Retro Stories

Χουάν Χόμπεργκ: Η καρδιά του σταμάτησε, αλλά το… ποδόσφαιρο την έκανε να χτυπήσει ξανά!

Χουάν Χόμπεργκ: Η καρδιά του σταμάτησε, αλλά το… ποδόσφαιρο την έκανε να χτυπήσει ξανά!

Μία από τις πιο απίστευτες ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα, έλαβε χώρα στη διοργάνωση της Ελβετίας το 1954. Όταν η καρδιά του Ουρουγουανού Χουάν Χόμπεργκ σταμάτησε να χτυπά για 15 δευτερόλεπτα, έπειτα από ένα γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι με αντίπαλο την Ουγγαρία.

Είναι μερικές φορές που το ποδόσφαιρο σε κάνει να πιστέψεις στα θαύματα. Άλλοτε για αυτά που συμβαίνουν εντός των τεσσάρων γραμμών και άλλοτε για ό,τι λαμβάνει χώρα έξω από αυτές. Η ιστορία του Χουάν Εντουάρντο Χόμπεργκ, στο παιχνίδι της Ουρουγουάης με την Ουγγαρία για τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας το 1954, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Αργεντινή, ανδρώθηκε και μεγαλούργησε με τη φανέλα της Πενιαρόλ, με την οποία σκόραρε αδιάκοπα, κερδίζοντας το παρατσούκλι ο «εκτελεστής». Με τα χρόνια δέθηκε αρκετά με τη χώρα και όταν του έγινε η πρόταση να πάρει την υπηκοότητα και να αγωνιστεί με την εθνική Ουρουγουάης, δεν δυσκολεύτηκε να απαντήσει θετικά.

Έτσι, συμπεριελήφθη στην αποστολή της ομάδας από τη Λατινική Αμερική για το Μουντιάλ που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα της Ελβετίας το 1954. Παρά το γεγονός ότι παρακολούθησε τα πρώτα τρία παιχνίδια από τον πάγκο, ο τραυματισμός του Ομπντούλιο Βαρέλα στην αναμέτρηση με την Αγγλία, του έδωσε τη θέση του βασικού επιθετικού στη φάση των ημιτελικών.

Εκεί, η Ουρουγουάη, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τον τίτλο του 1950, αναμετρήθηκε με τη σπουδαία ομάδα της Ουγγαρίας του Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ωστόσο δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Οι Ούγγροι ήταν κυρίαρχοι και όταν στις αρχές του δευτέρου μέρους έκαναν το 2-0, όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί.

Ο Χόμπεργκ είχε διαφορετική άποψη. Αφού, μείωσε αρχικά σε 2-1 στο 75’, έφερε το ματς στην απόλυτη ισορροπία τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε (86’). Και τότε συνέβη. Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, ενώ όλοι οι συμπαίκτες του βρίσκονταν εκστασιασμένοι από πάνω του, ο ίδιος έπεφτε θύμα καρδιακής προσβολής!

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό όταν όλοι ετοιμάζονταν να επιστρέψουν για τη συνέχεια του παιχνιδιού, αλλά ο 26χρονος επιθετικός παρέμενε ακίνητος στο χορτάρι. Το σοκ ήταν μεγάλο. Οι παίκτες και οι φίλαθλοι στις εξέδρες είχαν «παγώσει».

Αμέσως έσπευσαν στον αγωνιστικό χώρο ο γιατρός και ο μασέρ της Ουρουγουάης. Αφού ανακάλυψαν ότι δεν είχε σφυγμό, του έκαναν τεχνητή αναπνοή, αλλά δεν άλλαξε κάτι. Τότε του χορήγησαν μέσω του στόματος κοραμίνη, ένα φάρμακο που διεγείρει τις αγγειοκινητικές και τις αναπνευστικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο Χόμπεργκ για 15 δευτερόλεπτα ήταν… νεκρός, αλλά η γρήγορη επέμβαση του επιτελείου της ομάδας ήταν σωτήρια.

Χομπεργκ_2.jpg

Παρ’ όλο που ήταν σε άθλια κατάσταση, επέλεξε να επιστρέψει κανονικά στην αναμέτρηση! Το ματς είχε οδηγηθεί ήδη στην παράταση, αλλά καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμα η δυνατότητα αλλαγών, δεν ήθελε να αφήσει τη χώρα του με παίκτη λιγότερo σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Τελικά η Ουγγαρία επικράτησε με 4-2 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, διακόπτοντας ένα αήττητο σερί των Νοτιαμερικανών, που διήρκεσε για 21 αγώνες.

Για την ιστορία, η Ουρουγουάη ηττήθηκε και στον μικρό τελικό με αντίπαλο την Αυστρία, χάνοντας με 3-1. Ποιος σημείωσε το μοναδικό της γκολ; Μα φυσικά ο Χόμπεργκ, ο οποίος αγωνίστηκε και σε αυτό το παιχνίδι!

Τάσος Φαραός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0