Football Talk

Premier League: Ιστορικές χειμερινές μεταγραφές για Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που «ζέσταναν» τους οπαδούς τους

Premier League: Ιστορικές χειμερινές μεταγραφές για Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που «ζέσταναν» τους οπαδούς τους

Ηχηρά ονόματα αποκτήθηκαν από Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά καιρούς στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι. Ο Ιανουάριος μπορεί να μην περιέχει πολλές επιλογές για τα κλαμπ, εντούτοις ορισμένοι ποδοσφαιριστές αποδείχτηκαν... κελεπούρια. Από τον Βίντιτς στον Φαν Ντάικ, από τον Μπρούνο στον Κουτίνιο και στην... κορυφή ο Λουίς Σουάρες.  

Διανύοντας πλέον τα μισά του μήνα Γενάρη και με αφορμή την επιστροφή του Κουτίνιο στο «Νησί», ακολουθεί αναδρομή των πέντε κορυφαίων χειμερινών μεταγραφών της Premier League για την τελευταία 15ετία.
Μετακινήσεις αμυντικών που έγραψαν ιστορία με την απόδοση τους, μεσοεπιθετικών που έβγαλαν τις ομάδες τους από την αφάνεια και ενός επιθετικού που λίγο έλειψε να χαρίσει μόνος του ένα ιστορικό πρωτάθλημα. Υπόθεση που αφορά αποκλειστικά τους δύο παραδοσιακούς μονομάχους. Τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

1. Βίρτζιλ Φαν Ντάικ: Από την αμφισβήτηση στην πλήρη αναγνώριση (01/01/2018)

Όντας 27 ετών και ταλαιπωρημένος την προηγούμενη σεζόν από μακριάς διάρκειας τραυματισμό, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ κατάφερε να εξασφαλίσει την μετακίνηση του στην Λίβερπουλ έναντι 75.000.000 ευρώ. Αγωνιζόμενος στην Σαουθάμπτον. Τα παραπάνω στοιχεία αρκούν από μόνα τους για να συνειδητοποιήσει κανείς την γκρίνια και την ειρωνεία η οποία ακολούθησε από εχθρούς και φίλους των Reds. Για καλή τύχη του Γιούργκεν Κλόπ και των διοικούντων, ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός κατάφερε όχι μόνο να δικαιολογήσει το κασέ του, αλλά να γράψει ιστορία με τον σύλλογο. Βασικός πρωταγωνιστής της σεζόν του πρωταθλήματος (2019-2020) όπου παράλληλα αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της διοργάνωσης. Λίγους μήνες αργότερα τιμήθηκε με την δεύτερη θέση στην διαδικασία της Χρυσής Μπάλας. Ο τραυματισμός που αντιμετώπισε την επόμενη σεζόν από το χτύπημα του Πίκφορντ του στέρησε αρκετούς μήνες προσφοράς, ωστόσο ο ίδιος βρίσκεται και πάλι στην διάθεση της ομάδας προσφέροντας τα μέγιστα. Πλέον στα 30 του χρόνια θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με το εθνόσημο σε τελική φάση διοργάνωσης, με τον ίδιο να δηλώνει παρών για το Παγκόσμιο του Κατάρ.

2. Nεμάνια Βίντιτς: Εγγύηση από τα Βαλκάνια στα μετόπισθεν της Γιουνάιτεντ (05/01/2006)

Πιθανών το σπουδαιότερο ταλέντο του χαρισματικού Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποτελούσε η εύρεση ταλέντων και ο Νεμάνια Βίντιτς δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα. Με τις εμφανίσεις του στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και στην Σπαρτάκ Μόσχας, ο τότε 26χρονος κεντρικός αμυντικός κατάφερε να εξασφαλίσει την μεταγραφή του στους «κόκκινους διαβόλους». Κίνηση η οποία αποδείχθηκε σπουδαία, καθώς η παρουσία του Σέρβου συνδυάστηκε με την πιο επιτυχημένη φουρνιά της Γιουνάιτεντ στην σύγχρονη ιστορία. Με τον ίδιο να συνθέτει ένα από τα κορυφαία δίδυμα παρέα με τον Ρίο Φέρντιναντ, στην οκταετή του θητεία με τον σύλλογο κατέκτησε πέντε τίτλους πρωταθλήματος και ένα Champions League. Πέρα από το ταλέντο του στα μετόπισθεν ο Βίντιτς αποτέλεσε ιδιαίτερα ικανό σκόρερ. Η παρουσία του στο Μάντσεστερ συνολικά μέχρι και την μεταγραφή στην Ίντερ το '14, συνδυάστηκε με δέκα κούπες και εικοσιένα τέρματα.

