Box to Box

Η τελευταία ευκαιρία του Κουτίνιο και το χορτάρι που δεν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά του φράχτη!

Η τελευταία ευκαιρία του Κουτίνιο και το χορτάρι που δεν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά του φράχτη!
Τέσσερα χρόνια πίσω, τέτοια μέρα, η Λίβερπουλ συμφωνούσε με την Μπαρτσελόνα για την μεταγραφή του Φελίπε Κουτίνιο σε μια εξωφρενική τιμή σχεδόν 145 εκατομμυρίων ευρώ! Η συνέχεια είναι γνωστή αφού με αυτά τα λεφτά οι reds απέκτησαν τον Φαν Ντάικ και τον Άλισον διορθώνοντας τα λάθη της άμυνας και βάζοντας τις βάσεις για την κατάκτηση τίτλων! Όσο για τον Βραζιλιάνο η καριέρα του μπήκε σε πτωτική τροχιά που δεν σταμάτησε από τότε!
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η αγγλοσαξονική έκφραση «το χορτάρι δεν είναι πάντα πιο πράσινο από την άλλη πλευρά του φράχτη» ταιριάζει γάντι σε αυτά που συνέβησαν στον Κουτίνιο από τη στιγμή που αποφάσισε να απαιτήσει τη μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα τον Αύγουστο του 2017. Η πρώτη προσφορά και η δεύτερη που έκανε εκείνο το καλοκαίρι, η Μπάρτσα και έφταναν περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ απορρίφθηκαν κάθετα και ουσιαστικά ήταν ένα χειρόφρενο στις επιθυμίες πιθανώς και άλλων παικτών να αποχωρήσουν! Αυτό που ήθελε η διοίκηση στην Λίβερπουλ ήταν να πάψουν οι ποδοσφαιριστές να βλέπουν ως ενδιάμεσο σταθμό της καριέρας τους, το Άνφιλντ, γεγονός που από εκείνη τη στιγμή και μετά λειτούργησε καταλυτικά όλα τα επόμενα χρόνια! Η άρνηση ενώ πολλοί έλεγαν πως είναι τέχνασμα για να ανέβει τιμή εκείνο το καλοκαίρι, ήταν τελικά εξαιρετική κίνηση!
Η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε τους επόμενους μήνες ενώ ουσιαστικά δεν ήταν πλέον τόσο καθοριστικός στο παιχνίδι της Λίβερπουλ! Ο σύλλογος ως οργανισμός είχε την ευκαιρία να αφομοιώσει το γεγονός πως θα έφευγε και όταν πλέον αυτό συνέβη τον Ιανουάριο του 2018, ούτε καν φάνηκε η απουσία του! 

Λίγους μήνες αργότερα, Λίβερπουλ έπαιξε στον τελικό του Champions League, στο Κίεβο, ενώ στο ενδιάμεσο είχε αποκλειστεί από τη Ρόμα. Και τα επόμενα χρόνια, με τον Κουτίνιο πλέον να μην είναι καν βασικός στην Βαρκελώνη, ή να δίνεται δανεικός στην Μπάγερν, η Λίβερπουλ πήρε τίτλους αλλάζοντας πλήρως και την φιλοσοφία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, κρατώντας κάθε σημαντικό ποδοσφαιριστή. Τώρα βρίσκεται σε ένα νέο σταυροδρόμι, με τον Σαλάχ και τον Μανέ (όπως και τον Φιρμινο) να μπαίνουν στους τελευταίους 18 μήνες του συμβολαίου ωστόσο είναι ξεκάθαρη τακτική πια να μην ακολουθεί λογική selling club αλλά να κρατά όποιον θεωρεί αναντικατάστατο! 

Είναι φοβερό αν σκεφτεί κάποιος πως ο Κουτίνιο ήταν ο μοναδικός παγκόσμιας κλάσης παίκτης που διέθετε η Λίβερπουλ όταν ανέλαβε πια ο Κλοπ το 2015, και πως εξελίχτηκε η καριέρα του. Στην ομάδα των επόμενων χρόνων εκτοξεύτηκε και η τιμή και η ποιότητα του Σαλάχ, έγινε καθοριστικός ο Μανέ και καταγράφηκαν ως παγκόσμιας κλάσης ο Φαν Ντάικ και ο Αλισον ενώ δυο νέα παιδιά έγιναν οι κορυφαίοι στη θέση τους, ο Αλεξάντερ Άρνολντ και ο Ρόμπερτσον! Εάν ο Κουτίνιο είχε παραμείνει στην Λίβερπουλ είναι βέβαιο πως και ο ίδιος στα χέρια του Κλοπ θα είχε αλλάξει επίπεδο και ταυτόχρονα η Λίβερπουλ που θα διέθετε έναν πολύ μεγάλης αξίας χαφ που κακά τα ψέματα της λείπει από το ρόστερ! 

Γιατί όσο κι αν τον βοήθησαν όλοι όσοι έπαιξαν στην μεσαία γραμμή αυτά τα χρόνια και η Λίβερπουλ κατέκτησε τίτλους, την μεμονωμένη ποιότητα και την ικανότητα του Βραζιλιάνου για να εκμεταλλεύεται την μισή φάση και να την μετατρέπει σε γκολ  όταν όλες οι άλλες επιλογές στην επίθεση στερεύουν, δεν την αντικατέστησε κανείς!Επίσης οι εκτελέσεις φάουλ από δύσκολη θέση έλειψαν και αποτελούν μια λύση όταν δεν βρίσκεται σε καλή μέρα η υπόλοιπη ομάδα! 

Η επιθυμία του Κουτίνιο να επιστρέψει στην Αγγλία έχει να κάνει με το Παγκόσμιο Κύπελλο τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Κατάρ.Ξέρει πως παίζοντας μόνο σε ένα πρωτάθλημα με ανταγωνισμό θα μπορέσει να ξανά δείξει πως είναι έτοιμος να πάρει πίσω την θέση που έχει χάσει στην εθνική Βραζιλίας, αλλά εκεί που κάποτε τον ήθελαν ομάδες της τετράδας, όπως η Τσέλσι και η Γιουνάιτεντ ή και η Άρσεναλ που επιθυμούσε να βρει κάποιον στη μεσαία γραμμή αλλά τώρα έχει τον Έντεγκααρντ πλέον οι επιλογές περιορίζονται! 

Η καλύτερη λύση για τον ίδιο είναι η Άστον Βίλα και ο Στίβεν Τζέραρντ. Φυσικά δεν έχει ξεχάσει το ποδόσφαιρο που ήξερε ο Κουτίνιο, αλλά το περιβάλλον στο οποίο θα πάει πρέπει να τον αγκαλιάσει και να μπορέσει να του ξαναβγάλει την χαμένη αυτοπεποίθηση στην επιφάνεια, αν θέλει να ονειρεύεται το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ! 

Όλη αυτή ιστορία ωστόσο που εξελίχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι η καλύτερη υπενθύμιση πως εκτός από καλός ποδοσφαιριστής και το να έχει κάποιος και καλό ατζέντη, καλό είναι να μπορεί να αντιληφθεί και την παλίρροια και προς τα που κινείται. Ο Κουτίνιο αυτή την αίσθηση δεν την είχε και πήγε κόντρα στον ποταμό την ώρα που ίδιος βρισκόταν στην σωστή πλευρά! 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0