Μουντιάλ 2022

Ροζέ Μιλά: Ο «παππούς» που πανηγύριζε σαν έφηβος στο κόρνερ

Ροζέ Μιλά: Ο «παππούς» που πανηγύριζε σαν έφηβος στο κόρνερ

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ (1994), ο Ροζέ Μιλά «έσπασε» το δικό του ρεκόρ, ως ο γηραιότερος παίκτης που σκοράρει στη διοργάνωση. Ένα επίτευγμα που κρατά μέχρι και σήμερα!

Ο Ροζέ Μιλά, ο Καμερουνέζος επιθετικός με τα - με επιφύλαξη - 414 γκολ σε 747 συμμετοχές, έμεινε στην ιστορία ως «το μαύρο διαμάντι» της Αφρικής. Έμεινε, όμως, και για την…τρέλα που κουβαλούσε. Θα καταλάβετε παρακάτω γιατί..

Η απόσυρση και το τηλεφώνημα του προέδρου του Καμερούν!

Το Μάιο του 1989, μετά από μια πλούσια καριέρα σε Αφρική και Γαλλία, σε ηλικία 37 ετών, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μετακόμισε σε ένα μικρό νησί ανοιχτά της Μαδαγασκάρης, για να παίξει ερασιτεχνικά με τη φανέλα της Σεν Πιερουάζ! 

Όταν το Καμερούν πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ιταλίας (1990), ο τότε πρόεδρος της χώρας, Πολ Μπίγια, τηλεφώνησε στον Μιλά και τον παρακάλεσε να επιστρέψει στους διεθνείς αγώνες ώστε να βοηθήσει τη χώρα του. Δεν είχε και άλλη επιλογή άλλωστε, καθώς ο Τύπος αλλά και ολόκληρο το έθνος «πίεζε» τον Μιλά να γυρίσει πίσω στο επαγγελματικό επίπεδο.

Το «όχι» δεν αποτελούσε πλέον επιλογή, και έτσι στα 38 του, ο Ροζέ Μιλά ήταν έτοιμος για μια «δεύτερη καριέρα», η οποία μάλιστα θα ξεκινούσε από το πιο δύσκολο επίπεδο: αυτό του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

«Μάγεψε» σαν…έφηβος στα γήπεδα της Ιταλίας!

Στα γήπεδα της Ιταλίας διεξήχθη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Ο Μιλά ήταν φανταστικός. Έπαιζε λες και ήταν... έφηβος, ενώ χαρακτηριστικός παραμένει ο πανηγυρισμός του μετά από κάθε γκολ. Ο χορός “Makossa”στο σημαιάκι του κόρνερ!

Το Καμερούν σε εκείνη τη διοργάνωση έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «διαμάντι». Πέτυχε 4 γκολ σε 5 παιχνίδια, ενώ οι πάσες και τα σπρίντ του ξεσήκωναν το φίλαθλο κοινό. Στη δεύτερη αγωνιστική με αντίπαλο τη Ρουμανία, ο Ροζέ Μιλά σκόραρε δις, στο 58ο και στο 68ο. Έγινε έτσι ο γηραιότερος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο ματς των «16» με την Κολομβία ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, αφού χάρη στα 2 δικά του γκολ το Καμερούν πήρε τη νίκη με 3-2 στην παράταση και μαζί το εισιτήριο για τους «8». Τότε, για πρώτη φορά μια ομάδα από την αφρικανική ήπειρο έφτανε τόσο μακριά στο τουρνουά, ενώ αντίστοιχη πορεία πραγματοποίησαν αργότερα η Σενεγάλη (2002) και η Γκάνα (2010).

Η Αγγλία ήταν ο αντίπαλος στα προημιτελικά, όμως οι Καμερουνέζοι «λύγισαν» με 3-2 στην παράταση, παρά την ανατροπή που έκαναν με το κερδισμένο πέναλτι και την ασίστ του Μιλά που είχε μπει ως αλλαγή στο δεύτερο μέρος. Ο θρύλος του όμως, έμελλε να συνεχιστεί….

Ο γηραιότερος σκόρερ σε Μουντιάλ!

Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 - το πρώτο που συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα - ο Ροζέ Μιλά έγραψε και πάλι το όνομά του με «χρυσά» γράμματα. Το Καμερούν αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων, έχοντας μάλιστα συντριβεί από τη Ρωσία με 6-1! Αυτό όμως είναι και το παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία.

Ο Ροζέ Μιλά ήταν εκείνος που πέτυχε το μοναδικό γκολ της χώρας του για να γίνει σε ηλικία 42 ετών και 38 ημερών ο γηραιότερος μέχρι και σήμερα σκόρερ των Μουντιάλ. «Έσπασε» το δικό του ρεκόρ από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ μέχρι το 2014 κατείχε και αυτό του γηραιότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Φαρίντ Μουντραγκόν πήρε χρόνο συμμετοχής στα γήπεδα της Βραζιλίας, σε ηλικία 43 ετών και 3 ημερών αλλά στο αμέσως επόμενο Μουντιάλ (Ρωσία 2018) ο 45 ετών και 160 ημερών Εσάμ Ελ Χανταρί από την Αίγυπτο τέθηκε επικεφαλής της λίστας που παραμένει έως σήμερα.

Τα ρεκόρ βέβαια μικρή σημασία έχουν για τον Μιλά καθώς με κάθε ευκαιρία ο ίδιος δηλώνει πως το μόνο που κοιτούσε πάντα ήταν η χαρά του παιχνιδιού!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης