Μια Φώτο μια Ιστορία

Το Μουντιάλ του Εουσέμπιο: Όταν γύρισε μόνος του ένα ματς με τέσσερα γκολ! (video)

Το Μουντιάλ του Εουσέμπιο: Όταν γύρισε μόνος του ένα ματς με τέσσερα γκολ! (video)
23 Ιουλίου 1966: Η Πορτογαλία πετυχαίνει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απέναντι στη Βόρεια Κορέα και το πρόσωπο της βραδιάς, είναι δικαιωματικά ο Εουσέμπιο

Μία καριέρα σαν παραμύθι που πάντα είχε happy end. Μία από τις πιο όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Ένας απίστευτος ποδοσφαιριστής που σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή. Τέτοιος ήταν ο Εουσέμπιο και το BN Sports γυρίζει το χρόνο πίσω στο 1966 και το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αγγλία, εκεί που ο χαρισματικός άσος έδωσε μία φοβερή παράσταση στον αγώνα της Πορτογαλίας κόντρα στη Βόρεια Κορέα.

Το ματς που γύρισε… μόνος του

Η μεγαλύτερη στιγμή της σεζόν έχει φτάσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ξεκινήσει στα γήπεδα της Αγγλίας και βρισκόμαστε στα προημιτελικά. Μάχες, εκπλήξεις και πολύ θέαμα, έχουν κάνει τα πλήθη να αναμένουν την κάθε αναμέτρηση. Η Πορτογαλία έχει πέσει πάνω στη Βόρεια Κορέα και τα πρώτα 25 λεπτά είναι εφιαλτικά.

Οι Ασιάτες έχουν πάρει ένα τεράστιο προβάδισμα που σχεδόν τους στέλνει στα… ημιτελικά. Ο δείκτης του σκορ είχε ανέβει στο 3-0 (!) μέχρι να αναλάβει ο Εουσέμπιο. Ο Πορτογάλος επιθετικός με καταγωγή από τη Μοζαμβίκη, μειώνει αμέσως σε 3-1 και λίγο πριν κλείσει το πρώτο μέρος, πετυχαίνει και δεύτερο τέρμα. Η ψυχολογία είχε αλλάξει και ο επιθετικός της Μπενφίκα ήταν έτοιμος να γραφτεί στην ιστορία.

Σε διάστημα τριών λεπτών (56’-59’), παραβιάζει άλλες δύο φορές την αντίπαλη εστία, κάνοντας την ολική ανατροπή για τους Πορτογάλους. Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί σε αυτό το παιχνίδι και στο σόου του Εουσέμπιο. Ο Ζοσέ Αουγκούστο διαμορφώνει το τελικό 5-3 και «κλειδώνει» το όνομα του θρυλικού φορ στην ιστορία του θεσμού αλλά και του ποδοσφαίρου.

Για την ιστορία, μάλιστα, ο Εουσέμπιο τερμάτισε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με εννέα γκολ ενώ η Πορτογάλια κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ένας ταπεινός… «πάνθηρας»!

Οι ιστορίες για τον Εουσέμπιο είναι αμέτρητες. Ώρες ολόκληρες συζήτησης και ανάγνωσης για το ποιος ήταν. Γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη, η οποία ανήκε στην Πορτογαλία εκείνη την εποχή. Ο πατέρας του σκοτώθηκε όταν ήταν ακόμα σε νεαρή ηλικία και μεγάλωσε, ουσιαστικά, μόνο με την μάνα του. Η μόνη διέξοδο για τα αγόρια της περιοχής ήταν το ποδόσφαιρο. Για αυτό και οι αλάνες ήταν γεμάτες με παιδιά.

Όλα ξυπόλιτα και ζήτημα να είχαν μία φυσιολογική μπάλα να παίξουν. Ανάμεσα σε αυτά και ο Εουσέμπιο, ο οποίος έχοντας φτιάξει μία μίξη από εφημερίδες και κάλτσες, έδειχνε τις ικανότητές του στα δάπεδα. Η περιοχή ήταν γεμάτη με ακαδημίες που η κάθεμία, είχε τον ρόλο του «διαχωριστή». Ουσιαστικά, όλες οι μεγάλες ομάδες της χώρας, είχαν εγκαταστήσει κάποιες μικρότερες ομάδες για να ξεχωρίζουν τις καλές περιπτώσεις.

