Retro Stories

Μουντιάλ: Πριν τη Σαουδική Αραβία υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις και ορισμένες ήταν μεγαλύτερες! (video)

Μουντιάλ: Πριν τη Σαουδική Αραβία υπήρξαν και άλλες εκπλήξεις και  ορισμένες ήταν μεγαλύτερες! (video)

Η ανατροπή της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Αργεντινή στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Μουντιάλ του Κατάρ έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων και αναμφίβολα προκάλεσε σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που βλέπουμε τον Δαυίδ να νικά τον Γολιάθ στη συγκεκριμένη διοργάνωση καθώς η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει καταγράψει και άλλες ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Σχετικά Άρθρα

Στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος, ο πιο ισχυρός ή ο πιο δυνατός. Ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος για τον οποίο αποτελεί τον βασιλιά των σπορ, διότι σε αυτό έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στη νίκη.

Η Σαουδική Αραβία σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, νικώντας την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Μουντιάλ του Κατάρ. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι απίστευτο αν αναλογιστεί κανείς την διαφορά ποιότητας ανάμεσα στα ρόστερ των δύο ομάδων και δίκαια συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού, όχι όμως η μεγαλύτερη.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο διαχρονικά έχει να επιδείξει τόσες πολλές ποδοσφαιρικές ιστορίες που έμειναν στην ιστορία. Νίκες αξέχαστες, όπου ο Δαυίδ επικράτησε του Γολιάθ,  δραματικές επιστροφές, ντροπιαστικές ήττες, τεράστιες εκπλήξεις και όνειρα, τα οποία έγιναν πραγματικότητα…

ΗΠΑ – Αγγλία 1-0 (1950)

Η πρώτη τεράστια έκπληξη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου χρονολογείται το 1950 και ενδεχομένως να είναι και η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ. Η Αγγλία ταξίδεψε τότε στη Βραζιλία, στην παρθενική της συμμετοχή στη διοργάνωση. Ήταν μία εποχή που τα «τρία Λιοντάρια» θεωρούνταν μία από τις κορυφαίες εθνικές ομάδες του κόσμου, αν όχι η κορυφαία. Κι όμως αυτή η ομάδα δεν κατάφερε να περάσει από την φάση των ομίλων καθώς αποκλείστηκε έπειτα από μία νίκη και δύο ήττες.

5864cc26a1593623404b6e46436a5099.jpg

Η μεγάλη έκπληξη έγινε στο δεύτερο της ματς κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι αμερικανική εθνική ομάδα τότε δεν απαρτιζόταν από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και απέναντι στην ομάδα που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετρούσε συνολικά μόνο τέσσερις ήττες, έχοντας παράλληλα νικήσει πριν το τουρνουά την Ιταλία με 4-0 και την Πορτογαλία με 10-0, ο μοναδικός της στόχος ήταν… να μη φάει πολλά!

Ο αγώνας της 29ης Ιουνίου του 1950 έμελλε όμως να μείνει στην ιστορία. Στο Μπέλο Οριζόντε, η Αγγλία παρότι έχανε την μία ευκαιρία μετά την άλλη, είδε τους Αμερικανούς να ανοίγουν το σκορ έπειτα από ένα τυχερό γκολ του Μπαρ στο 37ο λεπτό! Σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα, η αγγλική ομάδα σφυροκοπούσε την άμυνα των Αμερικανών, οι οποίοι μάλλον ήταν γραφτό να κερδίσουν! Το τελικό σφύριγμα βρήκε τους μεν Άγγλους να μη μπορούν να πιστέψουν ότι έχασαν και τους δε Αμερικανούς να μη μπορούν επίσης να πιστέψουν τι είχαν καταφέρει!

 

Βόρεια Κορέα – Ιταλία 1-0 (1966)

Και από το μεγάλο στραπάτσο της Αγγλίας στα γήπεδα της Βραζιλίας το ’50 μεταφερόμαστε στο Νησί, 16 χρόνια αργότερα. Ήταν σειρά της Ιταλίας να πέσει θύμα… έκπληξης αυτή τη φορά!

Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε βρεθεί στον πρώτο γύρο σε έναν όμιλο με Σοβιετική Ένωση, Βόρεια Κορέα και Χιλή. Οι Ασιάτες ήταν θεωρητικά η πιο αδύναμη από τις τέσσερις ομάδες, με την Ιταλία από την άλλη να συγκαταλέγεται στα φαβορί του τουρνουά, έχοντας στόχο τη διάκριση μετά τις άσχημες συμμετοχές της μεταπολεμικά.

Οι δύο ομάδες μονομάχησαν την τελευταία αγωνιστική στο Μίντλεσμπρο με φόντο την πρόκριση στον επόμενο γύρο, με τους Ιταλούς να θέλουν έστω μία ισοπαλία για να περάσουν στα προημιτελικά. Ο τεχνικός της, Εντμόντο Φάμπρι έχοντας στο μυαλό του ότι οι Βορειοκορεάτες δεν θα μπορούσαν να στερήσουν τη νίκη από την ομάδα του, αποφασίζει να βάλει ορισμένους αναπληρωματικούς στο ματς και… το πλήρωσε!

2610766_L1.jpg

Η Βόρεια Κορέα σοκάρει όλο τον κόσμο καθώς νικάει τους Ιταλούς με 1-0 χάρη σε γκολ του Πακ Ντου-Ικ στο πρώτο μέρος και αφήνει εκτός συνέχειας την Ιταλία, η οποία μάλιστα αγωνίστηκε για πολύ μεγάλο διάστημα στο ματς με παίκτη λιγότερο καθώς είχε τραυματιστεί ο Μπουλγκαρέλι και οι αλλαγές τότε δεν επιτρέπονταν!

 

Κάπως έτσι η Βόρεια Κορέα έκανε μία πολύ μεγάλη έκπληξη, έφτασε μέχρι τους «8» του Μουντιάλ και αν δεν ήταν ο φοβερός Εουσέμπιο, ο οποίος πέτυχε τέσσερα γκολ στην ανατροπή της Πορτογαλίας από 3-0 σε 5-3, τότε ενδεχομένως να είχε φτάσει και πιο μακριά.

Δυτική Γερμανία – Αλγερία 1-2 (1982)

Ίσως η δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από την ήττα της Αγγλίας κόντρα στις ΗΠΑ. Η παντοδύναμη Δ. Γερμανία είχε φτάσει μέχρι τον τελικό στη διοργάνωση που φιλοξένησε η Ισπανία το 1982. Ωστόσο τα «πάντσερ» είχαν γνωρίζει μέγα κάζο στην πρεμιέρα τους, αντιμετωπίζοντας την πρωτάρα τότε εθνική ομάδα της Αλγερίας!

Η Γερμανία είχε τοποθετηθεί τότε στον ίδιο όμιλο με Αυστρία, Χιλή και Αλγερία και φυσικά ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση όντας μάλιστα και πρωταθλήτρια Ευρώπης δύο χρόνια πριν στα γήπεδα της Ιταλίας. Πράγματι ήταν μία εξαιρετικά ταλαντούχα φουρνιά τότε η «νασιονάλ μάανσαφτ» με παίκτες όπως οι Ρουμενίγκε, Λόταρ Ματέους, Μπράιτνερ, Στίλικε, Καλτς, Χρούμπες κλπ., ωστόσο η πρεμιέρα τους στη διοργάνωση έγινε με το… αριστερό!

170313-Algeria_1982.jpg

Οι Γερμανοί πριν ξεκινήσει ο αγώνας με την αδύναμη και άπειρη Αλγερία που έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ, είχαν δείξει μία πολύ μεγάλη αλαζονεία, θεωρώντας σίγουρη και εύκολη τη νίκη τους. Χαρακτηριστικά έκαναν δηλώσεις λέγοντας «Το έβδομο γκολ θα το αφιερώσουμε στις γυναίκες μας, το όγδοο στα σκυλιά μας».

