαιτητές, ακόμα και με τους συμπαίκτες του. 

«Θα πάλευε με όλους», λέει ο Στιούαρτ Ντάουνινγκ, ο οποίος έφτασε το καλοκαίρι του 2011. «Είχε λογομαχία με τον Χέντερσον στην προπόνηση. Αυτός και ο Ντάνιελ Άγκερ συγκρούονταν συχνά. Συνήθιζε να κλωτσάει ο ένας τον άλλον κάθε μέρα. Νομίζω ότι (ο Σουάρες) ήθελε απλώς να κερδίζει πάντα, αλλά όσο μεγάλωνε, γινόταν πιο ώριμος με αυτό». 

suarez-henderson_1.jpg

Ο Χέντερσον διατήρησε επαφές με τον Σουάρες και μετά τη μετακίνησή του στη Μπαρτσελόνα, αλλά θυμάται μια εποχή που μισούσε τη θέα του. «Υπήρχαν ένα ή δύο πράγματα που έκανε ο Λουίς στην προπόνηση που δεν μου άρεσαν», αποκάλυψε αργότερα ο Χέντερσον. «Τα χέρια του έκαναν μια κίνηση σαν να έλεγε "τι κάνει" σαν να μην έπρεπε να είμαι εκεί, σαν να μην ήμουν αρκετά καλός. Με πλήγωσε πραγματικά, και μετά από δύο ή τρεις φορές, εξερράγησα. Ήμουν έτοιμος να τον σκοτώσω! 

Αλλά από εκείνο το σημείο και μετά, είχα πραγματικά μια πολύ καλή σχέση μαζί του. Στο επόμενο παιχνίδι, του έβγαλα ασίστ για ένα γκολ εκτός έδρας με τη Στόουκ. Είχε πει στον Λούκας (Λέιβα) πριν από το παιχνίδι ότι θα το έκανα, και από τότε ο Λουίς ήταν υπέροχος μαζί μου και αποκτήσαμε πολύ στενές σχέσεις». 

0_Screen-Shot-2021-02-20-at-141852.png

Το μήνυμα του Στίβεν Τζέραρντ ήταν σύντομο αλλά to the point: «Στον καλύτερο με τον οποίο έχω παίξει», με τον Κένι Νταλγκλίς να του γράφει: «Μην αλλάξεις ποτέ». Σωστή συμβουλή, από έναν άλλο σπουδαίο του Άνφιλντ, τον άνθρωπο που οι οπαδοί των Reds θα αναφέρουν πάντα ως «Ο Βασιλιάς». Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Σουάρες έκλεψε τις εντυπώσεις κατά τα τρεισήμισι χρόνια του στο Μέρσεϊσαϊντ.

Ο κύκλος του στη Λίβερπουλ ολοκληρώθηκε το 2014. Έχοντας 69 γκολ (82 σ' όλες τις διοργανώσεις) σε 110 συμμετοχές, άφηνε την Αγγλία για τον έρωτα που ποτέ δεν έκρυψε πως είχε... την Μπαρτσελόνα. Με τα κόκκινα σήκωσε το πρώτο του τρόπαιο αυτό του Λιγκ Καπ Αγγλίας το 2012, την ίδια σεζόν με 30 γκολ βγήκε πρώτος σκόρερ της ομάδας και με 23 δεύτερος στην Premier League, ενώ τη σεζόν 2013-2014 έχοντας πετύχει 31 γκολ στο αγγλικό πρωτάθλημα κέρδισε το χρυσό παπούτσι. Τέλος για... κερασάκι στην τούρτα κατέκτησε το βραβείο του παίκτη της χρόνιας της PFA και έγινε ο πρώτος μη Ευρωπαίος που το κερδίζει! 

FJmSXQYVkAM_ayP.jpg

«Είναι απλώς ένας από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ για την ομάδα», λέει ο Τζέιμι Κάραγκερ: «Όταν μιλάς για σπουδαίους όλων των εποχών, είναι στην πρώτη πεντάδα. Τα γκολ που σημείωσε και ο τρόπος που έπαιξε ήταν συγκλονιστικά».

Κι αν έχει κάνει πολλά ένα είναι το σίγουρο. Το μότο του: «Αυτή είναι η νοοτροπία, μην παίζεις απλά, να κερδίζεις», δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο Λουίς Σουάρες

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0