3. Λούις Σουάρεζ: Ένας πιστολέρο για δέσιμο και για πρωτάθλημα (31/01/2011)

Έχοντας δείξει τα διαπιστευτήρια του στην Ολλανδία με την φανέλα του Άγιαξ, ο Λούις Αλμπέρτο Σουάρεζ μετακομίζει στο Λίβερπουλ για χάρη της τότε ομάδας του Σερ Κένι Νταλγκλίς. Στο Νησί μένει για τρεισήμισι σεζόν όπου και πετυχαίνει σχεδόν τα πάντα πλην της κατάκτησης πρωταθλήματος. Έφτασε ωστόσο τόσο κοντά... Με προπονητή τον Μπρένταν Ρότζερς ο οποίος αντικατέστησε τον προκάτοχο του, την ημερολογιακή χρονιά 2013-2014 ο 27χρονος τότε Ουρουγουανός επιθετικός διασύρει τις αντίπαλες άμυνες. Οι «κόκκινοι» του Μέρσισαϊντ διαθέτοντας ένα πραγματικά μέτριο ρόστερ, άλλα έναν εξαιρετικό Σουάρεζ πραγματοποιούν σεζόν πρωταθλητισμού. Εν τέλη η ιστορία έμελλε να ανατρέψει την κατάσταση με την φημισμένη αναμέτρηση με αντίπαλο την Τσέλσι να φέρνει τα πάνω κάτω στην κατάταξη οδηγώντας τον τίτλο στα χέρια της Σίτι . Ο λατινοαμερικάνος επιθετικός της Λίβερπουλ σημείωσε τότε 31 τέρματα και 26 ασίστ σε μόλις 33 αναμετρήσεις! Έφυγε από την ομάδα για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα με πολύ γεμάτες εμφανίσεις και μερικές μεμονωμένες μαύρες στιγμές. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το δάγκωμα στον Ιβάνοβιτς και η ρατσιστική κίνηση με αποδέκτη τον Εβρά.

4. Μπρούνο Φερνάντες: Μαέστρος από την Πορτογαλία (29/01/2020)

Την πιο πρόσφατη μεταγραφή της σχετικής λίστας αποτελεί ο Μπρούνο Φερνάντες. Έχοντας αποκτήσει παραστάσεις στις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο Πορτογάλος διεθνής μεσοεπιθετικός κλήθηκε να λύσει τα «άλυτα» προβλήματα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Σε αντίθεση με τις περισσότερες βαρύγδουπες και ακριβές πρόσφατες μεταγραφές των «κόκκινων διαβόλων», ο τότε 25χρονος απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στην Αγγλία. Κάτι που αποδεικνύει μέχρι και σήμερα, καθώς όχι μόνο στέκεται αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρωταγωνιστεί για λογαριασμό της ομάδας του. Ιδιαίτερα πριν την έλευση του συμπατριώτη και συμπαίκτη του στην εθνική Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μπρούνο έμοιαζε με όαση ανάμεσα στους υπολοίπους. Χαρακτηριστική η επίδραση του στον σύλλογο καθώς την πρώτη του σεζόν κατάφερε να βγάλει σχεδόν μόνος του την Γιουνάιτεντ στο Champions League. Χάρις των επιθετικών του αρετών, καθώς σε μόλις λίγους μήνες κατάφερε να σκοράρει 8 τέρματα μοιράζοντας παράλληλα 7 ασίστ σε μόλις 14 αναμετρήσεις. Φαίνεται να αποτελεί το παρών και το μέλλον της ομάδας, καθώς πλέον διανύει την τρίτη του διαδοχική σεζόν στο Ολντ Τράφορντ.

5. Φελίπε Κουτίνιο: Από αγαπημένο παιδί σε μαύρο πρόβατο (30/01/2013)

Κανένας μα κανένας δεν μπορεί να προσάψει κατηγορίες στον Βραζιλιάνο για το ταλέντο του. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στην αφάνεια διαθέτει αναλαμπές που υπενθυμίζουν στον κόσμο την αξία του. Ο Φελίπε Κουτίνιο επέστρεψε στο «Νησί» για το μεγάλο restart και την αναγέννηση του ανέλαβε ο πρώην συμπαίκτης-αρχηγός του Στίβεν Τζέραρντ. Οκτώ χρόνια πίσω, ο νεαρός τότε μεσοεπιθετικός της Ίντερ ταξίδευε στην Αγγλία για χάρη της Λίβερπουλ. Εκεί όπου έμεινε για πέντε ολόκληρα έτη καταφέρνοντας να εκτοξεύσει την αξία του. Βελτιώθηκε και μαζί με αυτόν βελτιώθηκε η ομάδα, καθώς αποτέλεσε τον ηγέτη του ξεκινήματος της θητείας του Γιούργκεν Κλοπ. Εξαιρετικά χτυπήματα από στημένα, τρίπλες σε κλειστούς χώρους και κάθετες μεταβιβάσεις αποτελούσαν μερικά από τα στοιχεία που δεκαπλασίασαν την αξία του από τα 13 στα 135 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα ήταν τα χρήματα που αναγκάστηκε να πληρώσει η Μπαρτσελόνα για την απόκτηση του, όταν ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από το Μέρσισαϊντ. Μεσούσης της σεζόν και ενώ η ομάδα είχε ορθοποδήσει. Ο κόσμος τον λάτρεψε και δεν θα καταφέρει να του συγχωρήσει ποτέ τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε.

Aντώνης Νιανιάς

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0