Ο ίδιος ήθελε να πάει στην Ντεσπορτίβο που ανήκε στην Μπενφίκα, όμως η απόρριψη, τον οδήγησε στη Σπόρτινγκ ντε Λουρένσο Μάρκες που έδινε παίκτες στην Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Στα 18 του, η Μπενφίκα κατάλαβε το λάθος της και τον… «έκλεψε» από την ομάδα της Λισσαβόνας, με αποτέλεσμα ένα απίστευτο παραμύθι να… ξεκινάει. Έπαιξε με τους «αετούς» για 15 ολόκληρα χρόνια, έχοντας αρνηθεί τεράστιες προτάσεις από αρκετές ομάδες.

Τίναξε τα αντίπαλα δίχτυα καθώς μέτρησε 638 γκολ σε 614 συμμετοχές (!). Είχε την «ατυχία» να ζήσει στην εποχή του Πελέ και το άστρο να… καλυφθεί από τα μαγικά του «Βασιλιά». Κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1962, αναδείχθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας 11 φορές (!) και άλλες πέντε κυπελλούχος. Παράλληλα, πήρε επτά φορές τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα αλλά και δύο φορές, το «Χρυσό Παπούτσι» ως ο κορυφαίος γκολτζής της Ευρώπης.

Η ιδιαιτερότητα στη «Χρυσή Μπάλα» και η… προδοσία!

Τα ρεκόρ και τα επιτεύγματα ήταν από άλλο… πλανητή. Ο Εουσέμπιο έχει πάει το πορτογαλικό ποδόσφαιρο ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και ο ίδιος, θεωρούταν ο «Ευρωπαίος Πελέ». Το γεγονός πως ήταν μαύρος θα μπορούσε να του είχε μπει σε πολλά πράγματα εμπόδιο αλλά το απίστευτο ταλέντο αλλά και ο τρομερός χαρακτήρας του, δεν επέτρεπε σε κανέναν να τον «αγγίξει». Μέσα σε όλες τις επιτυχίες, ήρθε και η «Χρυσή Μπάλα».

Το 1965, ο Εουσέμπιο ψηφίζεται ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης και γίνεται ο πρώτος έγχρωμος που το καταφέρνει. Μάλιστα, θα μπορούσε να γράψει ιστορία και σε ακόμα ένα σκέλος αυτού του θεσμού αλλά… προδόθηκε. Συγκεκριμένα, ένα χρόνο μετά, έχοντας την εξαιρετική παρουσία στο Μουντιάλ, είναι από τα μεγάλα φαβορί. Ουσιαστικά, θα γινόταν ο πρώτος που παίρνει δύο σερί φορές τη «Χρυσή Μπάλα».

6115948-large.jpg

«Για έναν πόντο. Κι αυτή η ψήφος ήταν από έναν Πορτογάλο δημοσιογράφο, τον Κόουτο ε Σάντος της Mundo Desportivo. Ψήφισε τον Μπόμπι Τσάρλτον στην πρώτη θέση, εμένα στη δεύτερη. Ο Τσάρλτον τερμάτισε με 81 πόντους, εγώ με 80. Εάν είχε ψηφίσει εμένα στην πρώτη θέση θα ήταν το αντίθετο: εγώ με 81 πόντους και ο Τσάρλτον με 80. Εάν του μίλησα γι' αυτό; Βεβαίως. Πάντα μου έλεγε ότι ψήφισε τον Τσάρλτον επειδή θεωρούσε πως εγώ θα είχα μεγάλο προβάδισμα. Πώς μπορεί κάποιος να σκέφτεται έτσι σε μία ψηφοφορία; Και τι μπορούσα να κάνω; Τίποτα; Τον ρώτησα και μου απάντησε αυτό. Εάν ψήφιζε, θα γινόμουν ο πρώτος παίκτης που κατακτούσε σερί Χρυσές Μπάλες»

Τα λόγια του Εουσέμπιο, εκτός από μεγάλη απογοήτευση, δείχνουν ακριβώς πως συνέβη το γεγονός. Ο Μπόμπι Τσάρλτον πήρε τη «Χρυσή Μπάλα» εξαιτίας ενός… Πορτογάλου, ο οποίος προτίμησε εκείνον από έναν συμπατριώτη του, ο οποίος θα έγραφε και… ιστορία.

978641bf4c7dfb92c599abb5dd9429ed--denis-law-football-soccer.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0