Η πραγματικότητα όμως ήταν τελείως διαφορετική. Η Αλγερία θα επικρατήσει των Γερμανών με 2-1, με τον Ματζέρ να ανοίγει το σκορ στο 52’ με το πρώτο ιστορικό γκολ της χώρας σε τελική φάση, τον Ρουμενίγκε να ισοφαρίζει 15 λεπτά αργότερα και τον Μπελουμί να τιμωρεί τους υπερόπτες Γερμανούς ένα μόλις λεπτό αργότερα! Μετά το ματς, ο τεχνικός, Γιουπ Ντέρβαλμ, δήλωσε ότι «ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς χάσαμε από αυτή την ομάδα». Μία έκπληξη μεγατόνων είχε γραφτεί ήδη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Καμερούν - Αργεντινή 1-0 (1990)

Πριν το κάζο της Αργεντινής από την Σαουδική Αραβία, η «αλμπισελέστε» είχε γνωρίσει κάτι παρόμοιο 32 χρόνια πριν! Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και η παρέα του είχαν βάλει στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο που είχαν κατακτήσει το ’86 στο Μεξικό και έφτασαν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης στην Ιταλία, όπου και ηττήθηκαν εν τέλει από την Γερμανία με 1-0.

Στη φάση των ομίλων ωστόσο, η Αργεντινή δεν είχε περάσει και πολύ ευχάριστα καθώς πέρασε στους «16» ως μία από τις καλύτερες τρίτες. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια είχε υποστεί μέγα κάζο στην πρεμιέρα, χάνοντας από το Καμερούν των… εννέα παικτών με 1-0!

cameroon.jpg

Η αφρικανική χώρα συμμετείχε μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και έμελλε να γράψει ιστορία καθώς όχι μόνο επικράτησε της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο εναρκτήριο ματς αλλά έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, χάνοντας την πρόκριση στους «4» από την Αγγλία στην παράταση.

Στο ματς με την Αργεντινή, οι Καμερουνέζοι βρέθηκαν να παίζουν με 10 παίκτες στο 61’ λόγω αποβολής του Αντρέ Κάνα-Μπιγίκ και ενώ στο σκορ ήταν στο 0-0. Μόλις οκτώ λεπτά μετά την κόκκινη κάρτα, ο Ομάρ-Μπιγίκ θα σοκάρει τους Αργεντινούς καθώς θα ανοίξει το σκορ για την ομάδα του! Όλοι θα περίμεναν ότι η «αλμπισελέστε» θα αντιδράσει και θα φτάσει έστω στην ισοφάριση, μάταια. Το Καμερούν θα δεχθεί και δεύτερη κόκκινη κάρτα στο 89’, αυτή την φορά στον Μασίνγκ ωστόσο τίποτα δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος. Ήταν το σοκ που αφύπνισε τους Αργεντινούς αλλά και το σημάδι ότι το Καμερούν του Ροζέ Μιλά είχε πάει στην Ιταλία έτοιμο να γράψει ιστορία.

Σενεγάλη – Γαλλία 1-0 (2002)

Μία άλλη αφρικανική χώρα, η Σενεγάλη, είχε κάνει μία ανάλογη πορεία στο Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Κορέας το 2002. Τότε, η ομάδα του άλλοτε άσου της ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ είχε φτάσει μέχρι τους «8» της διοργάνωσης έχοντας αποκλείσει στους «16» την Ουρουγουάη και έχοντας σοκάρει όλο τον κόσμο στην φάση των ομίλων κερδίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου Γαλλία!

senegal.jpg

Όπως ακριβώς το Καμερούν στα γήπεδα της Ιταλίας το ’90, έτσι και η Σενεγάλη αντιμετώπισε την κάτοχο του θεσμού στην πρεμιέρα της για την φάση των ομίλων. Η Γαλλία έχοντας όλα τα αστέρια της όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Τιερί Ανρί είχε ως στόχο την υπεράσπιση του τίτλου της ωστόσο σε αντίθεση με την Αργεντινή στα γήπεδα της Ιταλίας, εκείνη δεν μπόρεσε να περάσει καν από τον όμιλό της, απογοητεύοντας πλήρως τους φιλάθλους της.

Το κακό φάνηκε με το… καλημέρα. Η Σενεγάλη έκανε την παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ ωστόσο η παρέα των Ελ Χατζί Ντιούφ, Ανρί Καμαρά, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, Τόνι Σίλβα και Σαλίφ Ντιαό μόνο για την συμμετοχή δεν κατέβηκε στα γήπεδα της Άπω Ανατολής. Κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές θα δείξουν σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά τα… δόντια τους! Ο Ντιόπ θα σκοράρει το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, το οποίο θα δώσει τους πρώτους «χρυσούς» βαθμούς στην ομάδα του και θα σοκάρει τους Γάλλους και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0